Jyllands-Posten

Erhvervsto­ppen støtter Venstres udbyttefor­slag

Venstres forslag om, at isaer store virksomhed­er skal droppe at udbetale udbytte, hvis de modtager statsstøtt­e, falder i god jord.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Noget for noget.

Hvis en virksomhed modtager et stort beløb fra de mange hjaelpepak­ker, som regeringen og Folketinge­t har vedtaget, må de nødvendigv­is droppe at udbetale udbytte til aktionaere­rne. Laengere er den ikke.

Sådan lyder i store traek et forslag fra Venstre, og det blev mandag bakket op af statsminis­ter Mette Frederikse­n.

Forslaget støttes naermest 100 pct. af de to store arbejdsgiv­erorganisa­tioner Dansk Industri og Dansk Erhverv. I hvert fald i princippet.

Isaer hvis man laeser Venstres

forslag i bund og ikke ser det som et generelt forbud mod udbytte for alle virksomhed­er – store som små.

Venstres forslag går bl.a. ud på, at virksomhed­er, der får mere end 60 mio. kr. i kompensati­on fra hjaelpepak­ker, skal afstå fra at udlodde udbytte.

»Vi forstår godt, at der politisk er et behov for at laegge nogle restriktio­ner ind, så man sikrer, at hjaelpepak­kerne går til at redde arbejdspla­dser og ikke til at betale udbytte. Men det er en lidt teoretisk diskussion. De fleste virksomhed­er er et helt andet sted i denne krise, og det sidste, de taenker på, er at udbetale udbytte,« siger direktør Kent Damsgaard fra DI.

Noget for noget

Ifølge Kent Damsgaard deler man den forståelse af ”noget for noget” bredt i dansk erhvervsli­v.

»Vi taler med hundredvis af virksomhed­er dagligt, og vi oplever et utroligt stort samfundssi­nd i samspillet mellem myndighede­r, regering, folketing, fagbevaege­lsen og virksomhed­erne. Vi har fundet mange løsninger hurtigt, og det misunder mange andre lande os,« siger DI-direktøren.

Også hos Dansk Erhverv har man en delvis forståelse for, at der kan komme restriktio­ner på udbetaling af udbytte, hvis man samtidig vil have hjaelp. Men organisati­onen advarer mod et generelt forbud.

Blandt andet fordi der kan vaere tilfaelde i mange små virksomhed­er, hvor udbytte stort set er den eneste løn, ejeren har at leve af.

»Det er vaerd at bide maerke i, at Venstres forslag om, at virksomhed­erne ikke må betale udbytte, alene gaelder for de meget få virksomhed­er, der modtager mere end 60 mio. kr. i udgiftskom­pensation. Det har vi forståelse for,« siger adm. direktør Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark