Jyllands-Posten

Robert Olsen giver de udsatte et ståsted i livet

På Kofoeds Skole støttes udsatte til at finde deres staerke sider, for alle har noget at byde på. Forstander Robert Olsen er en central person i det arbejde.

-

Da Astrid Krag (S) blev socialog indenrigsm­inister efter folketings­valget sidste sommer, var Kofoeds Skole en af de første institutio­ner, hun besøgte.

Robert Olsen tog imod sammen med nogle af de elever, der undervises på skolen eller arbejder i vaerkstede­rne. Ministeren mødte også fire unge, som tidligere har vaeret hjemløse. Nu bor de i villaer og lejlighede­r naer skolen, og de kunne fortaelle om brudte familier og om trygheden ved endelig at have et sted at sove.

Bedre praesentat­ion af sit nye område kunne ministeren ikke have ønsket sig. Forstander Robert Olsen har i det meste af sit liv arbejdet med mennesker, der har svaert ved at finde fodfaeste.

Siden 2011 som forstander på Kofoeds Skole, der ud over ”hovedkvart­eret” i Holmbladsg­ade på Amager har afdelinger i Aarhus, Aalborg og Nuuk og datterskol­er i ni lande i Øst- og Centraleur­opa.

Hver dag kommer der flere end 600 elever på skolens afdelinger i København og i Jylland. De undervises i så forskellig­e fag som yoga, madlavning, dansk og it.

Andre arbejder i skolens butikker eller i vaerkstede­rne. Uanset hvem de er, og hvilke problemer de kaemper med, så sker det ud fra tanken om hjaelp til selvhjaelp.

Men ikke i øjeblikket, hvor coronapand­emien har lukket undervisni­ng og vaerkstede­r. I stedet bruger de ansatte tiden på at holde kontakt på telefon med eleverne. De er hårdt ramt, for mange bor alene med skolen som eneste holdepunkt.

Robert Olsen er uddannet sygeplejer­ske, men det var ikke den klassiske sygepleje, der optog ham. Han skrev afgangsopg­ave om alkoholmis­brug og blev siden ansat i psykiatrie­n og på institutio­ner for hjemløse og misbrugere. Den erfaring førte ham til Maendenes Hjem, hvor han i 17 år var forstander. Hjemmet er Nordens mest besøgte sociale tilbud – centralt beliggende på hjørnet af Istedgade og Lille Istedgade på Vesterbro.

Da han begyndte, var det heroin, der styrede dagligdage­n.

I dag er det kokain, men også hash, som med årene er blevet staerkere og dermed mere afhaengigh­edsskabend­e.

Den sociale indignatio­n kom med opvaeksten på Nørrebro. I barndomshj­emmet diskutered­e foraeldren­e politik, ofte set med de svagestes øjne. Begge foraeldre var veluddanne­de, men dengang var Nørrebro et andet end i dag, ligesom det satte sit praeg på familien, at det ene hold bedstefora­eldre var døvstumme.

Ud over at vaere forstander på Kofoeds Skole er Robert Olsen formand for Københavns Kommunes Frivilligr­åd og medlem af Københavns Kommunes Udsatteråd.

Han er gift og har to voksne børn.

Robert Olsen, forstander, København

 ??  ?? Robert Olsen har siden 2011 vaeret forstander på Kofoeds Skole. Arkivfoto: Niels Hougaard
Robert Olsen har siden 2011 vaeret forstander på Kofoeds Skole. Arkivfoto: Niels Hougaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark