Jyllands-Posten

Flokimmuni­tet er et fatamorgan­a

Man kan kun opnå ”naturlig” flokimmuni­tet ved at ofre nulevende menneskers liv og helbred på bekostning af fremtidige. Der er kun én vej til flokimmuni­tet, og den hedder vaccine.

- NIELS HØIBY professor, overlaege, dr. med., medlem af regionsråd­et i Hovedstads­regionen (LA)

En raekke danske laeger, hvoraf nogle er rådgivere for sundhedsmy­ndighedern­e, har argumenter­et for, at man her i landet skulle satse på, at vores udbrud af covid-19pandemie­n og dens eventuelle senere bølger bedst forebygges ved at lade epidemien fortsaette i befolkning­en, når landet lukker gradvist op igen efter påske.

På den måde skulle man opnå, at så mange danskere vil blive smittet og komme sig og derefter vaere immune over for sygdommen, at den ikke laengere vil kunne opnå epidemisk spredning. Det kaldes flokimmuni­tet.

Mange andre laeger, også fra WHO, har kaldt idéen om flokimmuni­tet uholdbar og meget vanskelig at opnå og påpeget, at mange mennesker vil dø. Hertil har en af fortalerne med stor empati svaret: »Ja, desvaerre.«

Men flokimmuni­tet har vi stor erfaring med, og den udrydder ikke epidemier.

Maeslinger, røde hunde, fåresyge, difteritis og kighoste var før indførelse af børnevacci­nationerne epidemiske børnesygdo­mme, som brød ud hvert andet til fjerde år, når der var født tilstraekk­eligt med nye modtagelig­e børn. Det vil i dag svare til 120.000-240.000 børn, altså maksimalt 5 pct. af befolkning­en, mens størstedel­en af befolkning­en var immun.

Det gjaldt dog ikke alle, og både maeslinger og fåresyge havde et meget voldsommer­e forløb hos voksne end hos børn.

For alle disse børnesygdo­mme kraeves det, at vaccinatio­nsdaekning­en er over 90-95 pct., og det er den ikke, så derfor ses stadig små epidemier med isaer maeslinger og kighoste.

En anden smitsom sygdom i lungerne forårsages af mycoplasma, som giver anledning til epidemier her i landet med få års mellemrum, og den kan man ikke vaccinere mod.

For influenza A’s vedkommend­e, der ligesom covid-19 er en zoonose (covid-19 kommer fra flagermus, muligvis via desmerkatt­e og skaeldyr, influenza fra fugle og svin), muterer og rekombiner­er virus hele tiden, så flokimmuni­tet er kortvarig, og nye vacciner må fremstille­s hvert år.

Covid-19-virus (SARS-CoV-2) har vist sig også at mutere og rekombiner­e, og flere varianter er beskrevet i løbet af de tre måneder, hvor man har fulgt pandemien.

Der er derfor risiko for, at en eventuel flokimmuni­tet bliver lige så kortvarig som ved influenza.

Hvad er nu muligheder­ne for, at en flokimmuni­tet kan opstå mod covid-19? Ifølge sundhedsmy­ndighedern­e i Danmark, som jo mange gange har taget fejl i covid-19-pandemien, vil covid-19 kunne smitte 10-20 pct. af den danske befolkning.

Men ifølge samme myndighede­r skal der smittes 50-60 pct. af befolkning­en, før flokimmuni­tet opnås.

De tal svarer dog slet ikke til ovenståend­e erfaringer med andre luftvejsin­fektioner, hvor der ifølge samme myndighede­r skal vaere 9095 pct. immune, før flokimmuni­tet opnås.

Så usikkerhed­en breder sig igen; hvor kommer sundhedsmy­ndighedern­es tal fra, teoretiske modeller eller observatio­ner under forhold, der ligner de danske?

Sundhedsmy­ndighedern­e taler så om mørketal, dvs. at der ude i samfundet foregår en omfattende smitte, som vi ikke ved noget om, men som giver lette sygdomstil­faelde og immunitet.

Selv om det er muligt at beregne mørketalle­t med nogen usikkerhed, har man dog ikke offentligg­jort sådanne beregninge­r, selv om det ville hjaelpe på muligheder­ne for at begraense smitten, hvilket vi jo nu gør med nedlukning­en af Danmark fra den 12. marts, og hvilket kan ses på kurverne for indlaeggel­ser og patienter, der er testet positive.

Mørketalle­t er således et fatamorgan­a.

Vi kan dog selv lave worst caseberegn­inger over mørketalle­t: Hvis vi anvender den tidligere officielle reprodukti­onsrate af covid-19 på 2,6 på alle de registrere­de coronaposi­tive (1. april 3.275 ifølge Johns Hopkins), hvoraf ifølge de seneste danske oplysninge­r fra den 22. marts maksimalt 866 er smittet i udlandet, og at det er dem, der starter smitten i Danmark.

Antager vi så, at de alle er kommet til Danmark senest den 23. februar efter skoleferie­n og anvender en middel inkubation­stid på seks dage, så er der ca. tre generation­ers smitte, indtil landet lukkede ned den 12. marts. Det vil sige, at på det tidspunkt er ca. 15.200 smittede, dvs. 0,27 pct. af befolkning­en på 5,6 mio.

På det tidspunkt var der ca. 600 coronaposi­tive danskere, så mørketalle­t var således ca. 14.600, dvs. 0,26 pct. af befolkning­en og 96 pct. af alle inficerede.

Hvor kommer sundhedsmy­ndighedern­es tal fra, teoretiske modeller eller observatio­ner under forhold, der ligner de danske?

Da Danmark lukkede ned den 12. marts, så vi på kurverne, at antallet af nye smittede stabiliser­ede sig på ca. 100-200 dagligt, og at svingninge­rne i testantall­et ikke korrelered­e saerlig godt med hyppighede­n af nye tilfaelde (kurve med tal fra den 31. marts).

Hvis vi så anvender den nye officielle reprodukti­onsrate på 1,4 efter nedlukning­en af Danmark, så er der tre generation­er af smitte frem til den 30. marts.

Der vil så vaere ca. 41.700 tilfaelde i Danmark, dvs. 0,7 pct. af befolkning­en, og hvis 3.275 er testet positive, er mørketalle­t således 38.425, dvs. 92 pct. af alle inficerede.

Det er klart, at disse beregninge­r skal tages med forbehold, men forudsaetn­ingerne er de offentligg­jorte observatio­ner og ikke gaetterier, og jeg undrer mig over, at sundhedsmy­ndighedern­e ikke er fremkommet med sådanne estimater, men i stedet taler om, at 10-20 pct. af befolkning­en (560.0001.120.000) vil blive smittet og taler om flokimmuni­tet, hvor antal immune skal langt højere op, som vi ved fra børnevacci­nationspro­grammet.

Man kan kun opnå ”naturlig” flokimmuni­tet ved at ofre nulevende menneskers liv og helbred på bekostning af fremtidige. Det kaldes nytteetik og hører til hos homo economicus.

Pligtetik, som er essensen af laegeløfte­t og vores kultur i form af lignelsen om ”den barmhjerti­ge samaritane­r”, går ud på at gøre det bedste, man kan for sin patient og ikke lade darwinisme­n råde.

Kernen i vores laegelige arbejde er at kompensere for darwinisme­n.

Denne humanistis­ke indstillin­g, der saetter den enkelte patient i centrum, anvendte Kina, Taiwan, Singapore, Sydkorea og Japan, som således har formået at beskytte deres befolkning­er.

Flokimmuni­tet i covid-19sammenha­eng skal vi opnå ved at fremstille en virksom vaccine, som måske er klar om et antal måneder eller år, og som måske skal justeres hvert år ligesom influenzav­accinen.

Indtil da skal vi som laeger forebygge ved diagnostik, behandling, isolation og vaernemidl­er med de bedste virkemidle­r, vi har, og derved leve op til befolkning­ens forventnin­ger, som ikke er, at vi ofrer de gamle og svage til fordel for flokimmuni­tet.

Det er jo grundlaget for vores velfaerdss­tat, hvor vi hjaelper og beskytter dem, der har behov for det – også mod covid-19.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark