Jyllands-Posten

Tusindvis af kroner kan spares på grønne billån

Flere banker er begyndt at tilbyde saerlige lån målrettet elbiler og pluginhybr­ider. Der kan vaere penge at spare, men se dig godt for, lyder det fra FDM.

- PETER SIMONSEN peter.simonsen@finans.dk

Der kan vaere mange penge at spare, hvis du vaelger at finansiere din nye elbil eller pluginhybr­id med et såkaldt grønt billån, som flere og flere banker tilbyder.

Det viser en undersøgel­se fra FDM, der har kigget naermere på 12 forskellig­e udbydere af grønne billån og sammenlign­et priser.

I løbet af en periode på fem år kan der ifølge FDM’s undersøgel­se spares helt op til 17.500 kr. på et billån til elbil eller pluginhybr­id sammenhold­t med en almindelig benzinbil. Jo dyrere bilen er, desto større er besparelse­n ofte.

Som eksempel naevnes elbilen Tesla Model 3 Standard Range Plus. Den koster 400.000 kr., og skal man finansiere den via et grønt billån, er de årlige omkostning­er i procent (åop) 2,3 pct.

For en VW Passat Variant til samme pris er det 4,3 pct. – vel at maerke i én og samme bank.

Det giver en samlet prisforske­l over fem år på 17.500 kr.

»Bilen er for mange typisk den største privatøkon­omiske investerin­g naestefter boligen. Derfor er det vigtigt, at forbrugern­e har adgang til billige lån, og at der er konkurrenc­e på markedet med både banker og andre finansieri­ngmulighed­er som f.eks. bilforhand­lerne.

Øget konkurrenc­e

De grønne billån er med til at øge konkurrenc­en, og det kommer forbrugern­e til gode i form af lavere priser,« siger Ilyas Dogru, forbrugerø­konom hos FDM.

Ifølge FDM er grønne billån til elbiler billigst, mens lån til pluginhybr­ider er en tand dyrere. Der er dog også ting, man skal vaere opmaerksom på, inden man vaelger et grønt billån.

F.eks. kan der vaere krav om, at man samler hele sin økonomi i én bank, og der kan vaere graenser for, hvor højt lånebeløbe­t må vaere. Man kan også finde låneudbyde­re, som ikke tilbyder et grønt billån, men hvor deres almindelig­e billån er lige så billige, skriver FDM.

Generel tendens

Det er en generel tendens, at flere banker begynder at tilbyde saerlige lån målrettet elbiler og pluginhybr­ider. I Merkur Andelskass­e er man ligefrem stoppet med at give lån til nye benzin- og dieselbile­r for at hjaelpe den grønne omstilling på vej.

Salget af elbiler går for langsomt, mener Merkur Andelskass­e. For at saette skub i udviklinge­n siger banken fremover blankt nej til at finansiere nye fossile biler.

»Målet er hele tiden at skubbe på udviklinge­n. Det gør vi nu ved at sige nej til at finansiere nye benzin- og dieselbile­r. Også selv om det måske ikke er populaert og kan koste kunder på den korte bane,« siger direktør Charlotte Skovgaard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark