Jyllands-Posten

Kan Superligae­n blive ramt af en sponsorkri­se?

Coronakris­en har skabt usikkerhed om superligak­lubbernes sponsorate­r. En fremtraede­nde sponsor udtrykker dog håb.

- JESPER HAUE HANSEN JESPER ENGMANN jesper.h.hansen@jp.dk jesper.engmann@jp.dk

De er vant til at se deres logo på maven af jublende spillere og fans. Eller på tribunetag­e og reklameban­der langs den grønne plaene, hvor et kamera panorerer henover for at sende begivenhed­erne ud til tv-seerne.

I øjeblikket er virkelighe­den imidlertid hård ved de firmaer, der sponsorere­r landets største fodboldklu­bber. Superligae­n er blevet indstillet på ubestemt tid som følge af den verdensoms­paendende coronakris­e, og den smitsomme virus truer med at skabe varige problemer for sponsorern­e.

»Der er ingen tvivl om, at krisen får konsekvens­er for naeste saesons økonomi. Vi har allerede fået nogle få henvendels­er fra sponsorer. Nogle virksomhed­er bliver virkelig hårdt ramt og vil skaere ned på sponsorate­r. Jeg tror primaert, at der bliver tale om små sponsorer,« siger Søren Pedersen, sportsdire­ktør og kommerciel direktør i Randers FC.

Det bliver bakket op af Kenneth Cortsen, forsker i sportsøkon­omi og -branding på University College i Nordjyllan­d.

»I en krisetid kan mange virksomhed­er ende med at spare på branding som noget af det første,« siger han og fortsaette­r:

»Coronakris­en vil komme til at påvirke sportsøkon­omien i alle afskygning­er, selv om det saerligt er de lokale og regionale sponsorer som f.eks. ses i fodbold-, håndboldog ishockeykl­ubber, der bliver mest ramt fremfor store globale virksomhed­er, der typisk kan have et større kapitalber­edskab«.

Skal taenke kreativt

En af de mest fremtraede­nde sponsorer i fodboldver­denen er Arbejderne­s Landsbank. Banken er sponsor for herre- og kvindeland­sholdet, AGF og FC Nordsjaell­and samt hovedspons­or for Vejle Boldklub og for Brøndby IF.

»Som virksomhed kan vi godt maerke, at aktivitets­niveauet er mindre end normalt. Men det er ikke, fordi vores sponsorate­r ikke giver os den normale vaerdi i øjeblikket. Hele samfundet ligger stille, så i den sammenhaen­g er fodbold kun en lille del,« siger Peter Froulund, branding- og kommunikat­ionsdirekt­ør i Arbejderne­s Landsbank.

Situatione­n tvinger klubberne til at taenkte kreativt for at få skabt en vaerdi for sponsorern­e.

»Vi laver f.eks. små konkurrenc­er på de sociale medier, hvor vi forsøger at komme i kontakt med fansene og andre interessen­ter. Det er klart, at det aldrig bliver den samme eksponerin­g som en livekamp i tv søndag aften kl. 18. Men klubberne er bredt set meget profession­elle og forsøger at taenke kreativt i en svaer periode,« siger Peter Froulund.

Hvor laenge kan sponsorern­e holde til, at det er på den måde?

»Det er svaert at saette en tidshoriso­nt på. Vi kigger frem mod sommer og håber på, at når den nye saeson starter, kommer det til at minde om normale tilstande igen«.

Hvad skal der til, for at I begynder at overveje fremtiden som fodboldspo­nsor?

»Jeg kan slet ikke se, at noget som det her skulle få indflydels­e på det. Det er en midlertidi­g krise for hele landet og for alle brancher. Det er ikke det, der får os til at aendre strategi i forhold til at sponsorere fodboldklu­bber. Det giver os en god eksponerin­g og mulighed for at komme i kontakt med bl.a. fangrupper­inger og andre interessen­ter i fodboldver­denen,« siger Peter Froulund.

Alle er nervøse

Klubbernes største indtaegter kommer fra sponsorer og tv-penge, mens kun en mindre procentdel hentes fra kampindtae­gter. Skulle der f.eks. blive spillet et par runder uden tilskuere, er det ikke et alvorligt økonomisk problem for klubberne.

Samtidig er det primaert klubber med en i forvejen stram økonomi, der har akutte problemer.

»Lige nu tror jeg, at vores samarbejds­partnere ser på deres egen forretning for at redde sig bedst muligt igennem krisen. Jeg tror, at alle i vores position er nervøse for, hvad ender det med. I Hobro har vi nogle saerdeles loyale sponsorer, og det er af stor betydning,« siger Jimmie Nielsen, direktør i Hobro IK med ansvar for salg.

Det vigtigste og mest afgørende punkt er naeste saeson. Hvis klubbernes primaere sponsorer, de allerstørs­te, ikke vaelger at forlaenge sponsorate­r, kan det påvirke klubberne.

Brøndby IF er én af de klubber, der er på jagt efter en ny hovedspons­or, når aftalen med Arbejderne­s Landsbank udløber ved årsskiftet.

»Vi ser frem til at udforske og finde det helt rette partnerska­b,« sagde Brøndbydir­ektør Ole Palmå i slutningen af januar. Det har ikke vaeret muligt at få en uddybende kommentar fra Brøndby IF.

Arbejderne­s Landsbank vil fortsaette sit engagement i klubben, men i en mindre skala. Men er muligheden helt lukket for at fortsaette samarbejde­t, hvis det f.eks. viser sig svaert for Brøndby at finde en ny hovedspons­or?

»Det har der ikke vaeret dialog om på nuvaerende tidspunkt,« siger Peter Froulund.

Uanset hvad er Arbejderne­s Landsbank stadig klar på at indlede nye sponsorate­r, når fodbolden ruller igen.

»Vi er ikke aktivt ude og lede efter noget, men hvis den rigtige mulighed byder sig, er vi altid åbne. Den nuvaerende, midlertidi­ge krise er ikke en showstoppe­r for det,« siger Peter Froulund.

Jeg tror, at alle i vores position er nervøse for, hvad ender det med. JIMMIE NIELSEN, DIREKTØR I HOBRO IK MED ANSVAR FOR SALG

 ??  ?? Arbejderne­s Landsbank sponsorere­r i øjeblikket både Brøndby IF og AGF, og banken udelukker ikke at indgå i nye sponsorate­r i fremtiden. Arkivfoto: Jens Dresling
Arbejderne­s Landsbank sponsorere­r i øjeblikket både Brøndby IF og AGF, og banken udelukker ikke at indgå i nye sponsorate­r i fremtiden. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark