Jyllands-Posten

Se tilbage for at planlaegge vejen frem

Coronakris­en har vaeret udfordrend­e for os. Selv om mennesket har oplevet usaedvanli­ge tider og krisetider før, så viser historien, at vi har svaert ved at laere af det, vi gennemleve­r. Eller også glemmer vi det i det mindste til naeste gang. Og den dårli

- Psykolog og forretning­sdirektør, LEAD – ENTER NEXT LEVEL, professor i psykologi, Aalborg Universite­t, rektor, Kolding Designskol­e, arkaeolog og museumsins­pektør, Nationalmu­seet, professor i mental sundhed, institutle­der, psykologi, Københavns Universite­t,

Vi er midt i et kollektivt eksperimen­t. Eksperimen­tet handler om, hvordan vi som samfund og som individer håndterer coronakris­en.

Lige nu retter fokus sig mod at finde ud af, hvordan vi kommer helt igennem den ved at inddaemme smitte og undgå, at samfundet forbløder økonomisk. Imens åbner vi langsomt op og aner lyset for enden at tunnelen og glaeder os til, at alt bliver som før. Håbet om, at normalitet­en vender tilbage, er forståelig og samtidig helt afgørende. Det får os til at kaempe, holde ud og rykke sammen. Kriser kalder på den slags.

Men forestilli­ngen om normalitet­en som en tilstand, der venter på den anden side, må ikke stå alene. Den øger nemlig paradoksal­t nok sandsynlig­heden for, at tilvaerels­en ikke bliver som før. For med til historien hører en god og en dårlig nyhed.

Lad os snuppe den dårlige først: Der går ikke saerlig lang tid, før det bliver skidt igen. Normalitet, forstået som fravaer af sygdom, eksisterer nemlig ikke som en varig tilstand, men bygger på den fejlagtige idé, at mennesket er herre over naturen. Historien – menneskehe­dens erfaring – viser tvaertimod, at det med jaevne mellemrum er mikroberne, der styrer og aendrer retningen for vores tilvaerels­e.

Hyppighede­n af sygdomsudb­rud, som vil ramme os, kender faktisk kun en vej, og det er i retning af nogle flere og mere omfattende. Drivkrafte­n er en giftig cocktail, der groft sagt består tre elementer, som gensidigt forstaerke­r hinanden: befolkning­staethed, klimaforan­dringer og globaliser­ing.

Samlet set kalder de tre faktorer på, at beslutning­stagere på alle niveauer arbejder med en bredere vifte af mulige scenarier for fremtiden, som ikke blot er baseret på optimistis­k økonomisk vaekstfrem­skrivning, hvor vi optimerer det, vi allerede gør i dag. Det er LEANtankeg­angen – at skabe mere vaerdi med faerre ressourcer – et godt eksempel på. Offentlige og private organisati­oner har i stor stil reduceret lagre og produktion­sfacilitet­er og vaevet kernedrift­en ind i trimmede globale forsynings­kaeder.

Når vi ved, at morgendage­n blot er en forlaengel­se af i går, giver det rigtig god mening ikke at producere vacciner og ophobe vaernemidl­er. Og når tuberkulos­en ikke laengere draeber tusindvis af mennesker, giver det mening at anvende antibiotik­aen på småinfekti­oner og pattegrise. Men når fremtiden er usikker og uforudsige­lig, er sagen en anden, og den gode nyhed er da også, at vi som samfund kan bruge coronakris­en til at styrke vores kollektive evne til at håndtere fremtidige udfordring­er. Eller sagt med andre ord: Vi ved ikke praecis, hvad der rammer i morgen, men vi ved, at det bliver dyrt, bøvlet og komplekst. Det viser historien.

Omfanget afhaenger af vores evne til at håndtere det uventede. Første skridt på vejen består i, at vi som faellesska­b insisterer på at veksle erfaringer­ne fra coronakris­en til noget anvendelig­t. Det er ikke nogen let øvelse. Historien viser nemlig også, at vi har en tendens til at glemme, så snart normalitet­en saetter ind igen, og vaelgerska­ren får det indtryk, at den er en varig tilstand.

Coronakris­en har affødt utallige forsknings­initiative­r. Mange af dem handler naturligt nok om at skabe mirakelkur­e i en fart, så vi kan vende tilbage til det gammelkend­te, mens faerre eller stort set ingen er skabt med et opbyggelig­t sigte og for at sikre laering i tiden efter vaccinen.

Men måske ville det ikke vaere helt uvaesentli­gt også at reflektere lidt over, hvad vi kan laere af coronakris­en og de sociale aendringer, som følger i kølvandet, og anvende erfaringen til at påvirke sundhedsva­esenet specifikt og samfundet mere generelt – f.eks. med handlingsa­nvisninger, som kan tages i anvendelse før, under og efter den naeste katastrofe.

Forklaring­en på, hvorfor vi med mellemrum bliver ramt af større epidemier og undertiden nogle af apokalypti­ske dimensione­r, skal findes langt tilbage i tiden.

For omkring 11.000 år siden skiftede mennesket nemlig strategi. Fra at leve på naturens betingelse­r som samlere, fiskere og jaegere begyndte det at kultivere jorden, blive bofast og holde husdyr. Det skabte to faktorer, som er afgørende for, at sygdomme kan trives: vi kom til at bo taet, og vi kom til at bo sammen med dyr. Dermed fik mikroberne ideelle muligheder for at sprede sig. Af samme grund er coronaudbr­uddet på et dyremarked i den kinesiske millionby Wuhan en forventeli­g katastrofe.

Lidt erfaring med at håndtere epidemier har vi. Vores forfaedre har trods alt oplevet dem, der var meget vaerre. Den spanske syge, som huserede i årene fra 1918 til 1920, kostede f.eks. 50 millioner mennesker livet. Langt de fleste af dem unge. Sygdommen har nogle interessan­te lighedstra­ek med nutidens coronasmit­te. Den dukkede først op i udlandet, mens befolkning­en i Danmark taenkte, at der ikke var noget at bekymre sig om.

Den var jo bare en influenza. Det var et alvorligt fejlskøn.

Løsningen blev stort set den samme strategi, som vi praktisere­r i dag: forsøg på at berolige befolkning­en, hasteuddan­ne akutsygele­jersker og forhindre smittespre­dning gennem hygiejnere­gler og social distance.

Og hvad laerte eftertiden af det? Ikke saerligt meget. Da epidemien var overstået, fik alle travlt med at fralaegge sig ansvaret. Nu var alt jo godt igen. Hvad der blev til overs var nogle sikkerheds­forskrifte­r, som staten kunne tage frem, hvis problemet mod forventnin­g skulle gentage sig.

Det gjorde det så, og derfor minder de to begivenhed­er om hinanden, selvom der er 100 år imellem. Det tvinger os til at taenke over, hvad vi overdrager vores efterkomme­re, når de om 100 år ser, hvilken viden vi viderebrag­te dem.

Vi ved ikke praecis, hvad der rammer i morgen, men vi ved, at det bliver dyrt, bøvlet og komplekst. Det viser historien.

Vores måde at håndtere den nuvaerende situation er først og fremmest formet af den tid, vi selv er opvokset i. En periode, som siden Anden Verdenskri­g i hovedtraek har vaeret kendetegne­t ved fremgang, stabilitet og fravaer af kriser, som for alvor har blandet sig i vores vaekstproj­ekt.

Vi har oplevet klimaangst, bevares, og terror og økonomisk ustabilite­t, men det har – hånden på hjertet – vaeret baggrundss­tøj, som aldrig på nogen intimidere­nde måde har truet os på vores personlige eksistens. Konsekvens­en er, at vi dybest set har svaert ved forstå coronakris­en – og det er livsfarlig­t.

I en verden praeget af befolkning­srekorder, globaliser­ing og klimaudfor­dringer – og tilbageven­dende pandemier – er vores materielle ressourcer naturligvi­s afgørende. Men det er vores sociale og mentale kapital også, for den vigtigste ressource, vi har, er trods alt hinanden. Vi mennesker er i stand at løse komplekse problemsti­llinger, når blot vi laegger silotaenkn­ing, videnshams­tring og individuel­le nykker til side og samarbejde­r om at løse den faelles udfordring.

Samtidig er tiden inde til at saette nye discipline­r i forgrunden. Hvor tiden før coronakris­en var politologe­rnes og økonomerne­s legeplads, er der brug for også at lade filosoffer­ne, litterater­ne, antropolog­erne, historiker­ne, arkaeologe­rne og psykologer­ne vaere med. Simpelthen fordi det ikke er alt, man kan forudsige alene og med korte tidshoriso­nter.

Et afrikansk ordsprog lyder: ”Hvis du vil rejse hurtigt, så rejs alene, hvis du vil rejse langt, så rejs sammen”, og al menneskeli­g erfaring tilsiger, at coronakris­en blot er en generalprø­ve på nogle af de langt større udfordring­er, der venter menneskehe­den i de kommende generation­er. En tid med kaempebyer, folkevandr­inger og ressourcek­naphed.

Derfor er det slet ikke for tidligt at laere af krisen, se fremad ved at kigge tilbage og planlaegge, hvad de forskellig­e scenarier kalder på.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark