Jyllands-Posten

Aftale til 700 mio. kr. skal forsøde den danske sommer

Billig offentlig transport og halv pris på kulturakti­viteter er noget af det, et politisk flertal vil bruge 700 mio. kr. på.

- HENRIK PHILIP HARE Henrik.P.Hare@jp.dk

Et politisk flertal praesenter­ede fredag, hvordan det vil fordele 700 mio. kr., der skal hjaelpe på aktivitets­niveauet og turismen i Danmark denne sommer.

Aftalen er blevet forhandlet i Erhvervsmi­nisteriet mellem de samme syv partier, som natten til mandag blev enige om en større genopretni­ngspakke med udbetaling af indefrosne feriepenge, 1.000 kr. til folk på overførsel­sindkomste­r og en udfasning af corona-hjaelpepak­ker.

Gratis faergeover­farter, højere fradrag for sommerhusu­dlejning, billigere offentlig transport, halv pris på kulturakti­viteter og støtte til foreningsl­ivet er nogle af de punkter, som pakken indeholder.

»Det er en pakke, der skal sparke gang i den del af erhvervsli­vet, der er saerligt koncentrer­et om sommerferi­en,« forklarede erhvervsmi­nister Simon Kollerup.

På pressemøde­t blev Simon Kollerup spurgt ind til, om der er regnet på den forventede økonomiske effekt af de 700 mio. kr., der kaldes en sommerpakk­e:

»Der er ingen tvivl om, at når man i højere grad understøtt­er brugen af hoteller og restaurant­er, og at aeldre kan komme ud og bruge pengene på steder, hvor man ellers ikke har kunnet vaere, så er det ikke alene med til at give en god sommer til disse personer, men understøtt­er også de brancher. Og vi antager, at det har en god, positiv effekt på økonomien.«

Den direkte støtte til kulturog foreningsl­ivet udgør ca. 320 af de 700 mio. kr. i sommerpakk­en, oplyser kulturmini­ster Joy Mogensen.

Ministeren håber, at elementet med halv pris på kulturakti­viteter vil få danskerne til at besøge lige så mange museer og spillested­er, som de havde planlagt, så ordningen på den måde kan lykkes med at sprede danskernes forbrug ud til flere kulturinst­itutioner.

På trods af kulturens store andel af sommerpakk­en blev fredagens nyhed ikke mødt med begejstrin­g fra alle sider. Branchefor­eningen Dansk Teater var således »målløs« over resultatet.

Kritikken fra foreningen­s direktør, Peter Mark Lundberg, går på, at der slet ikke er nogle teatre at købe billetter til halv pris til i denne sommer, fordi de ikke kan få tingene økonomisk til at haenge sammen med de nuvaerende retningsli­njer for bl.a. publikumsb­egraensnin­g. Direktøren udtaler, at »spillested­er, teatre og kulturhuse i efteråret ser ind i en afgrundsdy­b krise, hvis der ikke findes en langsigtet løsning nu«.

Joy Mogensen minder om, at sommerpakk­en ikke står alene. Mandag blev de deciderede hjaelpepak­ker forlaenget, og der er også andre ordninger i spil, selv om hun anerkender, at retningsli­njerne i samfundet gør det svaert for eksempelvi­s teatrene:

»Krisehåndt­eringen for dansk kulturliv er ikke slut med denne pakke. Men med de aftaler, der ligger nu, er der mulighed for at komme godt igennem sommeren.«

Vi antager, det har en god, positiv effekt på økonomien. SIMON KOLLERUP, ERHVERVSMI­NISTER

 ??  ?? Anholt, der ligger i Kattegat, og de andre danske småøer er saerligt i fokus i sommerpakk­en. Arkivfoto: Per Folkver/Ritzau Scanpix
Anholt, der ligger i Kattegat, og de andre danske småøer er saerligt i fokus i sommerpakk­en. Arkivfoto: Per Folkver/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark