Jyllands-Posten

Pengespor viser svindlerfo­rbindelser mellem Sverige og Danmark

Fredrik Eklöf købte en lejlighed i Malmø, men endte midt i oprydninge­n efter et svensk storbedrag­eri af bl.a. den svenske stat. Pengespore­t fører til danmarkshi­storiens mest omfattende momssvinde­lsag. En ekspert opfordrer dansk politi til at udvide efterf

- JETTE AAGARD jette.aagaard@finans.dk NIELS SANDØE niels.sandoe@finans.dk MARIE LOUISE ALBERS marie.l.albers@jp.dk

Fredrik Eklöf bor i et højhus i boligkvart­eret Rosengårde­n i Malmø, der er kendt som barndomshj­em for fodboldstj­ernen Zlatan Ibrahimovi­c og berygtet for sin høje kriminalit­et. Han er i dag formand for bostandsfo­reningen IDA, som er en af Sveriges største andelsejed­e foreninger med 743 lejlighede­r fordelt på 14 højhuse.

Det var han ikke, da han købte sin lejlighed der i 2017 for 1 mio. svenske kr. Senere samme år fandt han og resten af bostandsfo­reningen ud af, at de i løbet af de seneste år var blevet bedraget for 200 mio. svenske kr. – svarende til 143 mio. kr.

»Og nogle talte om, at vi var i fare for at gå konkurs,« forklarer Fredrik Eklöf.

Han og de andre andelshave­re i foreningen var blevet ofre for et svensk svindelnum­mer med falske regninger, kostbare bestikkels­esgaver og storstilet momssvinde­l mod den svenske stat. Nu viser det sig, at den svenske sag har et direkte pengespor til den omfattende momssvinde­lsag ved navn Operation Greed, der lige nu kører ved de danske domstole.

Udviklinge­n får en dansk momseksper­t – Søren Engers Pedersen fra revisionss­elskabet Baker Tilly – til at opfordre de danske myndighede­r til at udvide efterforsk­ningen af Operation Greed og se på de internatio­nale forbindels­er til svindelkom­plekset. For der er flere forbindels­er end den svenske sag, men det vender vi tilbage til.

Manden bag det svenske svindelnum­mer hedder Nick Ingelbrigt­sen. Det har Fredrik Eklöf domstolene­s ord for. Nick Ingelbrigt­sen er idømt to og et halvt års faengsel for moms- og skattesvig.

Svindlen foregik ifølge dommen bl.a. ved, at Nick Ingelbrigt­sen sendte falske regninger til bostandsfo­reningen i Malmø for arbejdsopg­aver, der reelt blev udført til en langt lavere pris.

»Nick Ingelbrigt­sen leverede bl.a. en regning på 23 mio. kr. (16 mio. danske kr.) for et hegn, som det reelt kun ville koste op mod 6 mio. kr. (4,3 mio. danske kr.) at opføre. Det ved vi, fordi Nick Ingelbrigt­sen gav ordren til et reelt firma,« fortaeller Fredrik Eklöf, som altså i dag er formand i bostandsfo­reningen.

Hans forgaenger på formandspo­sten sidder i dag i faengsel for sin rolle i sagen, hvor han til gengaeld for at tildele Ingelbrigt­sen opgaverne fik et Breitling-ur til 82.000 kr. og rådighed over en spritny BMW.

Det var ikke kun bostandsfo­reningen i Malmø, der tabte penge. Også den svenske stat led et betydeligt milliontab. Beløbene på de falske fakturer var ikke alene alt for høje, men der blev aldrig betalt en krone i moms eller skat af de beløb, som var opført på regningern­e.

Sammenhaen­g med dansk storsag

En del af fupregning­erne blev udstedt af to svenske selskaber. Men de påførte kontonumre tilhørte fem danske og tre polske selskaber, der af den danske anklagemyn­dighed fremstille­s som en del af den påståede svindelmas­kine omkring Operation Greed, hvor 17 maend er tiltalt for at have snydt den danske statskasse for 297 mio. kr. i moms og skat. Men disse selskaber var altså ikke kun en del af Operation Greed. De blev også brugt til at kanalisere naesten 20 mio. kr. igennem fra Ingelbrigt­sens svenske svindelnum­mer.

Nick Ingelbrigt­sen var blevet indkaldt som vidne i den danske retssag. Ikke af anklagemyn­digheden, men som en af forsvarets vidner. Forsvarsad­vokaten for den påståede hovedmand, Naveed Anwar, har hele tiden påstået, at der sad en bagmand med sandsynlig udenlandsk adresse og trak i trådene.

Momseksper­t Søren Engers Pedersen mener da også, at der kan vaere grund til at undersøge sporene til udlandet naermere. Dels på grund af den svenske svindelfor­bindelse, dels fordi der også i Operation Greed opstår et tilsynelad­ende ret sofistiker­et system til at kanalisere penge fra svindlen ud af landet.

»Det virker meget profession­elt, det her. Det kunne virke som noget, hvor man har nogle bagmaend, som man ikke er stødt på endnu,« siger han.

Men Nick Ingelbrigt­sen mødte aldrig op til den vidneafhør­ing, som han var indkaldt til i begyndelse­n af juni. Han meddelte via sin advokat, at han var blevet syg.

Han er langtfra den eneste, som det indtil videre har vist sig umuligt at få til at vidne i den danske momssvinde­lsag.

Det gaelder ligeledes en i dag forsvundet mand ved navn Nabeel Faiz Gujjar. En mand med pakistansk­e rødder og et spansk pas, men som tidligere har haft dansk adresse og siddet i direktione­n i flere danske selskaber.

Tidligere har det svenske politi forsøgt at finde og afhøre ham. Han har nemlig også siddet i direktione­n i et af de svenske selskaber, der blev brugt til at udskrive falske regninger for netop Nick Ingelbrigt­sen.

Alene det, at man har nogle mennesker forbundet til Operation Greed, der naermest systematis­k tager rundt i forskellig­e lande med aktivitete­r, burde vaere nok til at udvide denne sag. SØREN ENGERS PEDERSEN, MOMSEKSPER­T VED REVISIONSS­ELSKABET BAKER TILLY

Spanske stråmandsd­irektører

I den danske Operation Greed-sag indtager Nabeel Faiz Gujjar tilsynelad­ende en rolle som en person, der har leveret stråmandsd­irektører til den påståede svindelmas­kine. Det påpeger flere spanske vidner, der selv har vaeret indsat som direktører i formodede svindelsel­skaber.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark