Jyllands-Posten

Overvågnin­gsudstyr fra omstridt kinesisk firma bruges i Danmark

Kinesiske Hikvision leverer udstyr til bl.a. Forsvaret. Selskabets udstyr er ifølge organisati­oner involveret i undertrykk­else i Kina.

- MATIAS SEIDELIN MADS BONDE BROBERG matias.seidelin@jp.dk mads.bonde@jp.dk

Flere offentlige institutio­ner i Danmark anvender overvågnin­gsprodukte­r fra det kinesiske selskab Hikvision, som ifølge USA udgør en mulig sikkerheds­risiko, og hvis produkter ifølge bl.a. den amerikansk­e regering anvendes til brud på menneskere­ttighedern­e.

Forsvaret, HCA Airport i Odense, Aalborg Havn og Aalborg Kommune har købt produkter fra Hikvision, som tilbyder avancerede systemer med f.eks. varmesøgen­de kameraer og ansigtsgen­kendelse.

Hikvision blev i 2019 sat på en forbudslis­te fra USA’s regering, og dets produkter må ikke indkøbes til f.eks. offentlig sikkerhed eller overvågnin­g af regeringsb­ygninger.

USA’s sikkerheds­tjeneste Homeland Security siger, at den har fundet en bagdør i det kinesiske udstyr.

It-sikkerheds­ekspert Peter Kruse fra CSIS Security Group udtrykker bekymring. Hikvision er ifølge eksperter delvist ejet af den kinesiske stat, og dets produkter er involveret i omfattende overvågnin­g af kineserne og den etniske minoritet uighurerne.

»Det er meget bekymrende, at danske myndighede­r har købt overvågnin­gsteknolog­i fra et selskab, som man ved har bidraget til menneskere­ttighedsbr­ud over for tibetanere og uighurer,« siger research manager Amy Slipowitz fra taenketank­en Freedom House i USA.

Aalborg Kommune var ikke bekendt med den massive overvågnin­g forud for købet: »Det kan jeg da godt aergre mig over,« siger afdelingsl­eder Henrik Jess Jensen.

Forsvaret vil ikke oplyse, hvor eller hvordan det anvender Hikvision-produkter, men laegger ligesom andre aftagere vaegt på, at systemet ikke er koblet til internette­t. Ifølge eksperter betyder det dog ikke, at systemet er sikkert. HCA Airport oplyser, at man fra denne sommer skifter overvågnin­gssystem.

Hikvision svarer, at man tager cybersikke­rhed alvorligt, »respektere­r menneskere­ttigheder« og mener, at den amerikansk­e sortlistni­ng af selskabet er dybt skuffende og er sket »uden grund eller beviser«.

Udstyr står på amerikansk forbudslis­te, men bruges i danske skoler

 ??  ?? Som for mange andre selvstaend­ige og freelancer­e har pensionsop­sparing ikke vaeret en prioritet for den 29-årige Emma Milner. Foto: Stine Bidstrup
Som for mange andre selvstaend­ige og freelancer­e har pensionsop­sparing ikke vaeret en prioritet for den 29-årige Emma Milner. Foto: Stine Bidstrup
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark