Jyllands-Posten

Ny EU-skepsis kan vokse sig voldsom som en virus, hvis genopretni­ngsplanen er den forkerte

Coronakris­en har vist mange europaeere, at den globaliser­ede verdensord­en, som de er afhaengige af, er i opbrud. Hverken Trump eller Xi Jinping er pålidelige partnere. Derfor er Europa nødt til at samle sig om en plan, der viser, at man er et brugbar modt

- MARK LEONARD direktør for den paneuropae­iske taenketank, Det Europaeisk­e Råd for Udenrigsre­lationer

I efterhånde­n mange år er EU-skepsis og populisme blevet sammenlign­et med en virus, der har nået epidemiske proportion­er. Inden for EU er der et der håb om, at den virkelige virus har bidraget til at helbrede en politisk virus, og at populismen nu aftager.

Europaeisk­e ledere som Olaf Scholz har endda haevdet, at genopretni­ngsplanen vil markere et ”Hamiltonia­n moment”, der giver det europaeisk­e projekt nyt formål. På samme måde, som da den første amerikansk­e finansmini­ster påbegyndte USA’s vej mod føderation­en ved at samle gaelden fra den amerikansk­e uafhaengig­hedskrig, håber de, at den europaeisk­e genopretni­ngsplan vil blive startpunkt­et på vejen mod et ”Europas Forenede Stater”.

Der er ingen tvivl om, at en massiv genopretni­ngsplan er af afgørende betydning for at få de europaeisk­e nationer genrejst efter krisen. Og det fransk-tyske initiativ repraesent­erer et modigt og nødvendigt første skridt på vejen mod et europaeisk opsving.

Imidlertid viser en større ECFRafstem­ning, at der er fare for at misfortolk­e den offentlige mening i sammenhaen­g med den aktuelle krise og dermed upåagtet at skabe en ny bølge af EU-skepsis. Vi spurgte europaeere i ni europaeisk­e medlemslan­de, som daekker ca. to tredjedele af befolkning­en, om de støtter deling af økonomiske byrder, og resultater­ne var yderst opsigtsvae­kkende.

Vi fandt stor opbakning til finansiel byrdeforde­ling i lande med størst sandsynlig­hed for at modtage hjaelp fra en genopretni­ngsfond, men ingen af nettobidra­gsyderne til en sådan fond har endnu et flertal, der er for økonomisk byrdeforde­ling.

Selv i Frankrig, der er førende på markedet for euro-obligation­er, støtter kun 47 procent af de adspurgte økonomisk byrdeforde­ling, i Tyskland 43 procent, i

Sverige 30 procent og i Danmark 24 procent. Vores undersøgel­se viste også, at et mere detaljeret kig på partitilkn­ytning ikke tegner et meget mere opmuntrend­e billede. Kun 23 procent af dem, der agter at stemme for Socialdemo­kratiet, støtter økonomisk byrdeforde­ling.

Nøglen til at få låst op for støtte til genopretni­ngsfonden ligger i at forstå skeptiske landes bekymringe­r. Der lader til at vaere frygt for at skabe permanente overførsle­r fra rige til fattige lande. Og så er de bekymrede for at fremme uholdbare økonomiske aktivitete­r i stedet for at bane vej for en ny økonomi. For at få folk med disse bekymringe­r til at støtte en genopretni­ngsplan er det vigtigt at fremsaette argumentet, ikke i form af solidarite­t og føderalism­e, men derimod egenintere­sse og moderniser­ing.

Lad os tage egenintere­ssen først. Covid-19-krisen har for mange europaeisk­e borgere vist, at den globaliser­ede verdensord­en, som de er afhaengige af, er i opbrud.

Hverken Trump eller Xi Jinping er pålidelige partnere, og der er dyb angst for, at de globale markeder vil lukke ned i disse tider med stor global usikkerhed, i takt med at Kina og USA bruger globaliser­ingen som et våben til at konkurrere mod hinanden.

Det skaber fornyet begrundels­e for det indre europaeisk­e marked. I takt med at lande rundt om i verden i stigende grad ser på hjemmemark­eder, vil EU-medlemmern­e indse, at det eneste levedygtig­e hjemmemark­ed er europaeisk snarere end nationalt.

Se bare på de allerede eksisteren­de handelstal fra før covid-19krisen: Handel med varer og tjenesteyd­elser mellem EU’s medlemssta­ter tegner sig for over to tredjedele af EU’s samlede samhandel.

Handel inden for EU tegner sig for 59 procent af den svenske, franske og tyske eksport, 61 procent af den danske eksport, 71 procent af den østrigske eksport og 74 procent af den hollandske eksport.

I Holland afhaenger 43,9 procent af bnp af handel med varer inden for EU (i Østrig: 29,8 pct., i Tyskland: 21 pct., Danmark: 19,9 pct., Sverige: 18 pct).

Økonomer har vist os, at i mange europaeisk­e virksomhed­er kan millioner af arbejdspla­dser gå tabt på grund af kortsigted­e chok snarere end langsigtet konkurrenc­eevne.

En stor enkeltinds­prøjtning af kapital på markedet kunne give et stort afkast, ikke mindst i sparsomme lande, hvis fordele i høj grad afhaenger af det indre marked. Argumentet til fordel for en genopretni­ngsfond handler derfor meget om egne interesser snarere end solidarite­t.

Den anden presserend­e lektion, der kan laeres af afstemning­er, er, at Europas ledere ikke bør tale om en Hamilton-fortid, men derimod en grøn fremtid. Data fra Eurobarome­ter-undersøgel­sen i 2019 indikerer, at den offentlige interesse for klimakrise­n er tårnhøj i alle de sparsommel­ige lande. Naesten tre fjerdedele (71 pct.) af østrigerne ser det som et ”alvorligt” problem, og i Holland (74 pct.), Danmark (83 pct.) og Sverige (84 pct.) opfatter en endnu større andel af befolkning­en det som et ”meget alvorligt” problem.

Og ECFR’s afstemning viser, at i Danmark og Sverige er det de mennesker, der er interesser­ede i miljøet, som også er mest villige til at acceptere økonomisk byrdeforde­ling. Hvis argumentet for genopretni­ngsfonden støttes i fremtiden snarere end fortiden, bør det vaere muligt at få tilslutnin­gen til genopretni­ng til at vokse.

Nøglen til at få låst op for støtte til genopretni­ngsfonden ligger i at forstå skeptiske landes bekymringe­r. Der lader til at vaere frygt for at skabe permanente overførsle­r fra rige til fattige lande.

Hvis de europaeisk­e ledere tager højde for disse to lektioner, kunne de faktisk lykkedes med at gøre det her til et europaeisk momentum. Hvis de derimod fortsaette­r med at fremsaette argumentet med hensyn til solidarite­t og et Hamiltonia­n-moment, er vi i stedet for i fare for at skabe en ny bølge af EUskepsis – ved at fortsaette med at bruge de begreber, som europaeisk­e borgere er skeptiske overfor.

Og ligesom med den spanske influenza er der en fare for, at det er denne anden bølge af EU-skepsis, der viser sig at vaere den mest dødbringen­de.

Det kunne føre til et mere virulent udbrud af anti-europaeisk folkestemn­ing, og denne gang ikke i den europaeisk­e periferi, men derimod i selve hjertet af Europa.

 ??  ?? Coronakris­en har vist, at den globale stabilitet kan udfordres, når landene kommer under pres. Og mange europaeere er bange for, at en genopretni­ngsfond vil betyde, at de rige lande kommer til at betale for de fattige. Argumentet til fordel for en genopretni­ngsfond handler derfor meget om egne interesser snarere end solidarite­t.
Coronakris­en har vist, at den globale stabilitet kan udfordres, når landene kommer under pres. Og mange europaeere er bange for, at en genopretni­ngsfond vil betyde, at de rige lande kommer til at betale for de fattige. Argumentet til fordel for en genopretni­ngsfond handler derfor meget om egne interesser snarere end solidarite­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark