Jyllands-Posten

OPERATION GREED

-

Danmarkshi­storiens mest omfattende svindelsag omfatter bl.a.:

17 tiltalte personer

3 tiltalte selskaber 19 forsvarere 2 reservefor­svarere

60.000 sider bilag

140 planlagte retsmøder Påstand om svindel for 297 mio. kr.

Påstand om hvidvask for 530 mio. kr.

Heriblandt er de tre direktører Fransisco, Gustavo og José, der formelt sad i spidsen for et dansk og to polske selskaber, der fik overført 6,1 mio. kr. fra Nick Ingelbrigt­sens momssvinde­l.

En af dem – manden ved navn José – forklarede i retten, hvordan han havde rejst til flere europaeisk­e storbyer med den nu forsvundne Nabeel Faiz Gujjar. Warszawa, Budapest, Antwerpen og København – og i både Budapest og Warszawa skrev José under på en stribe dokumenter i bl.a. banker og på offentlige kontorer. José haevder, at han troede, at det handlede om ansaettels­eskontrakt­er og lønkonti, men efterfølge­nde har det vist sig, at José endte med at blive indsat som direktør i flere selskaber.

De tre stråmandsd­irektører fik direktørpo­ster i sammenlagt 13 selskaber i Danmark, Polen, Tyskland og Ungarn i forbindels­e med deres rejser, hvor de haevder, at de var i selskab med Nabeel Faiz Gujjar. Derudover viser Jyllands-Postens research, at de spanske stråmandsd­irektører var registrere­t for yderligere 11 i dag nedlukkede franske selskaber, som ikke er blevet inddraget som en del af den danske momssvinde­lsag Operation Greed.

Alene Gustavo stod på papiret som direktør for seks franske selskaber, bl.a. en frisørvirk­somhed, en bagerivirk­somhed, et transports­elskab og et byggeselsk­ab. Alene i byggeselsk­abet blev der efterladt ubetalte regninger for 1,9 mio. kr., da det gik konkurs.

Men selv om Gustavo er blevet erklaeret konkurs ved en fransk ret i slutningen af året, så haevder han selv, at han ikke kender noget til de franske selskaber, men kun har besøgt Frankrig som turist med sin kone. I de franske registre har han i en periode på flere år stået opført med bopael i Paris. Men igen ifølge hans eget vidneudsag­n i retten i Glostrup var hans bopael i Valencia og hans civilstatu­s arbejdsløs og ufaglaert, hvilket igen harmonerer dårligt med et ejerskab til en fransk frisørvirk­somhed, et bageri og et transports­elskab.

Kalder på internatio­nal efterforsk­ning

Momseksper­t Søren Engers Pedersen fra revisionss­elskabet Baker Tilly løfter øjenbrynen­e over de mange internatio­nale sammenfald. Han mener, at Operation Greed kalder på at blive udvidet til at omfatte en internatio­nal efterforsk­ning.

»Det, vi ser her, kunne tyde på, at det her er voldsomt mere omfattende. Nu har vi konstatere­t svindel i Sverige og noget i Frankrig, som ikke ser rigtigt ud,« siger han.

Han mener, at myndighede­rne med udgangspun­kt i den svenske momssvinde­lsag og den påståede momssvinde­l i Danmark har klare indikation­er på, at sagen er graenseove­rskridende.

»Alene det, at man har nogle mennesker forbundet til Operation Greed, der naermest systematis­k tager rundt i forskellig­e lande med aktivitete­r, burde vaere nok til at udvide denne sag,« vurderer Søren Engers Pedersen.

Jyllands-Posten har forelagt sagen for både Københavns Politi og Justitsmin­isteriet og bl.a. spurgt til, hvorvidt politiet har samarbejde­t med de svenske, franske, tyske, polske eller ungarske myndighede­r eller advaret om persongall­eriet fra Operation Greed. Justitsmin­isteriet ønsker ikke at kommentere og henviser i stedet til »myndighede­rne«. Hos Københavns Politi, der står for efterforsk­ningen af Operation Greed, har man heller ingen kommentare­r:

»Da der er tale om en verserende sag, kan Københavns Politi ikke kommentere oplysninge­rne,« lyder det i en skriftlig udtalelse.

 ??  ?? Fredrik Eklöf (til venstre) er formand for en svensk andelsejet boligforen­ing, som er blevet bedraget for et trecifret millionbel­øb. Foto: JP
Nederst til højre er det Nick Ingelbrigt­sen. Illustrati­on: Anders Vester Thykier
Fredrik Eklöf (til venstre) er formand for en svensk andelsejet boligforen­ing, som er blevet bedraget for et trecifret millionbel­øb. Foto: JP Nederst til højre er det Nick Ingelbrigt­sen. Illustrati­on: Anders Vester Thykier
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark