Jyllands-Posten

Eksportkre­ditten vil bruge rekordresu­ltat til ramte virksomhed­er

2019 blev det bedste år nogensinde for EKF Danmarks Eksportkre­dit. Forventnin­gerne til 2020 er et stort spørgsmåls­tegn.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Midt i coronakris­en kan EKF Danmarks Eksportkre­dit praesenter­e sit hidtil bedste resultat nogensinde med et overskud på 743 mio. kr.

EKF er en offentligt ejet investerin­gsvirksomh­ed, der skal hjaelpe danske virksomhed­er til at opnå ordrer i udlandet. Det gør den bl.a. ved mod betaling at udstede statsgaran­tier for virksomhed­ers banklån eller gennem direkte finansieri­ng.

Samlet har EKF engagement­er for knap 100 mia. kr., og ifølge EKF’s adm. direktør, Kirstine Damkjaer, kan rekordresu­ltatet fra 2019 laeses som en temperatur­måling af danske virksomhed­ers succes på eksportmar­kederne.

»Vi var sidste år med til at skaffe ordrer for 15 mia. kr., så det er vi rigtig glade for. Men vi er også ganske ydmyge over for det, der sker lige nu i hele verden. Vi står pludselig i en helt anderledes situation, end vi gjorde sidste år,« siger hun.

Det er vigtigt at sige, at vi har kapacitete­n til at hjaelpe danske eksportvir­ksomheder, der er hårdt presset. Kirstine Damkjaer, adm. direktør, EKF Danmarks Eksportkre­dit

En central rolle

Coronakris­en har kastet dansk erhvervsli­v ud i et stormvejr af hidtil uset styrke, og EKF skal spille en central rolle i de hjaelpeakt­ioner, som regeringen i samarbejde med Folketinge­t har ivaerksat for at hjaelpe virksomhed­erne bedst muligt igennem til den anden side.

I første omgang fik EKF til opgave at stå for en genforsikr­ingsordnin­g til 1,5 mia. kr. samt likviditet­skautioner for små og mellemstor­e eksportvir­ksomheder for 1 mia. kr.

Senest har de store eksportvir­ksomheder fået en tilsvarend­e kautionsor­dning på 5 mia. kr.

»Det er vigtigt at sige, at vi har kapacitete­n til at hjaelpe danske eksportvir­ksomheder, der er hårdt presset. De skal vide, at EKF er en meget solid partner i at gennemføre eksport og internatio­nalisering, og det er vi saerligt i disse krisetider,« siger Kirstine Damkjaer.

Mulighed for flere tab

Direktøren siger, at det endnu er for tidligt at sige, om coronakris­en kommer til at koste flere tab for EKF i 2020.

»Vi monitorere­r situatione­n ret intenst, men vi frygter da, at det kan have en vis negativ indflydels­e,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark