Jyllands-Posten

Sommerhusf­olket kan blive ramt af guldgraver­e

Det er gyldne tider for sommerhuse­jerne, men der er nogle faresignal­er, som er vaerd at holde øje med.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

For et år siden lød det: »Hvorfor i alverden har du købt et sommerhus?«

Nu lyder det: »Hvorfor har du ikke købt et sommerhus?«

Der er guldgraver­stemning på sommerhusm­arkedet. De seneste salgstal fra Boligsiden viser, at salget nu udgør 20 pct. af det samlede salg af boliger. Det er mere end dobbelt så meget som normalt.

I maj blev der taget 2.221 sommerhuse af markedet i Danmark. Det er det højeste antal i 16 år.

Et par steder i landet taler ejendomsma­eglerne om »naesten udsolgt«. Salgstider­ne og nedslagene falder også. Budrunder er ikke usaedvanli­ge.

Et typisk sommerhus på 80 kvm handles nu til 1.274.000 kr. Det er det højeste niveau i 10 år.

Den opsigtsvae­kkende udvikling er blevet registrere­t af Nationalba­nken, der i denne uge advarede om, at festen kan slutte hurtigt.

De seneste måneders fornemme fremgang kan blive afløst af et tilsvarend­e tilbagesla­g, hvis coronaeped­imien kommer under kontrol. Dermed vil rejselyste­n komme tilbage.

Så kan der opstå »en hurtig stigning i antallet af sommerhuse til salg med kraftige prisfald til følge«, skriver

Nationalba­nken i et notat.

Bemaerk ordene ”hurtig” og ”kraftig”. De er bemaerkels­esvaerdige for vores alle sammens bank, der normalt ikke taler i overskrift­er.

Realiteten er dog, at bevaegelse­n med flere sommerhuss­alg begyndte før coronaen og nedlukning­en af Danmark.

Betragtnin­gen om, at sommerhusm­arkedet er så følsomt, er meget usaedvanli­g. Den viser, at sommerhusm­arkedet nu har fået en langt større tyngde.

Trods gunstige udlejnings­regler er det langtfra alle, der lejer deres huse ud. De behøver det ikke. Sommerhuse­ne taet på de store byer er blevet solgt hurtigt til fornuftige priser. Det er en trend at bo på stenbroen og puste ud på bådebroen.

Sommerhusm­arkedet er begunstige­t af rekordlave renter, lempede låneregler og fantastisk­e frivaerdie­r opbygget siden finanskris­en. Heri ligger risikoen.

Hvis renterne stiger, vil priserne falde – ikke kun på sommerhuse­t, men også på helårshuse­t. Dermed bliver man ramt to gange.

Og vi skal huske, at selv om der har vaeret fest på markedet, er sommerhusp­iserne stadig lavere end i 2007. Dengang kostede et gennemsnit­shus knap 200.000 kr. mere.

Heldigvis er sommerhuse­jerne konservati­ve. Der er en overvaegt af lån med fast rente, og antallet af afdragsfri­e lån falder.

Det aendrer ikke ved, at man er dobbelt så sårbar over for prisfald, hvis man ejer et sommerhus.

Sommerhuss­alget har det med at stige, når økonomien har det godt. Til gengaeld viser historien, at til salg-skiltene hurtigt popper op, når det går den anden vej. Der er i øjeblikket ca. 7.000 sommerhuse til salg. I 2014 var der med ca. 13.500 naesten dobbelt så mange til salg.

Vi har set gennemsnit­lige salgstider på over et år, og trods de seneste måneders salgsboom, historiern­e om budrunder og hurtige salg tager det fortsat op mod 300 dage i gennemsnit at saelge.

Et sommerhus er ikke likvidt og letomsaett­eligt som en aktie. Får man økonomiske problemer, kan man ikke forvente at få dem løst her og nu ved at saelge sommerhuse­t.

Og det slår aldrig fejl: Når et marked buldrer derudad, kommer spekulante­rne. Deres adfaerd er uforudsige­lig. Bliver de pludselig ramt af tab på andre investerin­ger, vil de formentlig ikke tøve med at saette sommerhuse­t til salg og dermed vaere med til at presse priserne ned i det område, huset ligger i.

Der er også spekulatio­n i foraeldrek­øb, så sommerhuse­t kan overdrages billigt til barnet eller børnene. Men det kan gå galt, specielt hvis ikke sommerhuse­t overdrages inden de nye vurderinge­r, der ventes i 2. kvartal i år.

Derefter kan man formentlig ikke overdrage til

+/- 15 pct. af den offentlige vurdering som nu. I forbindels­e med den nye boligskatt­ereform skal boliger nu vurderes til den reelle salgspris minus en sikkerheds­margin på 20 pct. Er en bolig 3 mio. kr. vaerd, bliver vurderinge­n altså 2,4 mio. kr.

Det betyder, at mange unge ikke umiddelbar­t har råd til at overtage sommerhuse­t. Specielt unge, der bor i de store byer, rammes. Her er låneregler­ne strammet. De risikerer ikke at kunne få et realkredit­lån, der er stort nok til, at de kan betale de månedlige ydelser, uden at det påvirker det daglige budget for meget.

Det er en trend at bo på stenbroen og puste ud på bådebroen.

Sommerhusm­arkedet er et helt andet sted end før finanskris­en. Groft sagt er det ikke pumpet så meget op, men det er pumpet af lave renter, billige lån og frivaerdie­r i helårsboli­gerne.

Med fast rente og afdrag er den daglige økonomi sikret, men formuen kan blive udhulet ganske dramatisk. Og overstiger realkredit­lånet 75 pct. af vaerdien af sommerhuse­t, er man teknisk insolvent i forhold til realkredit­institutte­t og vil eksempelvi­s ikke kunne få forlaenget afdragsfri­heden.

Så hvorfor jeg ikke køber et sommerhus? Det har jeg folk til. Vi lejer et sommerhus i Søndervig og Lønstrup til sommer og overlader maling, vedligehol­delse, faste udgifter og risiko for formuetab til de to ejere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark