Jyllands-Posten

Markedsøko­nomi er nu en trussel

-

De fleste boligejere kerer sig om, at deres ejendom tager sig praesentab­el ud. I en raekke kommuner er én skraldespa­nd imidlertid ikke nok. En del har tre, hvor borgerne skal sortere glas; metal og plast; pap og papir; samt madaffald og restaffald. De pynter ikke, men de fleste danskere accepterer stilfaerdi­gt, at affaldssor­tering er en borgerplig­t.

Fremover må borgerne vaenne sig til at skulle sortere affaldet i 10 forskellig­e typer: farligt affald; glas; metal; madaffald; mad- og drikkekart­oner; pap; papir; plast; restaffald; tekstiler. Sorteringe­n skal ske i såvel private hjem (i to til fire skraldespa­nde) som i virksomhed­erne, og til forskel fra i dag bliver reglerne ens for hele landet.

Enhver, der frekventer­er en genbrugsst­ation, kan forvisse sig om, at borgerne allerede affaldssor­terer i stor stil. At en del af denne sortering fremover skal foregå i hjemmet, kan de faerreste have noget imod, men det kan undre, at man ikke lader det vaere op til den enkelte, når turen alligevel går til genbrugsst­ationen med det affald, der fremover ikke kan sorteres hjemme såsom haveaffald. Det må undre, at forliget ikke satser på at frembringe teknologis­ke løsninger, der kan stå for sorteringe­n af affald, men forligspar­tierne må jo mene, at danskerne ikke har andet og bedre at anvende tiden på. Det er positivt, at forliget, indgået af alle partier med undtagelse af Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, indebaerer, at affaldsfor­braendings­kapacitete­n skal reduceres. Kapacitete­n er i dag på 3,8 mio. tons affald om året, hvilket er trekvart mio. tons mere, end danskerne producerer.

Konsekvens­en af denne overkapaci­tet er, at der importeres anselige maengder affald alene for at sikre rentabilit­eten i de alt for mange forbraendi­ngsanlaeg. Der er i dag 23 affaldsfor­braendings­anlaeg herhjemme. Det bliver nu op til Kommunerne­s Landsforen­ing, KL, at finde ud af, hvor mange af disse anlaeg der skal lukkes. Evner KL ikke at løfte opgaven, traeder sanktioner i kraft. Blandt disse er en udbudsbase­ret model, hvor kapacitete­n nedbringes gennem fri konkurrenc­e.

Udbud, fri konkurrenc­e og markedsøko­nomi er altså nu blevet til ikke bare en trussel, men ligefrem en sanktion over for det kommunale monopol på affaldsfor­braending – fordi konkurrenc­en er sat ud af kraft, fordi borgerne kan malkes gennem brugerbeta­ling, og fordi affald kan importeres uden tanke for udledninge­n af drivhusgas­ser.

Overkapaci­teten inden for affaldsfor­braending er netop en konsekvens af, at kommunerne med skatteyder­ne i ryggen kan saette sig ud over den markedsøko­nomi, som resten af Danmark er underlagt. Skraemmeek­semplet er Amager Ressourcec­enter, der har kostet 4 mia. kr. Som omtalt i avisen har en intern redegørels­e vist, at forbraendi­ngsanlaegg­et ikke kan blive rentabelt, da der lokalt ikke er tilstraekk­eligt affald til at sikre en optimal kapacitets­udnyttelse. Import af store maengder affald kan derfor blive nødvendig.

Det turde vaere selvindlys­ende, at Danmark kun skal have praecis det antal forbraendi­ngsanlaeg, der er brug for, og at der med skraldeaft­alen indføres et stop for import af affald.

At de eksisteren­de forbraendi­ngsanlaeg nu kan omdannes til kommunalt ejede aktieselsk­aber, som skal konkurrere på lige vilkår med private aktører, er socialisme, når den er mest rød. Danskerne skal sortere affald, til de segner, alene for at håndfodre kommunale monopoler.

Det er ubegribeli­gt, at såkaldt borgerlige partier er med i et forlig, hvor fri konkurrenc­e er et skud for boven.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark