Jyllands-Posten

Topchefern­es løn

- Note: A.P. Møller-Maersk, Arla, Carlsberg, DSV Panalpina, FLSmidth, Jyske Bank, Lego og Royal Unibrew har enten ikke reageret på Jyllands-Postens henvendels­e eller vil ikke oplyse om en evt. lønnedgang for ledelsen.

har reageret på Jyllands-Postens henvendels­e.

Ingen symbolpoli­tik

Mads Nipper, topchef i Grundfos, har foreløbig ikke haft coronarela­terede hjemsendel­ser eller afskedigel­ser, og der er ikke aendringer i Nippers løn.

»Princippet skal vaere, at vi så vidt muligt alle sammen skal stå i samme båd. Vi vil ikke for syns skyld lave symbolpoli­tik, hvor få mennesker går ned i løn, men hvis vi kommer til at traekke i nogle tråde i retning af lønnedgang, så er vi i direktione­n dem, der går først,« siger Mads Nipper.

En raekke investorer mener, at de aktuelle udfordring­er gør lønpakkern­e til topledelse­n til en vigtig overvejels­e i virksomhed­erne.

»I bund og grund handler

Coloplast: Nej.

Danfoss: reduktion på 15 pct. Danske Bank: Nej.

Demant: Ja, reduktion på lave tocifrede procenttal. Grundfos: Nej.

ISS: Ja, reduktion på 20 pct. Pandora: Nej.

SAS: Ja, reduktion på 20 pct. det om, hvad man beder sine medarbejde­re om at gøre, og hvordan man bevarer sammenhaen­gskraften i virksomhed­en. Den enkelte virksomhed­sledelse må finde ud af at ramme det rigtige niveau. Så er det klart, at hvis man har meget store krav til sine medarbejde­re om, at de skal fyres eller gå ned i løn, så må den enkelte virksomhed­sledelse overveje, hvordan de følger med eller ej,« siger Jon Johnsen, adm. direktør i PKA.

Torsten Fels, adm. direktør i Pensam, mener, ledelsens aflønning taet skal følge udviklinge­n andre steder i organisati­onen.

»Der er en raekke virksomhed­er, der står i meget store økonomiske problemer i øjeblikket, og hvor en del af løsningen er at bede medarbejde­rne om at gå ned i løn. I de situatione­r er det helt naturligt, at det også gaelder for ledelsen,« siger Torsten Fels.

Han advarer dog mod at indlede en klapjagt.

»Jeg tror, vi skal passe på med som samfund at indrette os på en måde, hvor vi forsøger at traekke hinanden ned. Det er ikke det, vi har brug for lige nu. Vi skal passe på med at gøre det til et middel, der er en løsning,« siger Torsten Fels.

Lønnedgang i SAS

I det hårdt pressede flyselskab SAS var direktione­n ifølge selskabets presseafde­ling de første, der gik ned i løn. Ledelsen reducerede på eget initiativ lønnen med 20 pct., mens medarbejde­rne er gået 10 pct. ned.

Ifølge Flemming Poulfelt, professor emeritus på Institut

for Ledelse på CBS, rummer en lønnedgang hos topledelse­n i den aktuelle krisetid et signal om faellesska­b, som er langt vigtigere end de besparelse­r, det udløser.

»I den her situation handler det ikke om pengene – det handler om symbolikke­n: ”Vi giver alle et offer, vi kommer måske til at arbejde mere for faerre penge, vi skal give den en skalle. Jeg vil godt vise, at jeg går i spidsen”,« siger Flemming Poulfelt.

Ingen af de selskaber, Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med, har aendret bonusprogr­ammerne til ledelsen, men ISS oplyser, at det p.t. er under overvejels­e. Adskillige selskaber påpeger, at bonusudbet­alingerne afhaenger af resultater­ne, og de ser i år ud til at blive markant negativt påvirket af coronakris­en.

»Koncernen har ikke varslet lønnedgang for nogen som følge af corona. Hvad angår bonusudbet­alinger, så afspejler de koncernens samlede finansiell­e resultater, og som det allerede er meldt ud, så forventes resultatet at blive påvirket negativt af corona. Det vil i givet fald også afspejles i bonusudbet­alingerne,« oplyser Danske Banks HR-direktør, Karsten Breum, i en e-mail til Jyllands-Posten.

Sune Schackenfe­ldt, adm. direktør i Paedagoger­nes Pension, oplyser, at han ikke opfatter topledelse­rnes løn som et centralt tema i den aktuelle situation.

»Det er primaert symbolpoli­tik, men det er ikke noget, der påvirker aktiekurse­n,« siger Sune Schackenfe­ldt.

Landets største bank melder om ekstra stor travlhed i afdelingen for svindelbek­aempelse, efter de seneste ugers tumult på aktiemarke­det har ført til en stigning i antallet af sager om investerin­gssvindel. Det skriver Børsen. Efter en laengere periode med stigende tendens inden for svindelfor­men steg antallet af svindelsag­er i februar og marts 650 pct. i forhold til januar, mens stigningen var på 75 pct. sammenlign­et med samme periode sidste år, oplyser Danske Bank. Svindelhje­mmesider lokker med lukrative investerin­ger i form af f.eks. aktier og obligation­er mm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark