Jyllands-Posten

Nu er det på høje tid at give os vores rettighede­r tilbage

Folketings­medlemmern­es tid som dikkende lammehaler må vaere forbi. Borgernes frihedsret­tigheder skal genindføre­s.

-

På mandag har Folketinge­t afslutning­sdebat. I løbet af ugen lukkes Folketings­salen. Den 8. september er der 1. behandling af finanslove­n. Derefter åbner Folketinge­t først efter planen ved det nye folketings­års begyndelse den første tirsdag i oktober.

Tiden er imidlertid ikke til en lang ferie. Danmarks tilstand kraever, at Folketinge­t hver eneste dag, døgnet rundt passer sit hverv som kontrollan­t af regeringen. Det duer ikke, at regeringen uden Folketinge­ts kontrol en lang, lang sommer blot kan benytte og udnytte de bemyndigel­seslove, som blev vedtaget i marts måned i anledning af coronapand­emien.

Det er på tide, at blå blok traeder i karakter og udfolder al energi på at finde flertal i Folketinge­t, så bemyndigel­seslovene, der blev vedtaget i al hast på grund af skraek for corona, tidsbegrae­nses til efteråret, så borgernes grundlovss­ikrede frihedsret­tigheder ikke er suspendere­s frem til naeste forår.

Det var helt nødvendigt med en hurtig reaktion i marts. Med en faretruend­e pandemi haengende over hovedet var der ikke tid til at sidde i rundkreds og afvikle et laengereva­rende studiekred­sarbejde.

Selv er jeg ikke tvivl om, at den resolutte nedlukning af Danmark og Mette Frederikse­ns første moralpraed­ikener har vaeret et vigtigt bidrag til at få styr på corona i Danmark. Men lige så nødvendigt det var at hastebehan­dle lovkomplek­set, lige så ubegribeli­gt er det, at blå blok ikke kunne samle flertal for, at loven udløber tidligere.

Jeg forstår simpelthen ikke, at navnlig Enhedslist­en og De Radikale ville give regeringen carte blanche til i et helt år at suspendere borgernes frihedsret­tigheder. Der burde kunne samles et flertal for, at lovenes udløbsdato fremskynde­s til 1. november. Hermed ville der igen komme orden i magtfordel­ingen mellem regering og Folketing. Folketinge­t ville igen blive herre i eget hus.

Hvis kriseloven­e, der suspendere­r borgernes frihedsret­tigheder, udløber tidligere, får Folketinge­t også tilsvarend­e muligheder for at kunne stille betingelse­r på borgernes vegne.

Nu er der tid til omtanke. Sommeren bør bruges til grundigt at forberede en mere gennemtaen­kt epidemilov­givning. Et flertal i Folketinge­t må nu traede i karakter som borgernes vagthund og tage sig sammen til at optraede som kontrollan­t af regeringen og sikre en mere gennemtaen­kt lovgivning med stramme forskrifte­r for regeringen­s magtudøvel­se., Derudover skal Folketinge­t kraeve, at regeringen regelmaess­igt offentligg­ør redegørels­er om indhøstede erfaringer under corona-epidemien.

Folketinge­t skal tvinge Mette Frederikse­n til åbenhed, så det står klart for folk og Folketing, hvad der er videnskab, og hvad der er politiske afgørelser.

Først og sidst må sommeren bruges til en grundigere lovbehandl­ing, hvor Justitsmin­isteriet afgiver udtalelser om indgrebene­s forhold til Grundloven og menneskere­ttighedern­e frem for helt usaedvanli­gt at gå i flyverskju­l og henvise til Sundhedsmi­nisteriet i juridiske spørgsmål, der klart henhører under Justitsmin­isteriet.

Endelig skal Folketinge­t betinge sig, at regeringen udarbejder de beredskabs­planer, som åbenbart stadig ikke er udarbejded­e. Det er helt uanstaendi­gt, at myndighede­rne har vaeret så totalt uforberedt­e bl.a. mht. teststrate­gi og tilgaengel­ige vaernemidl­er.

I dag er borgerne totalt prisgivet regeringen­s zigzagkurs. Der mangler logik og sund fornuft. Meget er tilsynelad­ende besluttet alene på statsminis­terens personlige fornemmels­er, meningsmål­inger og folkestemn­inger. Det må aendres nu. Folketings­medlemmern­es tid som regeringen­s dikkende lammehaler må vaere forbi.

Folketinge­t skal tvinge Mette Frederikse­n til åbenhed, så det står klart for folk og Folketing, hvad der er videnskab, og hvad der er politiske afgørelser.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark