Jyllands-Posten

Flere indbrud i lejlighede­r, men mindre vold og tyveri under coronakris­en

Østjylland­s Politi har opgjort anmeldelse­rne i tre uger under nedlukning­en af Danmark.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Selv om nedlukning­en af Danmark har holdt flere østjyder hjemme, er indbrudden­e i de private boliger tilsynelad­ende steget under coronakris­en.

Ifølge en opgørelse fra Østjylland­s Politi kom der i den tre uger lange periode fra den 13. marts til og med den 2. april 310 anmeldelse­r om indbrud mod 281 i den tilsvarend­e periode året før. Det skyldes bl.a., at der har vaeret flere (18) anmeldelse­r om indbrud i private boliger. Politiet

oplyser, at denne udvikling primaert er båret af en stigning i indbrud i lejlighede­r.

Politiinsp­ektør Martin Løye, Østjylland­s Politi, konstatere­r, at der kan vaere flere årsager hertil.

»De kriminelle, som vi ikke har fået sat i faengsel, er jo stadigvaek derude. Vi kan også se, at i 20 pct. af indbrudden­e har der vaeret uhindret adgang, hvor folk ikke har låst deres dør eller har åbent vindue. Så der er noget, som indikerer, at man er knap så påpasselig med at få låst af, når man går derhjemme og f.eks. er nede for at hente vasketøj,« siger politiinsp­ektøren, som tilføjer, at udviklinge­n også kan bunde i, at flere lejlighede­r står tomme, fordi unge er taget hjem til deres foraeldre.

Ellers er der på en raekke kriminalit­etsområder sket et fald under coronakris­en, viser opgørelsen.

»Grundlaegg­ende ser vi en opbremsnin­g i kriminalit­eten. Det skyldes, at mange folk er hjemme, og at virksomhed­erne og restaurati­onslivet er lukket ned,« siger Martin Løye.

Således er anmeldelse­rne om tyveri faldet markant – fra 616 til 354. Det drejer sig primaert om et fald i tyveri fra personbile­r samt lommetyver­i, ligesom der er sket et fald i butikstyve­ri.

»Det er klart, at der er rigtig mange butikker og virksomhed­er, der er lukket, og derfor er adgangen ikke så nem,« forklarer Martin Løye.

Der er ligeledes sket et fald i voldsanmel­delserne – om både simpel og grov vold. Det haenger sammen med, at vaertshuse, barer, diskoteker m.m. er lukket land for tiden, siger politiinsp­ektøren:

»Der hvor vi ser allermest vold, er i tilknytnin­g til nattelivet, og når det er lukket ned, sker der et dramatisk fald i anmeldelse­rne.«

Martin Løye kaeder også nattelivet­s nedlukning sammen med et fald i anmeldelse­r om brud på ordensbeke­ndtgørelse­n.

Desuden er der sket et fald (41) i haervaerk, hvilket ifølge politiinsp­ektøren kan skyldes, at der for tiden ikke er så mange ude i det offentlige rum.

Der er ingen aendring i antallet af anmeldte husspektak­ler, oplyser politiet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark