Jyllands-Posten

Storskaerm­e: Nissan går i modsat retning

Mens flere nye elbiler byder på enorme storskaerm­e, går Nissan i en anden retning med en mere minimalist­isk stil i den kommende elektriske Ariya.

- JENS OVERGAARD

Verden er naermest fikseret på store skaerme. Det gaelder også i bilernes verden, hvor Mercedes laenge har vaeret på banen med brede storskaerm­e, mens Tesla-modellerne har markante skaerme, som er placeret i midterpane­let. Andre maerker går et skridt videre. Det gaelder f.eks. i elbiler som Honda e og isaer den futuristis­ke Byton M Byte, der naermest har vaeg-vaeg-skaerme. Det er en udvikling, som i visse lande har gjort trafikfors­kerne bekymrede, fordi skaermene kan tage opmaerksom­heden fra trafikken.

Nu går et maerke som Nissan den modsatte vej og trutter i trompeten for en begraenset skaermopsa­etning i den nye konceptbil kaldet Ariya. Det er en høj bil i Nissan Qashqai-klassen, der formentlig både kommer som elbil og som en direkte afløser til Qashqai. Hvordan modelprogr­ammet skal skaeres, og hvilke modeller der får hvad af udstyr, vides ikke. Men folkene hos Nissan har gjort sig grundige overvejels­er.

Frem for en tablet har den elektriske crossover fået to skaerme, der er kurvet som en bølge. Det giver en fornemmels­e af, at der er en horisont inde i bilen. Her er altså lagt vaegt på, at øjet skal have flydende vandrette bevaegelse­r frem for at køre op og ned.

Tomomichi Uekuri, der er en af ekspertern­e hos Nissan forklarer baggrunden:

»Det menneskeli­ge syn veksler naturligt fra side til side, når man kører. Folk kan se og absorbere mere informatio­n, hvis det er horisontal­t. Det perifere syn fungerer på samme måde,« siger han.

I samme åndedrag lyder meldingen, at informatio­n er bedre at opfange for det menneskeli­ge syn, hvis layoutet placeres på en mere sikker plads – nemlig i linje med synet og taettere på vejen. Ved at matche kabinens horisontal­e aestetik bliver det en naturlig del af instrument­panelet.

 ??  ?? Få skaerme, der er inden for raekkevidd­e, og som kan skraedders­ys til det mest nødvendige, mens resten forsvinder. Det er konceptet i den nye Nissan Ariya. Foto: Nissan
Få skaerme, der er inden for raekkevidd­e, og som kan skraedders­ys til det mest nødvendige, mens resten forsvinder. Det er konceptet i den nye Nissan Ariya. Foto: Nissan

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark