Jyllands-Posten

Frygt for endnu en tørke spirer frem på tvaers af Europa

Foråret har vaeret tørt, og isaer i Øst- og Centraleur­opa er der bekymring for en ny tørke efter de voldsomme i 2019 og 2018.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Bekymringe­n stiger for den tredje sommer i traek med tørke i Europa. Det har regnet usaedvanli­gt lidt i foråret, hvor temperatur­erne samtidig har sat adskillige rekorder, ikke mindst i maj, hvor der blev sat varmerekor­der flere steder i Europa.

Det fører til politisk bekymring, isaer i øst- og centraleur­opa, hvor landbrugse­rhvervet i forvejen er udfordret af følgerne af coronaviru­ssen.

En ny prognose fra den europaeisk­e landbrugso­rganisatio­n Copa Cogeca forudser et fald i årets produktion af hvede på 11,5 pct. i forhold til sidste år.

»Det forventede fald i indkomst skyldes hovedsagel­igt de vanskelige jordbrugsf­orhold, manglen på vand i foråret og infektione­r fra insekter,« skriver organisati­onen.

»Vi er ekstremt bekymrede,« udtaler Jean-Francois Isambert, der er formand for organisati­onens producente­r af korn.

Farlig kombinatio­n

Ifølge GDACS, et FN-EU-samarbejde om katastrofe­advarsler, har der nu vaeret tørke siden slutningen af februar i et område, der bl.a. daekker Frankrig, Tyskland, Polen, Østrig, Tjekkiet, Ungarn, Italien og Rumaenien.

Endnu angives risikoen for alvorlige konsekvens­er som ”mindre”. Men EU nedjustere­de ifølge Reuters i maj prognosern­e for årets høst af naesten alle afgrøder, fordi store dele af Europa har oplevet temperatur­er over gennemsnit­tet og meget lidt nedbør de seneste måneder.

Og i en raekke EU-lande er regeringer­ne på vagt. Udover en frygt for udbredte skovbrande, som Europa isaer så det i 2018 og 2019, frygter man for konsekvens­erne for landbrugse­rhvervet.

Problemern­e vil i år blive styrket af, at en tørke i givet fald vil komme lige oven i de økonomiske problemer, coronaviru­ssen har sat landene i. Den har i flere lande betydet, at de tilrejsend­e saesonarbe­jdere, der er nødvendige for at få høsten i hus, har fået vanskeligt ved at nå frem i foråret på grund af coronarest­riktionern­e.

»Uheldigvis har en ekstrem og alvorlig tørke ramt nogle regioner hårdt oven på coronaviru­ssen,« sagde Rumaeniens landbrugsm­inister, Adrian Oros, for nylig ifølge Emerging Europe.

Han oplyste samtidig, at mere end 3 mio. hektar hvede, byg og raps i Rumaenien er påvirket af tørken.

Vaerre end corona

I Tjekkiet er bekymringe­n enorm. Landets regeringen advarede allerede i april om en »katastrofe«, der ifølge landets praesident, Milos Zeman, er et »langt mere alvorligt problem« end coronaviru­ssen.

Tørkeperio­den, der beskrives som den vaerste i Tjekkiet i 500 år, begyndte reelt i 2015, og ifølge tjekkiske eksperter er jorden nu udtørret i stort set hele landet. Regeringen har advaret om, at landmaende­ne vil tabe mindst 10 pct. i år, med et worst case-scenario om en høst, der bliver 2040 pct. ringere end normalt.

Saerlig slemt kan det blive i 2020, fordi tørken er sat ind tidligt i foråret. Et nyt studie fra Ludwig-Maximilian­s Universite­tet i München viste i sidste uge, at når tørken i Europa i sommeren 2018 blev så alvorlig, som den blev, hang det sammen med en hedebølge, der gik forud i løbet af foråret. Den fik planter til at gro tidligere og hurtigere, hvilket var med til at udtørre jorden, allerede inden sommeren satte ind.

Den tjekkiske regering har nu bl.a. foreslået, at der skal stilles krav om opsamling af regnvand fra alle nye bygninger fra januar 2021.

Det Europaeisk­e Rumagentur (ESA) offentligg­jorde for nylig satellitbi­lleder af, hvordan tørken i Tjekkiet i maj kan konstatere­s via fugtighede­n i jorden. Af materialet fremgik, at nogle områder i Tjekkiet er 30 pct. mere tørre end gennemsnit­ligt.

»Når man sammenlign­er med gennemsnit­tet, eller hvad vi anser for ”normale” vilkår, kan en forskel på 30 pct. i foråret anses for at vaere katastrofa­l for landbruget og naturen, hvis denne tørke forsaetter hen over sommeren,« siger Richard de Jeu fra det hollandske selskab VanderSat, der har samlet og bearbejdet satellitma­terialet.

Kamp om vandet

I Tyskland har landets vejrtjenes­te konstatere­t, at månedstemp­eraturerne har ligget over gennemsnit­tet fra juni 2019 til og med april i år. Maj bød på ikke bare syv sommerdage med temperatur­er over 25 grader – men også på dage med frostgrade­r.

Det tyske forår har desuden – for syvende år i traek – vaeret praeget af mindre nedbør end gennemsnit­ligt.

»Samlet har det kun givet lidt mere end 50 pct. af langtidsge­nnemsnitte­t, hvilket gør dette forår til et af de seks tørreste siden 1881. De vestlige og østlige dele af Tyskland blev mest påvirket af den forlaenged­e tørke,« hedder det i forårsrapp­orten.

I Frankrig vurderes omkring halvdelen af landet at vaere i risiko for tørke denne sommer.

I Polen arbejder regeringen på anti-tørke-tiltag som udvidede vandreserv­oirer og vandingsan­laeg efter den varmeste vinter i et halvt århundrede og det laveste nedbør i foråret i 30 år.

Og Belgien har registrere­t den tørreste maj siden det 19. århundrede, og situatione­n udløste i slutningen af maj et forbud til landmaende­ne i Vestflande­rn mod at pumpe vand op fra floden Yser.

Det europaeisk­e miljøagent­ur har fastslået, at tørke er blevet en tilbageven­dende og tiltagende del af Europas klima.

»Den største stigning i tørkevilkå­r forudses i det sydlige Europa, hvor det vil øge konkurrenc­en mellem forskellig­e vandbruger­e, såsom landbrug, industri, turisme og husholdnin­ger,« lyder forudsigel­sen.

En forskel på 30 pct. i foråret anses for at vaere katastrofa­l for landbruget og naturen, hvis denne tørke forsaetter hen over sommeren. RICHARD DE JEU, VANDERSAT

 ??  ?? Den belgiske landmand Joel Van Coppenolle fortalte i slutningen af maj til Reuters, at hans marker har gennemgået det tørreste forår siden slutningen af det 19. århundrede.
Foto: Yves Herman/Reuters
Den belgiske landmand Joel Van Coppenolle fortalte i slutningen af maj til Reuters, at hans marker har gennemgået det tørreste forår siden slutningen af det 19. århundrede. Foto: Yves Herman/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark