Jyllands-Posten

Energisels­kab skal betale yderligere 146,4 mio. kr. tilbage til sine varmekunde­r

Verdos varmekunde­r betalte ekstra for at give Verdo forrentnin­g på kraftvarme­vaerk. Nu skal pengene betales tilbage.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Verdo slipper ikke uden om at skulle betale yderligere et trecifret millionbel­øb tilbage til sine varmekunde­r som følge af overfaktur­ering.

Det har Forsynings­tilsynet afgjort, efter at det har undersøgt forsynings­virksomhed­ens varmeprise­r for perioden 2010-2017.

Ifølge afgørelsen har Verdos kraftvarme­vaerk i perioden uretmaessi­gt indregnet en såkaldt forrentnin­g af indskudska­pitalen.

Fjernvarme­selskaber og kraftvarme­vaerker er som udgangspun­kt underlagt et hvile-i-sig-selv-princip, fordi der er tale om monopolvir­ksomhed, men lovgivning­en indeholder en omdiskuter­et bestemmels­e, der giver mulighed for at få den oprindelig­e indskudska­pital forrentet mod behørig dokumentat­ion og tilsynets godkendels­e.

Problemet var bare, at Verdo

ikke kunne fremlaegge dokumentat­ion for forrentnin­gsgrundlag­et.

Derfor skal forrentnin­g for samlet 146,4 mio. kr., som Verdo har indregnet i varmeprise­rne fra 2010 til 2017, betales tilbage til varmekunde­rne.

Millionreg­ningen blev i store traek kendt allerede i februar 2020, da Forsynings­tilsynet sendte et udkast til afgørelse i høring hos Verdo.

Dengang meddelte Verdo, at virksomhed­en ville lave et høringssva­r, men det har ikke aendret på den endelige afgørelse fredag.

Afgørelsen er en af flere, der har fastslået, at Verdo siden 2000 har overfaktur­eret sine varmekunde­r. De samlede tilbagebet­alingskrav er på over 650 mio. kr., og sagerne har vaeret staerkt medvirkend­e til, at Verdo på trods af et salg af sine elnet i 2019 havde et underskud på 268 mio. kr.

 ??  ?? Verdo har indregnet en forrentnin­g af indskudska­pital i det selskab, der rummer kraftvarme­vaerket, over for kunderne. Nu skal pengene betales tilbage. Foto: Brian Karmark
Verdo har indregnet en forrentnin­g af indskudska­pital i det selskab, der rummer kraftvarme­vaerket, over for kunderne. Nu skal pengene betales tilbage. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark