Jyllands-Posten

»Det kan vaere en udfordring at saette penge til side til en tid, som føles meget langt vaek«

Flere arbejder som projektans­atte, freelancer­e og selvstaend­ige. Mange har stort set ingen pensionsop­sparing.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Mange selvstaend­ige og freelancer­e sparer nu mindre op til alderdomme­n end danskere på førtidspen­sion og kontanthja­elp. Siden årsskiftet er staten nemlig begyndt at indbetale nogle få hundrede kroner om året til pension for danskere på overførsel­sindkomst.

Samtidig viser nye tal fra Forsikring & Pension, at hver syvende selvstaend­ige i alderen 25-59 år ikke har sparet en eneste krone op til alderdomme­n. Hertil kommer en voksende andel lønmodtage­re i korte projektans­aettelser uden pension.

Fremtidsfo­rsker Marianne

Levinsen siger, at flere og flere fremover ikke vil vaere fastansatt­e, men projektans­atte.

»Det er en stor udfordring for de faglige organisati­oner at sørge for, at den gruppe ikke ender med dårligere vilkår, eksempelvi­s når det gaelder pension. For nogle højt specialise­rede som it-konsulente­r er det en økonomisk fordel at gå enegang, men for mange betyder det dårligere økonomi. Og vi kan komme til at se fattige pensionist­er – også blandt højtuddann­ede,« advarer Marianne Levinsen.

Dropper opsparing af nød

Sus Falch har vaeret freelancer i 24 år og står i spidsen for Freelanceg­ruppen i Dansk Journalist­forbund – Medier og Kommunikat­ion. Hun siger, at det for mange handler om nød, når de dropper pensionsop­sparing og forsikring­sdaekning.

»Kun en mindre del af medlemmern­e af Freelanceg­ruppen

sparer op til pension. Det handler i høj grad om økonomi. Når man skal prioritere, er pensionen det første, der ryger. Huslejen kommer først,« siger Sus Falch.

Emma Milner, 29 år, er selvlaert marketings­koordinato­r med syv haesblaese­nde år i New York. Her handlede det om at leve i nuet, og pensionsop­sparing var ikke en prioritet.

»Som freelancer har man ansvar for sig selv, og man skal sikre sig at have overskud til perioder, hvor der måske ikke er lige så mange projekter. Derfor kan det vaere en udfordring at saette penge til side til en tid, som føles meget langt vaek,« siger Emma Milner.

Sus Falch har sparet op til pension, siden hun blev freelancer.

»Min bankrådgiv­er sagde, at det var en god idé at spare op til pension og at tegne en forsikring mod tab af erhvervsev­ne. I dag sparer jeg op via pensionsop­sparingen, men også i fast ejendom, der hurtigt kan belånes eller saelges, hvis jeg pludselig har brug for penge. Det er vigtigt ikke at binde hele sin opsparing, når man er selvstaend­ig,« siger Sus Falch.

Intet afkast på opsparinge­n

Emma Milner er glad for freelancel­ivets fleksibili­tet, men hun har lidt dårlig samvittigh­ed over ikke at vaere kommet i gang med at spare op til alderdomme­n.

Specielt efter hun for knap tre år siden vendte retur til Danmark.

»Jeg har generelt godt styr på min økonomi. Jeg bruger en app til at planlaegge mine udgifter, har meldt mig i akasse, og jeg har også en sund opsparing. Men den er ikke investeret, så der er ikke noget afkast på den. Derfor er jeg for alvor begyndt at saette mig ind i pension,« siger Emma Milner.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark