Jyllands-Posten

Minister: Bankerne skal forbedre coronainds­atsen

»Husk samfundssi­ndet,« lyder reprimande­n fra erhvervsmi­nister Simon Kollerup til bankerne.

- CLAUS IVERSEN claus.iversen@finans.dk

Erhvervsmi­nister Simon Kollerup er langtfra tilfreds med bankernes ageren under coronakris­en. Han er stødt på for mange tilfaelde, hvor bankerne ikke har vaeret villige til at gå det ekstra skridt for at hjaelpe kunderne eller tager sig for godt betalt for at hjaelpe, lyder det.

Det skal der laves om på, og det kan kun gå for langsomt.

»Jeg har en forventnin­g om, at bankerne udviser samfundssi­nd og straekker sig langt uden at tage sig dyrt betalt for det. Jeg er stødt på flere sager, hvor det ikke er tilfaeldet. Min besked til bankerne er derfor klar: Husk samfundssi­ndet, og det skal vaere nu,« siger erhvervsmi­nister Simon Kollerup.

Han peger på, at han dagligt følger bankernes ageren under coronakris­en, og anerkender, at bankdirekt­ørerne giver udtryk for, at de gerne vil hjaelpe deres kunder.

»Men der er for mange eksempler på små virksomhed­er, der ikke får hjaelp. Det virker, som om bankernes hovedsaede­r har forstået budskabet, fordi sektoren udadtil siger det rigtige, men budskabet er tilsynelad­ende ikke nået helt ud i alle filialer, og det er nødvendigt,« siger Simon Kollerup.

Men du er som minister vel ikke interesser­et i, at bankerne låner penge ud til kunder, som de så om et halvt eller helt år taber penge på – det er jo skidt for samfundsøk­onomien?

»Finanstils­ynet har vaeret ret klar i maelet om, at bankerne i denne midlertidi­ge situation godt kan straekke sig laengere, end de plejer. Den eneste hindring for dette er, hvis kulturen i banken ikke aendrer sig, hvilket den skal,« siger Simon Kollerup.

Bankerne siger til mig, at de honorerer mellem 90 og 99 pct. af de henvendels­er, som de får. Det er vel et ret fornuftigt niveau, er det ikke?

»Jeg følger som erhvervsmi­nister udviklinge­n taet, og der er fortsat eksempler på små butikker, der møder en bank, som ikke straekker sig så langt, som samfundet forventer i disse coronatide­r. Det skal der laves om på,« siger Simon Kollerup.

Han minder om, at bankerne ikke står alene med den bundne opgave at hjaelpe de små og mellemstor­e virksomhed­er gennem krisen.

Regeringen står også klar med en masse penge, som er udmøntet i de hjaelpepak­ker, der skal sikre, at der også er små virksomhed­er, når nedlukning­en af samfundet slutter.

Banker afviser kritikken

Erhvervsmi­nisteren håber derfor, at bankerne lytter til hans budskab.

»Min håb er, at denne direkte besked til bankerne får tingene til at blive bedre. Jeg orienterer mig selvfølgel­ig om, hvilke greb der ellers kan komme i anvendelse, men indtil videre har vi i Danmark en god tradition for at holde de aftaler og håndslag, som vi laver med hinanden,« siger Simon Kollerup.

Bankernes interesseo­rganisatio­n kan ikke genkende ministeren­s kritik.

»De nyeste tal viser, at flere end 9 af 10 virksomhed­er, der er midlertidi­gt ramt af coronakris­en, og som har vaeret i kontakt med deres bank, har fået hjaelp. Tusindvis af bankansatt­e arbejder lige nu hjemmefra fra morgen til aften på at finde løsninger som f.eks. henstand på lån, nye lån og forhøjelse af kassekredi­tter til sunde kunder. Det er hverken motiverend­e, gavnligt eller løsningsor­ienteret ikke at anerkende dem for deres store indsats,« siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark.

Ikke alle kan reddes

Han advarer dog mod at tro, at banker kan eller skal hjaelpe alle.

»Hjaelp som lån og kreditter skal gives på forsvarlig vis, og i faelleserk­laeringen er det derfor afstemt med regeringen, at det er sunde kunder, som bankerne har en mulighed for at hjaelpe. Derfor siger vi også aerligt, at det ikke er muligt at redde alle. Isaer ikke de virksomhed­er, som stod svagt økonomisk, allerede inden epidemien brød ud. Men det må ikke skygge for det faktum, at rigtig mange virksomhed­er bliver og vil blive hjulpet gennem krisen af banken,« siger Ulrik Nødgaard.

Der er for mange eksempler på små virksomhed­er, der ikke får hjaelp. SIMON KOLLERUP, ERHVERVSMI­NISTER

 ??  ?? Erhvervsmi­nister Simon Kollerup er ikke videre imponeret over bankernes samfundssi­nd under coronakris­en. Foto: Arkiv
Erhvervsmi­nister Simon Kollerup er ikke videre imponeret over bankernes samfundssi­nd under coronakris­en. Foto: Arkiv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark