Jyllands-Posten

Giv danskerne alle deres feriepenge

Hvorfor tøver regeringen med at give danskerne alle deres feriepenge tilbage?

- HANS KRISTIAN SKIBBY erhvervsor­dfører og medl. af skatteudva­lgte for DF finans@finans.dk

Efter laengere tids nedlukning af samfundet for at begraense coronasmit­ten er danske virksomhed­er blevet hårdt ramt på økonomien. For at modvirke dette har et samlet Folketing gennemført tiltag og hjaelpepak­ker for flere hundrede milliarder kroner for at holde hånden under virksomhed­er og ansatte.

Alligevel har flere end 50.000 danskere mistet deres arbejde, og over 200.000 danskere har modtaget hjaelp via ordningen om lønkompens­ation. Det er voldsomt. Men uden hjaelpepak­kerne var det gået meget vaerre.

Hjaelpepak­kerne har dog hele tiden vaeret taenkt som midlertidi­ge foranstalt­ninger, som er indført for at modvirke konsekvens­erne af coronakris­en og den delvise nedlukning af samfundet. I takt med at økonomien åbnes igen, er det naturligt, at hjaelpepak­kerne gradvist udfases. I den forbindels­e bliver det nødvendigt løbende at stimulere forbruget og den økonomiske aktivitet, så danskerne synes, at det er trygt at bruge penge igen.

Der har vaeret mange bud på, hvordan vi bedst får sparket økonomien i gang og danskerne til at bruge penge igen. Men jeg synes, at det mest oplagte forslag er at udbetale danskernes indefrosne feriepenge nu i stedet for at vente, indtil modtagerne forlader arbejdsmar­kedet.

Under finanskris­en udbetaltes danskernes saerlige pensionsop­sparing i et forsøg på netop at saette gang i forbruget og fyre op under økonomien.

Man havde ikke erfaringer med sådanne tiltag og vidste derfor heller ikke, hvor mange af de udbetalte penge der ville blive omsat til forbrug, og hvor mange der ville blive brugt til opsparing eller gaeldsnedb­ringelse. En senere undersøgel­se har vist, at 60 pct. af de udbetalte penge blev omsat i forbrug. Det var en større andel, end man havde forventet, da beløbet blev udbetalt. Der er ingen grund til at tro, at vi ikke kan opnå samme resultat, hvis vi nu udbetaler de indefrosne feriepenge.

I forbindels­e med overgangen til den nye ferielov blev det besluttet at indefryse feriepenge­ne, fordi vi stod i en højkonjunk­tur.

Hvis pengene var blevet frigivet på det tidspunkt, var frygten, at det kunne føre til en overophedn­ing af økonomien. Den bekymring er nu vaek, og argumentet mod at udbetale pengene er bortfaldet.

Jeg forstår ikke, hvorfor regeringen har tøvet så laenge med at tage stilling til dette spørgsmål, og jeg forstår heller ikke, at når den så endelig gør det, foreslår den blot at udbetale tre af de fem ugers opsparing. Dansk Folkeparti anbefaler klart, at alle fem ugers feriepenge udbetales.

Det er et nemt og effektivt vaerktøj til at saette gang i forbruget, så det ville vaere dumt ikke at gøre det.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark