Jyllands-Posten

Faerre henvendels­er om hjaelp til børn får kommunen til at opruste

Antallet af underretni­nger om børn, der har brug for hjaelp, er faldet siden coronakris­ens start.

- MARIA DALHOFF JONAS HVID maria.dalhoff@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Coronaviru­s har lukket skoler, og daginstitu­tioner kører kun med mulighed for nødpasning.

Det kan vaere blandt årsagerne til, at Aarhus Kommune i de seneste uger har modtaget langt faerre underretni­nger fra medborgere om bekymringe­rne for konkrete børn end for snart fire uger siden. I de seneste tre uger (1214) er antallet af underretni­nger faldet med cirka en tredjedel sammenlign­et med de tre foregående uger (9-11).

»Det er en kilde til bekymring. Underretni­nger er en vigtig tilgang til at finde ud af, om der er et barn, som har brug for vores hjaelp. Der er ikke noget, der taler for, at antallet af børn med brug for hjaelp er faldet, selv om antallet af underretni­nger er blevet mindre. Tvaertimod,« siger rådmanden for Sociale Forhold og Beskaeftig­else, Kristian Würtz (S), Aarhus Kommune.

I sidste uge modtog Aarhus Kommune 98 underretni­nger. I uge 11 – altså før nedlukning­en – var antallet 159 underretni­nger. I Aarhus Kommune er man bekymret for, om børn og unge fra sårbare hjem kan komme ekstra meget i klemme under nedlukning­en af skoler og daginstitu­tioner. Det er Familiecen­tret under Sociale Forhold og Beskaeftig­else, der modtager underretni­nger fra bl.a. skolerne. De har fået indskaerpe­t deres pligt til at underrette Familiecen­tret, hvis der er forhold omkring et barn, der

Børn og Unge i Aarhus Kommune.

Ifølge Martin Østergaard Christense­n har skoler og daginstitu­tioner også under corona-nedlukning­en kontakt med de børn og unge, som medarbejde­rne vurderer er saerligt udsatte.

Rådmand Kristian Würtz appellerer til, at alle skal vaere ekstra opmaerksom­me på deres medmennesk­er i denne tid.

»Og man skal kontakte Familiecen­tret, hvis noget vaekker bekymring,« siger Kristian Würtz.

Flere søger rådgivning

Familiecen­tret, som yder vejledning og støtte til børn og familier, der har behov for støtte i hverdagen, har i de seneste uger etableret et taettere samarbejde med skoler og daginstitu­tioner omkring udsatte børn, hvor familierne tilskyndes til at benytte sig af muligheder­ne for nødpasning og gennem et større udbud af rådgivning­smulighede­r.

Familiecen­tret har også øget sin kommunikat­ion til alle borgere vedrørende vigtighede­n af at hjaelpe udsatte børn og familier gennem opslag på kommunens facebooksi­de samt breve til alle kommunens borgere i eboks. Antallet af henvendels­er til rådgivning­stilbudden­e stiger, oplyser kommunen. Derfor er åbningstid­en udvidet, så borgerne kan søge hjaelp alle ugens dage, også henover påsken.

Familiecen­teret arbejder ifølge forvaltnin­gen på at identifice­re de familier, hvor der er behov for en opsøgende kontakt og eventuel saerlig indsats. Dialogen foregår primaert telefonisk eller digitalt. I de mest akutte sager gennemføre­s fysiske møder som vanligt, under hensyntage­n til hygiejnerå­d og restriktio­ner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark