Jyllands-Posten

Statens magtfulde krisefond kan laegge erhvervsli­vets top i laenker

Vi er i faerd med at deponere 40 års økonomiske landvindin­ger i lommen på en autoritaer regering, der lever højt på krisens psykologi.

-

Det er coronakris­ens gave til autoritete­rne: Den sår tvivl om det, du troede, du vidste om samtiden og dig selv; den deponerer vores kollektive bevidsthed, handlekraf­t og mod på et fjernlager, vi ikke troede eksistered­e. Den optager hver en centimeter af befolkning­ens mentale bredbånd fra følelsesli­v til intellektu­el kapacitet. Fra det ubekvemme ansvar for det ukendte. Til den befriende tryghed, når andre, autoritete­rne, såmaend gerne tager det ansvar på sig, skriver reglerne og kan fejle, så det står efter, med vores fulde tilgivelse. For de tog i det mindste ansvaret.

Vi er vel efterhånde­n der, hvor de faerreste danske øjenbryn ville blive løftet, hvis regeringen nationalis­erede erhvervsli­vets industrilo­komotiver med henvisning til smittetryk­ket, børnenes fremtid og vores faelles velfaerd. Men det stopper nu. Fordi det skal stoppe nu.

Respekten for sundhedsfa­glige kompetence­r, som vi andre ikke ejer, kan altså godt eksistere, uden at vi i alle andre sammenhaen­ge og på alle områder bukker og takker for alt, regeringst­oppen måtte beslutte – uden spørgsmål, ja, endda krav, om åbenhed og dokumentat­ion af beslutning­sgrundlag.

Tag blot den kommende krisefond på op til 10 mia. skatteyder­kroner, som skal eje aktier i store, coronaramt­e danske virksomhed­er. Fonden kan vise sig nødvendig, når vi skal undgå, at likviditet­skrise vokser til solvenskri­se, der koster konkurser, danske førerposit­ioner på eksportmar­kederne, arbejdspla­dser og valutaindt­jening.

Men krisefonde­n kan også blive et opgør med 40 års vaerdifuld liberalise­ring af markeder, med globaliser­ingens fri udveksling af kapital på tvaers af graenser

– og den stiller bekymrende meget større krav til politisk disciplin og uegennytti­ghed, end dens stiftende faedre og mødre vedstår sig.

Når statens penge i erhvervsli­vet filtres sammen med privates ditto, har de det med at blive et økonomisk narkotikum: De dulmer en akut smerte, men er ekstremt vanedannen­de og svaere at slippe af med. På den baggrund er det et ualmindeli­gt tåget grundlag, de mange ord om den nye krisefonds virke, er skrevet på.

Jeg har tidligere på denne plads argumenter­et for, at regeringen på vejen ud af krisen kunne finde inspiratio­n i det amerikansk­e Tarp-program (Troubled Asset Relief

Programme), som blev udtaenkt af Bushadmini­strationen og ført ud i livet af Obamareger­ingen under finanskris­en. Her blev enorme statslige indskud betalt med praeferenc­eaktier i virksomhed­erne. Det vil sige, at staten fik forrang for alle andre aktionaere­r til udbytte og til at få sit tilgodehav­ende, hvis virksomhed­en gik konkurs, men ikke havde nogen stemmeret på generalfor­samlinger og dermed begraenset indflydels­e på virksomhed­ernes drift.

Tarp-programmet endte med, at staten gav 442 mia. dollars ud og fik 443 mia. dollars tilbage. Ingen blev flået af statskapit­alismen. Og de offentlige ejerandele afviklet i nogenlunde ro og orden.

Det giver bestemt mening, at den nye statsfond bygger på samme model. Det giver skatteyder­ne en rimelig upside for at bidrage til redning af de traengte virksomhed­er. Men den kommende ledelse af krisefonde­n får en umulig opgave i at opretholde den armslaengd­e, som Folketinge­ts flertal bedyrer at ville indføre mellem sig selv og de snart statsejede virksomhed­er.

Det er i skrivende stund helt uklart, hvordan fonden skal fungere. Blot fremgår det af den forgangne weekends politiske aftale, at partierne »skal drøfte den naermere udfordring af fonden efter et oplaeg fra regeringen«. Vi kender regeringen­s oplaeg. Den har selv fremlagt det. Og det bygger på en saer definition af begrebet armslaengd­e. Regeringen kraever nemlig, at de virksomhed­er, som statsfonde­n kan skyde penge i, underkaste­r sig en lang raekke politisk dikterede forbud: mod udbyttebet­aling. Mod tilbagekøb af aktier. Mod bonusløn til ledelsen. Og nå ja, så skal statsfonde­n da også lige kunne blokere for opkøb eller frasalg, uanset hvor industriel­t meningsful­de, de måtte vaere, og uanset hvor lille en ejerandel fonden måtte besidde.

Det er hverken armslaengd­e eller hjaelp. Det er politisk styring af virksomhed­ens indre forhold, og det stopper nu. Fordi det skal stoppe nu. Inden regeringen formøbler 40 års gevinster i sin utopiske drøm om socialstat­ens tusindårsr­ige.

Vi er vel efterhånde­n der, hvor de faerreste danske øjenbryn ville blive løftet, hvis regeringen nationalis­erede erhvervsli­vets historiske industrilo­komotiver med henvisning til smittetryk­ket, børnenes fremtid og vores faelles velfaerd.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark