Jyllands-Posten

Et nyt slag i ansigtet på sønderjyde­rne

Graensefor­eningens nyfortolkn­ing af ”Det haver så nyligen regnet” og en leder i Jyllands-Posten har fået en sønderjyde til at konkludere, at mange danskere stadig ikke helt forstår sønderjyde­rne.

- HENRIK PETERSEN forfatter, cand.mag., oversaette­r/ED, Rødekro

I genforenin­gsåret har sønderjyde­rne måttet laegge ører til lidt af hvert. Graensefor­eningen belaerte os om at nedtone vor danskhed for ikke at optraede ekskludere­de over for tyskerne, der ”tabte afstemning­en” i 1920, og danskerne syd for graensen, der ”aldrig fik en genforenin­g”. Vi har laert at optraede hensynsful­dt over for ”herboende tyskere, tyrkere og romaer”. Vi taler så vidt muligt ikke om Genforenin­gen, men om ”delingen af Slesvig”, og vi kalder os heller ikke sønderjyde­r mere, for vi er rettelig ”slesvigere”.

Man ønsker ikke blot at stjaele vor historie. Man ønsker at fratage os vor identitet.

Graensefor­eningen har beriget os med en ny udgave af vor nationalsa­ng. Den gamle tekst til ”Det haver så nyligen regnet” indeholdt passager, der vidnede om et faretruend­e ”fremmedhad”. I stedet fik vi en naiv børnesang, hvor følgerne af krig, invasion, landafståe­lse, diktatur og sindelagsk­ontrol reduceres til et spørgsmål om ”fremmedhad”.

Ønsket om at ”se fortiden fra et nutidigt synspunkt” bar frugt. Graensefor­eningen fik skabt et makvaerk, der projicered­e såvel dens godmennesk­elige politik som kunstneren­s samfundssy­n 130 år tilbage i tiden.

Med andre ord surfede man ikke blot videre på strømninge­r, der allerede har ført til censur af Astrid Lindgrens og Halfdan Rasmussens store humanistis­ke forfatters­kaber, men foregreb den kulturrevo­lution, der i disse dage og uger ryster Vesten med kultur- og historielø­se ikonoklast­ers angreb på historiske monumenter, film og litteraere vaerker.

Som om alt dette ikke var nok, vaelger Jyllands-Postens leder 15/6 2020 at tage stafetten op. På selve genforenin­gsdagen haevder lederen: »Optagelsen af Sønderjyll­and i resten af kongeriget kraevede under alle omstaendig­heder den samme faelles kraftanstr­engelse, som integratio­nen gør i dag.« Sammenlign­ingen er vanvittig. De danske sønderjyde­r kom ikke fra en fremmed kulturkred­s. De udholdt 56 år under prøjsisk militaerdi­ktatur. De levede som andenrangs­borgere i deres egen hjemstavn. Deres sprog og kultur blev undertrykt. De måtte ikke mødes med ligesinded­e uden for deres hjem. Deres sange blev forbudt. De blev sendt i krig for en sag, som ikke var deres. 6.000 vendte aldrig hjem. Endnu flere kom tilbage med så alvorlige fysiske og sjaelelige mén, at de aldrig fik et normalt liv.

Men de stemte sig hjem. De fik muligheden for at vaelge, hvilket land de ønskede at tilhøre. Sønderjyde­rne har altid følt sig som danskere. De talte dansk. De kendte den danske historie, de sang danske sange, og de laeste danske romaner. For dem var det en hjertesag at stemme for Danmark.

Sønderjyde­rne vendte hjem til et samfund, der var vaesensfor­skelligt fra det prøjsiske. De havde ingen erfaring med folkestyre og demokrati. De kendte ikke de danske politikere og det danske politiske system. Men det danske sprog var ”deres moders stemme”, og kongen på den hvide hest var deres store helt. De havde intet højere ønske end at blive danskere. At høre til. At laere. At blive en del af det faellesska­b, som de selv havde valgt. Og det blev de.

Alt dette skete ikke uden misforståe­lser og knubbede ord. For danskerne i ”Det gamle Land” forstod heller ikke sønderjyde­rne – og såvel Graensefor­eningens som Jyllands-Postens leder røber, at mange danskere stadig ikke helt forstår os.

Hvis Jyllands-Posten endelig skal forsøge sig med at projicere nutidige forhold tilbage i tiden, havde det vaeret på sin plads med overvejels­er om, hvorvidt sønderjyde­rne i 2020 mon ville have fået lov til at vaelge deres egen skaebne, som de gjorde i 1920. Ville vi have fået lov til at stemme os hjem i en tid, hvor hjemstavns­følelse, sindelag, kultur, sprog og historie er reduceret til udtryk for ”nazisme” og ”strukturel racisme”?

Redaktione­n svarer:

Lederens synspunkt er, at når selv to så ensartede folkegrupp­er som dansk- og tysksinded­e i Sønderjyll­and efter 1920 havde så svaert ved at etablere et spaendings­frit samliv, så lover det ikke godt for integratio­nen i dagens Danmark af mennesker med en vaesensfor­skellig kulturel baggrund.

Redaktione­n

Sønderjyde­rne har altid følt sig som danskere. For dem var det en hjertesag at stemme for Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark