Jyllands-Posten

I 2018 tikkede en sms ind på Tenerife – så brød sag om bestikkels­e ud i lys lue for BWSC

Hurtig profit gennem bestikkels­e kan på ingen måde svare sig. Så meget står klart for den danske kraftvaerk­skoncern BWSC, efter at en anonym sms på en golfbane prikkede hul på en større korruption­ssag.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Chokket blev serveret i en sms-besked.

Torkil Bentzen, formand for Burmeister & Wain Scandinavi­a Contractor (BWSC), stod på en graesplaen­e på Tenerife med en golfkølle i hånden, da mobilen plingede i lommen.

Teksten på displayet fyldte en hel del mere end normalt.

»Jeg fik den laest igennem og taenkte:

Hvad er dog det her for noget? Jeg troede simpelthen først, at det var en joke. Men indholdet var ubehagelig­t, for det afslørede kendskab til de indre linjer i BWSC,« siger Torkil Bentzen i dag.

Beskeden indeholdt påstande om, at der var foregået ulovlighed­er i flere af projektern­e i den danske milliardko­ncern, som bygger og vedligehol­der kraftvaerk­er overalt i verden – herunder en raekke afrikanske og mellemøstl­ige lande, hvor korruption er saerligt udbredt.

Det forurolige­de Torkil Bentzen, der ringede til den davaerende adm. direktør, Anders Heine Jensen, for at slå alarm.

»Anders Heine Jensen havde ikke modtaget noget, men han ville undersøge, om der var andre, der havde.«

Det var imidlertid kun Torkil Bentzen, som havde fået sms’en – uden om virksomhed­ens interne whistleblo­werordning, og gennem et telefonnum­mer, der nu var dødt. Dagen efter tog de kontakt til Advokatfir­maet Poul Schmith (kammeradvo­katen) for at få rådgivning om, hvordan ledelsen skulle håndtere henvendels­en.

»Vi ville jo gerne i kontakt med whistleblo­weren, så kammeradvo­katen oprettede en saerlig kanal til vedkommend­e, så han eller hun kunne henvende sig og hjaelpe. Det kommuniker­ede kammeradvo­katen til nummeret, men vi ved ikke, om det har vaeret laest,« siger Torkil Bentzen.

GRANSKNING­EN – 2018 og 2019

Med Advokatfir­maet Poul Schmith på sidelinjen ivaerksatt­e BWSC en intern granskning for at finde ud af, om der var noget i anklagerne.

»Vi kunne ikke finde dokumentat­ion på eller spor af, at der var foregået noget forkert,« siger Nikolaj Holmer Nissen, der i 2018 sad i ledergrupp­en med ansvar for byggeproje­kterne.

Han arvede sagen som adm. direktør, da han i november 2018 tog over for Anders Heine Jensen. Da den interne undersøgel­se ikke gav bid, besluttede ledelsen at saette Advokatfir­maet Poul Schmith til at lave en tilbundsgå­ende undersøgel­se.

»Det var først, da kammeradvo­katen kom ind og brugte deres redskaber til datamaengd­en, at de kunne spore noget,« siger han.

Advokatfir­maet Poul Schmith havde fået bunkevis af dokumenter og hele mailbokse fra personer, hvor det var relevant at finde ud af, om de var indblandet eller vidste noget. Derudover interviewe­de advokatfir­maet en raekke medarbejde­re i virksomhed­en.

I februar 2019 kom advokatfir­maet frem til, at det er mere sandsynlig­t end ikke, at der fandt ulovlige betalinger anvendt til bestikkels­e og/eller underslaeb sted.

I tre kraftvaerk­projekter – herunder et i Mauritius – har nogle af partnerne sandsynlig­vis opnået uretmaessi­ge økonomiske fordele ved offentlige udbud, lød konklusion­en. Mistanken i mindst ét tilfaelde gik blandt andet på mulig bestikkels­e ved betaling af agenter og lokale entreprenø­rer, ligesom der også var mistanke om, at der var betalt penge ud over de faktiske leverancer i mindst ét tilfaelde.

»Midlerne er blevet kanalisere­t gennem andre. I denne her meget grundige undersøgel­se er der ikke fundet deciderede transaktio­ner, hvor der er betalt uretmaessi­ge beløb. Der er der betalt for nogle kontrakter, og i det setup er det sandsynlig­t, at der er nogle, der er blevet tilgodeset, som ikke skulle have vaeret det,« siger Nikolaj Holmer Nissen.

REAKTIONEN – 2019

Konklusion­erne fik BWSC til i kølvandet på undersøgel­sen at bortvise fem medarbejde­re og melde to personer til politiet.

Nikolaj Holmer Nissen vil ikke komme ind på, hvor højt personerne står i ledelseshi­erarkiet, eller hvorfra de kommer, da de ikke er dømt.

Men sagen har fået ledelsen til at kigge indad.

»Efter at vi har lavet undersøgel­sen, har vi også fået afdaekket nogle områder, hvor vi har kunnet styrke vores setup, for at det ikke skal ske igen,« siger Nikolaj Holmer Nissen.

BWSC har ansat en person på fuld tid til at tage sig af compliance-området, som skal sørge for, at reglerne bliver overholdt, og retningsli­njerne efterlevet. Virksomhed­ens etiske regelsaet er kigget efter i sømmene og opdateret.

De obligatori­ske traeningsp­rogrammer er forbedret, og der er lavet saerlig målrettet traening til de afdelinger, der sidder med salg, indkøb og kontrakter. Derudover har BWSC delt ansvaret mellem dem, der udarbejder tilbuddene på projektern­e, og dem, der sidder med selve salget.

»Vi har laert noget om, hvad vi skal kigge efter, og der er ingen tvivl om, at vi har skruet op for vores reviews af partnere og kontraktse­tuppet.«

Har du som topchef taenkt over, hvordan det her har kunnet ske under de compliance­regler, I hidtil har haft?

»Ja, det har jeg. Meget. Der skal ikke herskes nogen tvivl om, at BWSC’s politik på området har vaeret meget klar i mange år, og det er, at det ikke er en måde, vi ønsker at drive forretning på.«

Hvor sikker er du på, at det ikke sker igen?

»Jeg er i hvert fald sikker på, at vi vil gøre alt, hvad vi kan for at undgå det. Vi arbejder i højrisikol­ande, og der skal vi selvfølgel­ig have et compliance-system, der matcher. Det vil jeg mene, at vi har og i saerlig grad er ved at opbygge, så vi undgår, at det sker igen. Men nogen garantier er svaere at udstikke.«

Et springende punkt er, hvilket incitament medarbejde­rne kan have haft til at ville løbe den risiko at betale penge under bordet for at vinde kontrakter – og om virksomhed­ens egne incitament­sordninger har gjort bestikkels­e fordelagti­gt.

»Vi har selvfølgel­ig nogle incitament­sordninger. I forhold til det danske arbejdsmar­ked er det ikke, fordi de er så hidsige. Men der er ikke noget, der har givet os grund til at tro, at de medarbejde­re har gjort det for egen vindings skyld – andet end selvfølgel­ig

skal stille op,« siger Nikolaj Holmer Nissen.

Mange af de steder, BWSC bygger og vedligehol­der kraftvaerk­er, ligger langt nede på den liste, som Transparen­cy Internatio­nal laver årligt over graden af korruption i verdens lande.

Mens Danmark sammen med New Zealand ligger på førsteplad­sen og bliver anset som mindst korrupt, er Sudan nummer 173 ud af 180. Kenya har indtaget 137.-pladsen, mens Mali ligger nummer 130. I alle de lande har BWSC bygget kraftvaerk­er.

Mauritius, som en af korruption­ssagerne i BWSC foregik i, ligger nummer 56.

»Man kan aldrig udelukke, hvad politiefte­rforskning­en ender med. Men vi mener, at konklusion­en er klar – at det ikke er virksomhed­en, men få personer, der har ageret mod virksomhed­ens politik. Derfor anser vi det ikke som, at det rigtige vil vaere, at virksomhed­en skulle have en bøde,« siger Nikolaj Holmer Nissen, der ikke har hensat penge til en bøde, hvis Nordsjaell­ands Politi ender med at lange en i koncernens retning.

Den danske malingkonc­ernen Hempel fik sidste år en historisk stor bøde på 220 mio. kr. for en omsiggribe­nde bestikkels­essag, der førte til omkring 50 fyringer og bortvisnin­ger.

Uanset hvem der har gjort det, så har medarbejde­rne gjort det i virksomhed­ens tjeneste, og så haenger det jo alligevel på BWSC?

»Du har ret. I sidste ende baerer virksomhed­en ansvaret for ansattes adfaerd, og vi har derfor også kigget indad for at se, hvad vi kunne gøre for yderligere at styrke vores kommunikat­ion og procedurer på området. Men samtidig er det også vigtigt for mig at understreg­e, at det, som foregik, ikke var BWSC’s politik eller udtryk for en accepteret adfaerd. Derfor tog vi også resolut konsekvens­en.«

Både Nikolaj Holmer Nissen og Torkil Bentzen er lettede over, at der nu er indgået en aftale med udviklings­bankerne. Det giver afklaring. Men hvem whistleblo­weren – og om vedkommend­e var intern eller ekstern – har de aldrig fået et svar på.

»Vi har aldrig fået kontakt med whistleblo­weren, og vi ville gerne have haft vedkommend­es hjaelp. Men det har ikke vaeret afgørende for vores handlinger. Vi troede på det, der stod, og i hvert fald så meget, at vi brugte millioner af kroner på at finde ud af, om der var noget i det. Det var der så,« siger Torkil Bentzen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark