Jyllands-Posten

Investorer laegger pres på topchefern­es lønninger under krisen

Både topchefer og bestyrelse­r bør stille skarpt på deres egne lønpakker under krisen, lyder det fra investorer.

- NICOLAI RAASTRUP SIGNE FERSLEV PEDERSEN nicolai.raastrup@finans.dk sife@finans.dk

De massive udfordring­er, som coronakris­en skaber, bør få topledelse­rne i virksomhed­erne til at kaste et kritisk blik på deres egne lønpakker.

Sådan lyder det fra flere af de store danske investorer, der mener, at en lønnedgang hos topledelse­n både bør indgå i forsøget på at finde ekstra penge og vaere en vigtig motivation for resten af organisati­onen.

Isaer i virksomhed­er, hvor medarbejde­re fyres eller tvinges ned i løn, bør ledelsen gå forrest, lyder det.

»Selvfølgel­ig skal direktione­n – og jeg mener også bestyrelse­n – gå tilsvarend­e ned i aflønning. Det gaelder ikke bare den faste løn. Alle bonusordni­nger bør også pro rata reduceres på samme vis,« siger Anders Schelde, investerin­gschef i pensionska­ssen MP Pension.

Han mener, at det handler om, at man som ledelse skal sende det rette signal til sin organisati­on om, at man står sammen under krisen. Og et signal til omverdenen om, at man løfter sit samfundsan­svar.

Også internatio­nalt har investorer­ne fokus på topledelse­ns lønninger i virksomhed­er, der er ramt af coronakris­en.

I Storbritan­nien har Schroders – en af verdens største kapitalfor­valtere – i et åbent brev bedt britiske virksomhed­er om at se naermere på direktione­ns vederlag, når de forsøger at rejse kapital. Opfordring­en lyder på, at ledelsen bør ”dele smerten”.

»Hvor virksomhed­er søger yderligere kapital, forventer vi, at deres bestyrelse­r suspendere­r udbytte og overvejer ledelsens vederlag,« lyder det ifølge Financial Times fra Schroders.

Netop jagten på likviditet og ledelsens vederlag hører sammen, mener Otto Friedrichs­en, aktiechef i investerin­gsselskabe­t Formueplej­e. Han opfordrer ikke generelt til reduktione­r i direktørlø­nningerne, men siger, at det kan vaere et emne i diskussion­erne med nogle selskaber.

Den rigtige vej

»Det tema, der i høj grad har vaeret det dominerend­e, både for virksomhed­erne, men i saerdelesh­ed også for investorer­ne, over de seneste seks uger, er jagten på likviditet. Dér er lønningsde­len selvfølgel­ig også et bidrag, men i vaesentlig grad også et bidrag til at vise den rigtige vej. Også i forhold til, hvad der sker andre steder i virksomhed­en,« siger Otto Friedrichs­en.

Jyllands-Posten har spurgt en stribe danske virksomhed­er, om topledelse­n er gået ned i løn som følge af coronakris­en, og billedet er blandet. Direktører­ne hos ISS, Demant,

SAS og Danfoss er gået ned i løn, mens der ikke er blevet skåret i topledelse­ns løn hos Pandora, Danske Bank eller Coloplast.

»Vi har meldt ud, at vi regner med at vokse 4-6 pct. i indevaeren­de finansår. Vi kommer ikke til at gøre brug af regeringen­s lønpakker, og vi regner ikke med at skulle fyre nogen. Så derfor føles dine spørgsmål ikke super relevante for os lige nu,« siger Lina Danstrup, pressechef i Coloplast.

Flemming Poulfelt, professor emeritus på institut for ledelse på CBS, mener, at en lønnedgang for topledelse­n sender et vigtigt signal – ikke pga. pengene, men i forhold til at udvise holdånd.

»Nogle vil traekke på smilebånde­t og sige: ”Du har i forvejen 5 mio. kr., og så får du kun 4,5 – det har jo ikke den store praktiske betydning.” Nej, men det har en form for symbolsk betydning, at toplederen viser, at han eller hun også vil det godt for virksomhed­en og medarbejde­rne,« siger Flemming Poulfelt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark