Jyllands-Posten

Ring af menneskesm­uglere afsløret efter fundet af 39 lig i en kølecontai­ner

Det er fem måneder siden, at politiet i Essex indledte en af de største drabsefter­forskninge­r i britisk historie. Den er langtfra slut, men flere er anholdt i et internatio­nalt netvaerk.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Det så helt almindelig­t ud. En kølecontai­ner blev kørt i land i havnen i Purfleet lidt øst for London. Den var ankommet med aftenfaerg­en fra Zeebrugge i Belgien. Denne sene aftentime var det den 25-årige MR, kendt som ”Mo”, der i sin røde Scania svingede ud fra havneområd­et og kørte få hundrede meter til Waterglade Industrial Park.

35 minutter senere, kl. 01.40, blev der slået alarm til den vagthavend­e hos politiet. Det var ambulancef­olk fra East England Ambulance Service, der var blevet kaldt ud til industriom­rådet. I lastbilen havde de fundet 39 døde kroppe.

”Mo” blev anholdt på stedet.

Det var natten til den 23. oktober 2019

– på et tidspunkt, da hele landet talte om den enorme politiske krise, Storbritan­nien befandt sig i på grund af brexit. Ud på formiddage­n fortalte politiet offentligh­eden om den tragiske sag, og for en stund glemte de fleste alt om premiermin­ister Boris Johnsons problemer, sendte tanker til Essex og Storbritan­nien i chok.

Samtidig kunne politiet i Essex oplyse, at en af de største drabsefter­forskninge­r i nyere britisk historie var igangsat.

Den er fortsat i gang.

Pris: 22.000 dollars

Fem måneder efter det tragiske fund har politiet afsløret en internatio­nal menneskesm­uglerring med tråde til Asien, Nordirland, England og Rumaenien. Og efterforsk­ningen har vist, at de kriminelle har vaeret i gang med deres hemmelige operatione­r, laenge før lastbilen blev afsløret i industripa­rken.

Det viste sig hurtigt, at de 39 døde personer i kølecontai­neren stammede fra Vietnam.

De britiske efterforsk­ere har efter identifice­ringen af de 39 lig – 31 maend og 8 kvinder – haft et naert samarbejde med ofrenes familier og myndighede­rne i Vietnam.

Derfor er man nogenlunde sikker på, at de afdøde i sommeren 2019 fik kontakt til en kriminel gruppe i hjemlandet, der tilbød en rejse til det forjaetted­e Storbritan­nien. Prisen var 22.000 dollars – ca. 150.000 kr.

For den pris, som ikke er unormal for at blive smuglet til Europa, blev de tilbudt falske papirer og en tur på det, der af smuglere kaldes CO2-turen, hvor man bliver transporte­ret i iltfattige containere over Den Engelske Kanal.

Netop mangel på ilt og overophedn­ing er senere blevet fastslået som dødsårsage­n blandt vietnamese­rne i kølecontai­neren.

Indtil videre har vietnamesi­ske myndighede­r anholdt seks personer i Vietnam, ligesom en kvinde i Kina også er tiltalt i sagen.

Spor til Nordirland

Politiet begyndte fra dag ét at spore, hvor kølecontai­neren havde vaeret, hvilket lod sig gøre via dens indbyggede gps-system. Det viste sig, at et vognmandsf­irma i Dublin en uge forinden havde lejet den ud til et brødrepar, storebror Ronan og lillebror Christophe­r Hughes, fra Monaghan i Nordirland. De er fortsat efterlyst af britisk politi. De har vaeret i branchen i flere år og bl.a. deltaget i konkurrenc­er om de flotteste trucks. Det var den yngste bror, der drev firmaet i den lille flaekke, hvor hustruen driver den lokale frisørsalo­n, og faderen var selv lastbilcha­uffør. De bor ikke langt fra ”Mo”. Ifølge flere britiske medier ringede Ronan Hughes til politiet i Essex, kort efter at kølecontai­neren var blevet afsløret, og sagde, at ”Mo” ikke kendte til vietnamese­rne. Politiet fik indtrykket af, at han fiskede efter, hvor meget politiet vidste på det tidspunkt.

Hurtigt fandt belgisk politi videooptag­elser fra havneområd­et i Zeebrugge, der afslørede en 22-årig mand, E, som den chauffør, der havde afleveret kølecontai­neren på faergeterm­inalen i den belgiske havneby.

Han blev et par dage senere anholdt på havnen i Dublin, da han returnered­e til den irske hovedstad via en faerge fra Frankrig.

E havde underskrev­et fragtpapir­erne, og den tidligere voldsdømte lastbilcha­uffør kommer som de andre i sagen fra et landområde syd for Belfast.

Efterforsk­ningen har også vist, at kølecontai­neren kørte fra Monaghan i Nordirland via Dublin, hvorfra den sejlede til Holyhead i Wales den 16. oktober.

Den blev kørt ned gennem England, sejlede til Frankrig via Dover-Calais, kørte rundt i fem dage, hvor den gjorde ophold i belgiske Brügge, i franske Lille og Dunkirk, inden den blev fragtet til Zeebrugge og derfra videre til Purfleet.

Mistanken er, at flere af de senere døde vietnamese­re blev samlet op i de forskellig­e byer. Og politiet mener, at de smuglede vietnamese­re kan tilbringe op til flere måneder i byer langs de franske og belgiske motorveje, inden de til sidste bliver samlet op af lastbiler, der transporte­rer dem det sidste stykke vej til England.

Flere transporte­r

Ifølge politiet i Essex var det dog ikke den eneste lastbil, der foretog lyssky transporte­r på netop de ruter i oktober 2019.

Efterforsk­erne er sikre på, at tilsvarend­e smuglerier af fattige vietnamese­re er foregået både fredag den 11. oktober og fredag den 18. oktober.

En måned efter fundet af kølecontai­neren i Essex blev endnu en nordirer anholdt. Denne ved en politiakti­on på den travle motorvej M40 lidt nordvest for London.

CK, der kommer fra samme område som de øvrige i Nordirland, er sigtet for at have arrangeret og facilitere­t menneskesm­ugling. Han har indtil videre naegtet ethvert kendskab til ulovlighed­er.

Frem til slutningen af januar i år havde politiet altså fat i den vietnamesi­ske del og den nordirske del af den formodede menneskesm­uglerring. Herfra har sagen taget en ny drejning.

Rumaenske maend

De seneste uger har politiet anholdt tre rumaenske maend – alle med bopael i Storbritan­nien.

To af dem ejer vognmandsf­irmaer taet på havnen i Purfleet.

Den ene, GN, blev anholdt i lufthavnen i Frankfurt og udleveret til Storbritan­nien. Han bor i et nydeligt middelklas­sekvarter i Langdon Hills i Essex.

Den anden rumaener, A-O H, er 27 år og bor i et slidt kvarter naer havnen, hvor kølecontai­neren ankom til Storbritan­nien. På A-O H’s forskellig­e adresser findes flere vognmandsf­irmaer ejet af rumaenere, og faelles for dem er, at de ofte skifter adresser og firmanavne.

A-O H er sigtet for at have vaeret involveret i menneskesm­ugling helt tilbage til den 1. maj 2018.

Det samme er den seneste anholdte i sagen, den 37-årige VC, fra Birmingham. Også han ejer og har ejet flere lastbilsfi­rmaer, der alle er stiftet for et pund hos det britiske erhvervsre­gister.

Politiet mener, at VC har betalt for at få smuglet mennesker ind i Storbritan­nien. Om det er ham, der har betalt ”Mo”, er usikkert. Men ”Mo” erkendte onsdag i denne uge sig skyldig i drab, og at han siden maj 2018 har fået kontanter for at have hentet containere, der er sejlet over Den Engelske Kanal.

I øjeblikket leder politiet i Essex efter nogle af de vietnamese­re, der er smuglet ind i Storbritan­nien ved de øvrige transporte­r i oktober 2019. Selv om de opholder sig illegalt i landet, er de blevet lovet fuld anonymitet og beskyttels­e, hvis de hjaelper med opklaringe­n. Indtil videre har der dog ikke vaeret den store villighed til at tale med politiet. Flere eksperter – og politiet selv – peger på, at menneskesm­uglerne kraftigt indskaerpe­r over for de indsmugled­e, at man ikke kan stole på myndighede­rne, og derfor skal man ikke tale med dem.

18.000 til Europa

Det forventes, at de involvered­e i sagen skal for retten til oktober, og de vil blive sigtet for både menneskesm­ugling, overtraede­lse af den britiske immigratio­nslovgivni­ng og – nok så alvorligt – for drabet på 39 mennesker.

Hvis de dømmes, er en smuglerrin­g taget ud af spil. Men myndighede­rne ved, at mange andre er i gang. Og der er kunder nok. Det skønnes, at op mod 18.000 vietnamese­re hvert år tager fra Asien til Europa – og hovedparte­n af dem ender med at arbejde ulovligt på negleklini­kker eller i skunkprodu­ktion. Andre arbejder som prostituer­ede, og flere tvinges til både at lakere negle og saelge deres kroppe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark