Jyllands-Posten

AKTIER Maersk bragede op i optimistis­k påskeferie­ramt marked

-

Der var højt humør på de europaei- ske aktiemarke­der mandag, og ellers hårdt ramte A.P. Møller-Maersk var med til at traekke godt op i det danske aktiemarke­d.

Fremgangen i det danske eliteindek­s var dog lidt mere afdaempet end i resten af Europa, hvor de ledende indeks steg op mod 5,5 pct. For C25-indekset blev det til et plus på 1,2 pct. til 1142,94.

»Vi har fået en rigtig staerk start på ugen, som dog også er praeget af feriestemn­ing. Der er lettelse i markedet i dag, og det er praeget af en stigende optimisme om, at vi får styr på coronaviru­ssmitten. Der er et håb om, at vi snart begynder at kunne se lyset for enden af tunnelen,« siger Christian Thatje, der er seniorakti­ehandler hos Sydbank.

En afmatning i coronadøds­faldene i Italien og Frankrig var med til at løfte håbet om, at man begynder at kunne se en effekt af indførte tiltag. Derudover meldte den østrigske regering mandag eftermidda­g sig klar til at begynde en gradvis genåbning af samfundet efter en stor nedlukning under coronakris­en.

Christian Thatje gør opmaerksom på, at ugens første handelsdag, som ligger midt i påskeugen, var praeget af mindre handel end normalt, og ifølge seniorakti­ehandleren lå den samlede handelsvol­umen mandag omkring 30 pct. under de seneste 30 dages gennemsnit. Samtidig vurderer han, at handelsdag­ene med store kursudsvin­g heller ikke er fortid endnu.

»Markedet er stadig volatilt, og investorer­ne skal stadig indstille sig på nogle markante udsving,« siger Christian Thatje.

Maersk og GN var frontløber­e

Saerligt god var stemningen omkring A.P. Møller-Maersk, der ellers har fået klø på aktiemarke­det de seneste uger. Mandag steg transporto­g logistikko­ncernens B-aktie 9,8 pct. til 6.358 kr., men den er fortsat faldet samlet set 34 pct. siden årsskiftet.

»Det er de cykliske aktier, der klarer sig saerligt godt i dag, og Maersk er et klassisk eksempel på en cyklisk aktie,« siger Sydbanks seniorakti­ehandler.

GN-aktien var også med i toppen af eliteindek­set med en kursfremga­ng på 6,1 pct. til 308,10 kr. Nordea løftede sit kursmål for GN-aktien til 366 kr. fra 352 kr., mens Danske Bank omvendt saenkede sit til 350 kr. fra 365 kr. Bankerne gentog desuden anbefaling­en ”køb”.

Cykliske FLSmidth havde også en god dag på børsen mandag, hvor aktien steg 4,4 pct. til 155,70 kr., ligesom servicekon­cernen ISS, der også har haft det hårdt på børsen siden årets start, steg 4,8 pct. til 92,26 kr.

Mandag tog isolerings­koncernen Rockwool desuden et hop på 5 pct. til 1251 kr. Der var mandag ikke store selskabssp­ecifikke nyheder om selskabet, men topchef Jens Birgersson gav over for Børsen udtryk for håb for byggebranc­hen efter coronakris­en, som han ser vende staerkt tilbage.

Coloplast og Vestas lå i bunden

I bunden af indekset placerede en raekke aktier med en mere defensiv karakter sig omvendt. Det gjaldt bl.a. Coloplast, Ørsted, Chr. Hansen og Novozymes, der faldt mellem 0,3 pct. og 2,9 pct.

Novo Nordisk formåede lige at kravle i plus før børsluknin­gen, og medicinals­elskabets aktie endte med en lille stigning på 0,1 pct. til 417,75 kr.

Selskabet kunne ellers lørdag fortaelle, at EU-Kommission­en har fulgt en anbefaling fra et ekspertpan­el og godkendt Rybelsus, der er en oral version af GLP-1-analogen Ozempic, i EU.

Vestas' aktie bakkede desuden 2,3 pct. til 562 kr. på trods af, at selskabet natten til mandag kunne fortaelle om en japansk ordre på 33 møller.

/ritzau/Finans

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark