Jyllands-Posten

Boligskatt­er for pensionist­er

-

Hej Tommy

Med interesse har jeg laest din rigtig gode gennemgang af ”Tryghed om boligbeska­tningen” fra lørdag den 13. juni om boligskatt­eforliget. Et noget skandalera­mt forlig, nu udsat til implemente­ring i 2024. Hvem tror lige på den politiske udmelding om et nyt årstal?

Yderligere forholder det sig således, at seneste offentlige ejendomsvu­rdering af andelsboli­ger er fra 2012. Mig bekendt er der ingen, der aner, hvornår nye offentlige ejendomsvu­rderinger af andelsboli­ger kan forventes?

Som en del af boligaftal­en fra maj 2020 har forligspar­tierne aftalt, at der afsaettes 100 mio. kr. årligt fra 2024 til forbedring af vilkårene for pensionist­er, der bor i ejerbolig eller lejebolig.

Så til mit spørgsmål: Hvad med de mange pensionist­er, der bor i andelsboli­g (andelshave­re)?

Håber meget på et svar OV

Svar: Jeg vil som det første bemaerke, at de foreslåede regler også indebaerer en begraensni­ng af grundlaget for beregning af grundskyld for erhvervsej­endomme, og herunder leje- og andelsboli­ger, således at grundlaget for beregning af grundskyld højst må stige med 2,8 pct. årligt i 2023-2024. Endvidere kan grundskyld­spromillen ikke saettes op i 2021-2028.

Lovforslag­ets bestemmels­er om lempelser vedrørende ejendomsva­erdiskat omfatter ikke andelshave­re, da andelshave­re ikke betaler ejendomsva­erdiskat.

I aftaleteks­ten mellem forligspar­tierne vedrørende en ekstra pulje på 100 mio. kr. fra 2024 til forbedring­er af vilkårene for pensionist­er, omtales kun pensionist­er, som bor i ejerbolig eller lejebolig. Der er imidlertid endnu ikke praesenter­et en konkret model for anvendelse af disse midler, så det er formentlig for tidligt at drage nogen konklusion om andelshave­res retsstilli­ng i denne sammenhaen­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark