Jyllands-Posten

Vismaend i ny økonomisk prognose: Coronakris­en er ikke en normal krise

Coronakris­en kan føre til et fald i bnp på mellem 3,5 pct. og 5,5 pct. og sende tusindvis af danskere ud i arbejdsløs­hed, vurderer de økonomiske vismaend i en ny prognose. Samtidig kan de offentlige finanser se frem til store underskud.

- RASMUS BENDTSEN rasmus.bendtsen@finans.dk

Coronakris­en kan få voldsomme konsekvens­er for dansk økonomi og de offentlige finanser – og samtidig vil danskere i tusindvis miste arbejdet.

Sådan lyder vurderinge­n fra de økonomiske vismaend, der har opstillet to scenarier for, hvordan coronaviru­ssens nedlukning af Danmark vil påvirke både økonomien, arbejdsmar­kedet og de offentlige finanser.

I det scenarie, som vismaenden­e selv omtaler som »optimistis­k«, vil bruttonati­onalproduk­tet (bnp) falde med 3,5 pct., og omkring 80.000 danskere vil blive arbejdsløs­e, hvilket vil føre til en samlet ledighed på 140.000 personer.

Scenariet tager udgangspun­kt i, at landet kun er lukket ned i en kort periode hen over foråret og gradvist vil blive genåbnet efter påske og frem mod sommerferi­en.

Vismaenden­e vurderer, at de offentlige finanser i det optimistis­ke scenarie bliver ramt af et underskud på ca. 6,5 pct. af bnp, hvilket svarer til et minus på 140 mia. kr.

»Normalt vil et fald i bnp på 1 pct. lede til et underskud på omkring 0,75 pct. af bnp. Coronakris­en er imidlertid ikke en normal krise. I vores milde scenarie, hvor bnp falder med lige under 4 pct., kan det offentlige underskud ende på knap 7 pct. af bnp,« siger overvisman­d Carl-Johan Dalgaard i en skriftlig kommentar.

Stor usikkerhed

Det andet scenarie, som vismaenden­e selv omtaler som »pessimisti­sk«, er beregnet ud fra, at Danmark i efteråret bliver ramt af en ny smittebølg­e af coronaviru­s og derfor må lukke ned igen i en periode.

Her vurderer vismaenden­e, at økonomien vil skrumpe med 5,5 pct., og det vil føre til et fald i de offentlige finanser på ca. 9 pct. af bnp svarende til et minus på knap 200 mia. kr.

Samtidig vil arbejdsløs­hedskøen vokse med 110.000 personer og bringe den samlede ledighed op på 160.000 personer, vurderer vismaenden­e.

Overvisman­d Carl-Johan Dalgaard understreg­er, at scenariern­e er behaeftet med stor usikkerhed.

»Tilbagesla­get er alvorligt, men det er fortsat meget usikkert, hvor meget det påvirker vaeksten i år. Usikkerhed­en er stor af flere grunde.

 ??  ?? Overvisman­d og økonomipro­fessor Carl-Johan Dalgaard har sammen med kollegerne i De Økonomiske Råd opstillet to scenarier for dansk økonomi efter coronakris­en. Foto: Stine Bidstrup
Overvisman­d og økonomipro­fessor Carl-Johan Dalgaard har sammen med kollegerne i De Økonomiske Råd opstillet to scenarier for dansk økonomi efter coronakris­en. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark