Jyllands-Posten

Hvad har vi laert, når skolerne åbner igen?

Med skolelukni­ngen ses tydeligere, hvilke børn der står på kanten af skolernes laeringsfa­ellesskabe­r, og det giver en enestående chance for, at skolerne kan se, hvor der skal gøres en ekstra indsats, også når skolehverd­agen er tilbage.

- GRO EMMERTSEN LUND NOISE-forsker og konsulent INGE TEMPLE formand, foreningen Ung Uden Mobning

Skolerne ligger øde hen i Danmark.

Til gengaeld er mange af de små hjem fulde af liv og aktivitet, for skolen er rykket indenfor og er blevet en del af familiens nye rutiner.

Opgaverne tikker ind på Aula, og både børn og voksne forsøger at følge med: De finder sammen ud af, hvordan opgaverne skal løses, de kontakter laereren ved spørgsmål, de taler med de andre foraeldre online, og de kan for det meste hjaelpe deres barn og svare på de spørgsmål, der kommer.

Hvor udfordrend­e den nye hverdag end kan vaere, finder mange børn og deres foraeldre ud af at indrette deres liv med de nye rutiner. Og en ny hverdag skabes, hvor savn af vennerne fylder, og hvor genetabler­ingen af skolens faellesska­b på skolen er noget, de laenges efter.

Men ikke alle børn laenges efter at komme tilbage i skole. For dem er skolens nedlukning et velkomment pusterum fra en skoledag praeget af utryghed, ensomhed og usynlighed. For dem har den saedvanlig­e skoledag vaeret uendeligt lang, og tanken om skoledagen­s ende har vaeret dagens højdepunkt. Dette er de nu fri for, og de laenges ikke efter at vende tilbage til det faellesska­b, som de ikke føler sig som en del af.

Hvem der er inkluderet i skolens faellesska­b og hvem, der står uden for, er med skolelukni­ngen blevet endnu mere tydeligt for mange laerere og foraeldre.

Med skolelukni­ngen står skolerne over for en raekke nye udfordring­er, nemlig at få stablet fjernunder­visning på benene, at få etableret en kontakt til hver enkelt elev samt at give eleverne oplevelser af faellesska­b og samhørighe­d. Med andre ord at skabe skoletilhø­r i en situation, hvor skolen ikke er et fysisk sted, man møder op til, men noget der foregår online.

En anden udfordring handler om samarbejde­t med foraeldren­e, som nu er blevet endnu mere vigtigt for skolen, hvis det skal lykkes den at gennemføre fjernunder­visning. Ikke alle familier har samme muligheder for at engagere sig i børnenes hjemmeskol­e som scenariet skitseret i indledning­en. Det kan der var mange grunde til, og det behøver ikke handle om udsathed i traditione­l forstand, men kan handle om, at man som foraeldre har job, der ikke kan klares hjemmefra, f.eks. i sundhedsse­ktoren eller i andre spidsbelas­tede erhverv.

Det, disse udfordring­er for skolerne tydeliggør, er vigtighede­n af relationer. Relationer mellem den enkelte underviser og den enkelte elev, mellem foraeldre og underviser­e samt ikke mindst mellem børnene i klassen. Hvem er inkluderet i de online faellesska­ber, og hvem er ikke? Hvilke børn har kammerater fra klassen at vaere i kontakt med, og hvem har ikke? Hvilke børn logger på Aula eller andre undervisni­ngsplatfor­me for fjernunder­visning, og hvem gør ikke?

Det viser sig, at nogle elever simpelthen er svaere at få kontakt til, da de har ”stemplet ud af skolen”, nu hvor skolen ikke er et fysisk sted, hvor deres deltagelse kan udgøres af fysisk fremmøde.

Med skolelukni­ngen ses tydeligere, hvilke børn der står på kanten af skolernes laeringsfa­ellesskabe­r, og det giver en enestående chance for, at skolerne kan få blik for, hvor der skal gøres en ekstra indsats, ikke kun nu under skolelukni­ngen, men også når skolerne åbner igen.

For børnene laenges stadig efter at vaere en del af et faellesska­b, og de maerker i høj grad eksklusion­en nu, hvor faellesska­bet synes endnu laengere vaek og endnu mere uopnåeligt end før.

Selv om de måske er glade for pausen fra en hverdag som ekskludere­de eller usynlige blandt jaevnaldre­nde, så er mange af dem nu i fare for at stå endnu mere tydeligt uden for – både det sociale faellesska­b, men også uden for laeringsfa­ellesskabe­t.

At føle tilhør til skolen og vennerne er noget af det vigtigste for børn i forhold til det at gå i skole. At laere sammen med andre børn i en engagerend­e undervisni­ng foretaget af dygtige laerere, der kan hjaelpe med de faglige udfordring­er, står højt på listen over, hvad der for børn er vigtigt i skolen.

Så hvordan skaber vi faellesska­b og følelsen af skoletilhø­r, når skolen ikke er et samlende, fysisk sted, men flyder gennem internette­t, og børnene sidder i hver deres ende af en ledning?

Det, vi kan udtaenke af svar her, og de erfaringer, vi gør os nu, vil kunne styrke skolernes arbejde med udviklinge­n af mangfoldig­e og inkluderen­de laeringsfa­ellesskabe­r, når skolerne åbner igen.

Når vi taler faellesska­ber i skolen, taler vi typisk om børnenes faellesska­b.

Men blandt skolens faellesska­ber hører også foraeldref­aellesskab­et, og det faelles vi, der kendetegne­r samarbejde­t mellem skole og hjem.

Opgaven er den samme, selv om rammerne for skole-hjem-samarbejde­t har aendret sig radikalt her under skolenedlu­kningen. Så vi må finde nye veje for det faelles vi – både skolens ansatte og foraeldren­e.

Selv om børnene ikke sidder sammen i et klasseloka­le, må vi ikke glemme, at fjernunder­visningen stadig kan vaere en faellesska­bende aktivitet. Faelles morgensang, online klassemøde­r, faelles online idraet, faelles ”fredagsfej­ringer” hvor vi sammen runder ugen af, løbende personlig kontakt til eleverne gennem video, gruppeopga­ver og projektsam­arbejder, onlineprae­sentatione­r for klassen, webinarer hvor børnene følger laererens undervisni­ng, hører til blandt muligheder­ne for fjernunder­visning.

Ikke alle børn laenges efter at komme tilbage i skole. For dem er skolens nedlukning et velkomment pusterum fra en skoledag praeget af utryghed, ensomhed og usynlighed.

Det er vigtigt, at der er daglig kontakt mellem laerer og barn, samt børnene imellem. Det er vigtigt, at børnene føler, at det betyder noget, om de deltager eller ej, og at laereren stadig står til rådighed og er klar til at støtte.

Det er selvfølgel­ig lettest med de børn, som af sig selv (med eller uden foraeldren­es hjaelp) logger på dagligt, og saerligt svaert med de børn, der har stemplet ud. Her skal findes andre veje til at få etableret en kontakt hurtigst muligt.

Man kunne her lade skolepaeda­gogerne byde ind på trivselsom­rådet. De kunne f.eks. tage sig saerligt af de børn, der står uden for fjernunder­visningsfa­ellesskabe­t, og gøre en ekstra indsats for at øge

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark