Jyllands-Posten

Bilkøerne er tilbage – flere biler på vejene end før coronakris­en

Biltrafikk­en er nu kraftigere end i ugerne før krisen, også de rejsende i den kollektive trafik er på vej tilbage. Isaer i busserne.

- LARS FROM lars.from@jp.dk JEPPE RICH, PROFESSOR, DTU

Hvis du de seneste dage har siddet i kø på motorvejen på vej til eller fra arbejde, er du ikke den eneste.

Der er nemlig flere biler på vejene, end før coronakris­en brød ud i marts. Og det har der vaeret hele ugen. I søndags var der for første gang flere biler på vejene, end før krisen brød ud, og hele denne uge har trafikmaen­gden ifølge dugfriske tal fra Vejdirekto­ratet ligget 3-4 pct. højere end de tilsvarend­e ugedage i uge 9 (i februar), før krisen, som Vejdirekto­ratet sammenlign­er med.

Samtidig melder isaer de kollektive busselskab­er, at det går bedre end forventet med at få kunderne tilbage i busserne. Her er antallet af rejsende nu oppe på mellem 65 og 75 pct. af, hvad det var før krisen – og hos Midttrafik er man helt oppe omkring 79 pct., fortaeller Claus Wistoft, der både er formand for Midttrafik og for den faelles organisati­on Trafiksels­kaberne i Danmark.

Hos DSB, der i ugerne op til krisens begyndelse i marts oplevede de højeste passagerta­l i flere år, er 60-65 pct. af kunderne tilbage, og meget tyder ifølge DSB’s kommerciel­le direktør, Jan Sigurdur Christense­n, på, at tallet vil stige yderligere. I metroen er ca. 50 pct. af passagerer­ne tilbage, oplyser Metroselsk­abet.

Trafikfors­kere peger på, at vejtrafikk­en normalt er en tydelig indikator på, hvordan aktivitete­n i samfundet er.

»Derfor er det superinter­essante tal. Trafikken er en indikator for, hvor meget aktivitet der er i samfundet, og følger nogenlunde vores bruttonati­onalproduk­t,« siger professor og trafikfors­ker Jeppe Rich fra DTU.

Han mener, at det isaer er interessan­t, at den kollektive trafik endnu ikke er tilbage på samme niveau som biltrafikk­en.

»Det haenger formentlig sammen med, at smitterisi­koen er større i busser og tog end i egen bil. Samtidig kunne det tyde på, at nogle måske er begyndt at arbejde en dag om ugen hjemme. Og så er der stadig mange studerende, der endnu ikke er vendt tilbage, ligesom der også er en del, der er blevet arbejdsløs­e,« forklarer Jeppe Rich.

Flere arbejder hjemme

Hos Vejdirekto­ratet oplyser projektled­er Niels Moltved, der følger trafikudvi­klingen taet, at trafiktall­ene nu ligger 3-4 pct. højere end før coronakris­en, men stadig er en lille smule lavere end i juni sidste år.

»Mange har nok brugt privatbile­n mere end den kollektive trafik, derfor er udviklinge­n måske ikke så overrasken­de. Fordi covid-19pandemie­n har aendret meget på trafikante­rnes kørselsmøn­stre, er vi nok ved at nå det niveau, som kan forventes i 2020. Fordi trafikken pga. en meget høj vaekst hele året var ekstra høj i 2019, og fordi vi har fået nye rutiner, bl.a. med mere hjemmearbe­jde,« siger Niels Moltved.

Trafikken på statens veje, hvor trafikmåli­ngerne bliver foretaget, ligger lige nu mellem 5 og 10 pct. lavere end i uge 25 sidste år.

Professor og transportø­konom Mogens Fosgerau fra

Københavns Universite­t mener ikke, at man skal drage alt for hårde konklusion­er endnu:

»Vi er endnu ikke ude af nedlukning­en. Men det giver god mening, at folk isaer holder sig vaek fra tog og busser, fordi man her sidder taet sammen med andre i lukkede rum, hvilket er mere risikabelt end at køre i egen bil. At vi stadig ligger lidt under trafikken på samme tidspunkt sidste år, viser, at der stadig er folk, der prioritere­r at blive hjemme for at undgå at udsaette sig selv for smitte.«

Mogens Fosgerau peger samtidig på det interessan­te i, at lastbiltra­fikken under hele krisen stort set ikke er faldet – men derimod i en stor del af perioden har ligget højere end før krisen.

»Det viser, at der hele vejen har vaeret godt gang i hjulene. Vi skal vaere glade for, at produktion og handel ikke er gået i stå,« mener han.

Optimisme hos bus og tog

Trods den voldsomme krise, der isaer har lammet den kollektive trafik, og som i perioden sendte tog og busser stort set tomme på gaden, er formanden for Trafiksels­kaberne i Danmark nu optimist:

»Passagerer­ne er kommet hurtigere tilbage, end vi havde forventet, og situatione­n er nu mere positiv end frygtet. Vores gaet er derfor, at vi til nytår vil vaere oppe på 85 pct. af de passagerer, vi havde før krisen,« siger Claus Wistoft, der vurderer, at passagerta­llet normalt er nogenlunde ens året rundt.

Han kan i øvrigt glaede sig over, at Folketinge­t netop har besluttet, at den regionale kollektive trafik skal have daekket alle tab pga. faerre passagerer under coronakris­en.

Hos DSB er Jan Sigurdur Christense­n også optimist, selv om den fremtidige økonomi ikke er endelig afklaret:

»Specielt de seneste 14 dage har vi oplevet stigende passagerta­l og ligger nu på 60-65 pct. af vores normale antal passagerer. Samtidig kan vi se, at de 7-Elevenbuti­kker, der findes i forbindels­e med stationern­e, ligger med et salg på omkring 80 pct. af, hvad det var før krisen. Det plejer at vaere en god indikator for, hvad der er på vej for os,« siger Jan Sigurdur Christense­n.

Han kan samtidig konstatere, at coronakris­en har aendret vores arbejdsvan­er, så myldretide­n er blevet spredt mere ud, fordi flere møder på forskellig­e tidspunkte­r. Det har givet mere plads i tog og S-tog i myldretide­n, fortaeller han.

Hos DSB håber man at have mellem 85 og 90 pct. af kunderne tilbage inden nytår.

Ifølge Vejdirekto­ratet skal der fjernes mellem 10 og 15 pct. af køretøjern­e på vejene i de mest belastede myldretids­timer, hvis man skal undgå bilkøer.

Derfor er bilkøerne tilbage – og forsvinder naeppe lige med det samme.

Derfor er det superinter­essante tal. Trafikken er en indikator for, hvor meget aktivitet der er i samfundet, og følger nogenlunde vores bruttonati­onalproduk­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark