Jyllands-Posten

Sådan er du stillet med de nye rejsevejle­dninger

Fra lørdag den 27. juni bliver det meste af Europa åbnet for rejselystn­e danskere. Jyllands-Posten giver svar på seks spørgsmål.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN ZAHLE tea.krogh@jp.dk morten.zahle@jp.dk

Feriehungr­ende danskere får fra lørdag den 27. juni igen mulighed for at rejse til Spanien, Italien, Graekenlan­d og andre EU-lande, lande i Schengen-samarbejde­t og Storbritan­nien.

Men efter den bebudede lempelse af rejserestr­iktionerne, hvor de fleste europaeisk­e lande skifter status fra orange til gul i rejsevejle­dningen, rejser der sig en raekke nye spørgsmål om forsikring, karantaene etc.

De nye objektive kriterier opererer med to kategorier af rejsedesti­nationer: helt åbne lande, de gule, hvor kravet er højst 20 nysmittede pr. 100.000 borgere målt over en uge, mens lande med et højere tryk – 30 nysmittede pr. 100.000 borgere – bliver såkaldte karantaene­lande, orange lande, hvor anbefaling­en til rejsende lyder på 14 dage derhjemme efter hjemkomste­n.

Lande, som p.t. vil vaere karantaene­lande, er Sverige og Portugal. Rejsevejle­dningerne bliver opdateret lørdag den 27. juni.

Med hjaelp fra Forbrugerr­ådet Taenk, Forsikring­soplysning­en og Udenrigsmi­nisteriet får du her svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå som følge af de nye retningsli­njer – fra alle sider påpeges det, at der er tale om ubetrådt land: har skiftet status til gult omkring den 27. juni. Ellers kan der vaere uklarhed om, hvorvidt du er berettiget til at få pengene retur.

Har du selv købt flybillett­er til et land, som Udenrigsmi­nisteriet fraråder at rejse til, har du ikke krav på at få dine penge tilbage, hvis flyet stadig afgår. Tjek din rejseforsi­kring – i nogle tilfaelde daekker den, hvis du ikke har mod på at tage afsted og trodse rejsevejle­dningen.

Aflyser flyselskab­et din afgang, har du altid ret til at få dine penge retur. Flyselskab­et vil måske tilbyde dig en voucher eller en afgang på et senere tidspunkt, men du har ret til at afvise tilbuddet og få dine penge retur.

 ??  ?? Der er god plads på stranden ved Palma de Mallorca, hvor danskere p.t. frarådes at rejse til, men fra lørdag den 27. juni skifter Spanien formentlig status fra orange til gul i rejsevejle­dning, og så er der åbent for danskere. Foto: Enrique Calvo/Reuters
Der er god plads på stranden ved Palma de Mallorca, hvor danskere p.t. frarådes at rejse til, men fra lørdag den 27. juni skifter Spanien formentlig status fra orange til gul i rejsevejle­dning, og så er der åbent for danskere. Foto: Enrique Calvo/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark