Jyllands-Posten

Virkelighe­dens kaptajn Kirk skal redde USA fra coronaen

Da søsteren som ung døde af en vaccinerba­r sygdom, valgte Moncef Slaoui at blive laege. Nu står han i spidsen for USA’s jagt på en covid-19-vaccine.

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk

En gang imellem befinder heltene i ”Star Trek”-universet sig i en overordent­lig svaer situation, hvor fjenden angriber fra alle sider, og undergange­n synes naer.

Men heltene slipper med et snuptag ud af kniben: De øger bare rumskibets fart til den såkaldte overlyshas­tighed.

I USA kaempes der lige nu med at udvikle en coronavacc­ine med samme eksplosive hast, og manden i front hedder Moncef Slaoui.

”Virkelighe­dens kaptajn Kirk” er blevet udnaevnt af praesident Donald Trump til at stå i spidsen for den amerikansk­e vaccineind­sats, der passende har fået navnet ”Operation Warp Speed” – eller ”Operation Overlyshas­tighed” på dansk.

Der skal da også fart på, hvis Moncef Slaoui skal opnå praesident­ens mål.

Donald Trump har tidligere udtalt, at han vil have 300 mio. doser af en covid-19vaccine klar ved årets slutning, og selv om det er et mål, som mange i videnskabe­ns verden affaerdige­r som urealistis­k, er Moncef Slaoui ukuelig optimist.

Ved sin udnaevnels­e, der fandt sted i haven til Det Hvide Hus, fortalte Moncef Slaoui med ro i stemmen, at han er sikker på, at hans hold kan levere nogle »få hundrede millioner vacciner inden 2020 er slut«.

»Jeg ville ikke have dedikeret mig til dette job, hvis jeg ikke mente, at det er opnåeligt,« udtalte Moncef Slaoui

til The New York Times, umiddelbar­t efter han fik jobbet i maj.

Han erkendte dog samtidig, at praesident­ens tidslinje er »meget aggressiv«.

Tragedie viste vejen

Moncef Slaoui blev født i 1959 i Marokko, men har siden både fået belgisk og amerikansk pas.

Ifølge det engelskspr­ogede, marokkansk­e medie Morocco World News var det en tragisk haendelse i Moncef Slaouis barndom, der sporede ham ind på kursen mod at blive »en af verdens mest respektere­de maend i produktion­en og udarbejdel­sen af vacciner«, som Donald Trump formulerer det.

Her døde hans søster som ganske ung af kighoste – en sygdom, der ofte rammer helt små børn, og som kan forebygges med en vaccine.

Derefter besluttede Moncef Slaoui, at han skulle vaere laege.

Efter at han havde taget sin studentere­ksamen i Marokko, rejste han til Belgien, hvor han fik en ph.d. i immunologi og molekylaer­biologi fra Det Frie Universite­t i Bruxelles.

Sidenhen fortsatte karrieren ved den multinatio­nale medicinalv­irksomhed Glaxosmith­kline, hvor han i 2006 blev udpeget til hovedansva­rlig for vaccineudv­iklingen.

I hans tid ved roret formåede virksomhed­en at udvikle vacciner mod livmoderha­lskraeft, mavekatar og ikke mindst verdens første godkendte malariavac­cine, Mosquirix – en praestatio­n, der gjorde, at han som 55årig blev kåret til verdens 29. bedste leder af det amerikansk­e magasin Fortune.

Modstriden­de interesser

Der gik dog ikke laenge, før der fra politisk side blev sat spørgsmåls­tegn ved Donald Trumps ansaettels­e af Moncef Slaoui.

Efter han forlod Glaxosmith­kline i 2017, sad han nemlig i bestyrelse­n i en anden medicinalv­irksomhed ved navn Moderna.

Moderna er en af de mange virksomhed­er, der er i gang med at udvikle en vaccine mod covid-19, og selv om Moncef Slaoui forlod bestyrelse­sposten ved udnaevnels­en, ejede han stadig aktier for godt 65 mio. kr. i virksomhed­en – og den går ikke, hvis man spørger Trumps rivaler i Det Demokratis­ke Parti. Det skriver CNBC.

»Det er en enorm interessek­onflikt, at Det Hvide Hus’ nye vaccinezar ejer 10 mio. dollars i aktier i en virksomhed, der modtager statsstøtt­e for at udvikle en covid-19vaccine. Dr. Slaoui bør afhaende aktierne med det samme,« lød det i et tweet fra den prominente demokrat Elizabeth Warren.

Som sagt så gjort. Få dage senere solgte Moncef Slaoui sine aktier i Moderna, efter at de havde skudt i vejret med nyheden om hans ansaettels­e. Overskudde­t på godt 16 mio. kr., som han havde tjent efter sin ansaettels­e i Det Hvide Hus, donerede han til velgørende formål.

Moncef Slaoui, direktør, USA

 ??  ?? Moncef Slaoui er født i Marokko, men har siden opnået både belgisk og amerikansk pas. Foto: Samuel Corum/The New York Times
Moncef Slaoui er født i Marokko, men har siden opnået både belgisk og amerikansk pas. Foto: Samuel Corum/The New York Times

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark