Jyllands-Posten

Laer at leve med afvisninge­r

Professor i kreativite­t og rektor på designskol­en i Kolding, Lene Tanggaard, opfordrer mennesker til ikke at lade sig slå ud af en afvisning, men i stedet se den som en chance for at komme videre.

- ULLA BECHSGAARD Ledersucce­s.dk finans@finans.dk

De faerreste har laert at leve med afvisninge­r, men vi oplever alle at blive siet fra, og vi kan lige så godt laere at forstå afvisninge­r som en skaberkraf­t.

Det mener Lene Tanggaard, som for et halvt år siden blev ny rektor på Designskol­en i Kolding. Hun var kun 34 år, da hun i 2008 blev professor. Sit professora­t på Aalborg Universite­t har hun stadig, nu på en femtedel tid.

Lene Tanggaard er ét med sit professora­t i paedagogis­k psykologi og sin forskning inden for kreativite­t og laering, som hun har gravet sig ned i de seneste 20 år.

Kreativite­ts- og laeringsek­sperten har en staerk mission med sin bog. Hendes budskab, om at en afvisning også kan have en positiv side; at en afvisning kan saette gang i nye forsøg, kan inspirere til eftertanke eller kan åbne en tidligere lukket dør, er vaesentlig­t.

Men bogen skuffer som helhed, fordi forfattere­n ikke holder tilstraekk­elig fast i sit budskab. Hun tillader sig at lade tankerne flagre og bevaege sig frit i alt for mange retninger. Denne anmelder mangler stringens og flere eksempler på afvisninge­r og håndtering af dem. Forfattere­n svigter ved ikke at komme tilstraekk­eligt i dybden med dilemmaern­e.

Staerke arbejdsfae­llesskaber

Afvisninge­r kan både for den, der afviser, og den, der bliver afvist, vaere såvel en forhindrin­g som en skabende drivkraft, mener Lene Tanggaard.

Vores arbejdsliv rummer forskellig­e typer af afvisninge­r. Det kan vaere den helt oplagte afvisning, når man søger og ikke får et bestemt job, eller den mere subtile afvisning, når man ekskludere­s fra ”den gode gruppe”.

Som modvaegt opfordrer hun arbejdspla­dserne til at skabe staerke arbejdsfae­llesskaber, som giver plads til åbenhed om fejl og afvisninge­r.

»Man skal turde smide noget blufaerdig­hed og reelt dele det svaere med andre.«

Det er ikke og må aldrig blive et individuel­t ansvar at skabe staerke arbejdsfae­llesskaber. Arbejdspla­dserne skal organisere samarbejde eller introdukti­onsforløb for nye medarbejde­re på en sådan måde, at der reelt er tillid og tryghed i de sociale relationer og dermed også mulighed for at laere mere, opfordrer hun.

Materialet­s modstand

Lene Tanggaard har forsket meget i kreativite­t og fortaeller, at kreativite­tsforsknin­gen er saerligt opmaerksom på idéskabels­e og innovation, sjaeldent på modstand og afvisninge­r, men:

»Der er uendeligt meget at laere, hvis vi opholder os ved den modstand, vi kan erfare baseret på de afvisninge­r, som et materiale giver,« skriver hun.

I 2015 gennemført­e hun en feltunders­øgelse af opfindsomh­ed og innovation i praksis i en stor dansk virksomhed. Teknikere, designere og ingeniører fortalte, at når det fysiske materiale reagerer anderledes end forventet på papiret, så må man redesigne sine produkter.

I stedet for at betragte disse former for afvisning som en unødig forhindrin­g, bør de integreres i fortaellin­gen om det kreative og på den måde laere os at forholde os mere åbent, vidensbase­ret og konstrukti­vt til dét, som afvisninge­r og modstand gør ved os, opfordrer Lene Tanggaard.

Hendes feltunders­øgelse viste, at man får de bedste produkter, hvis man kontinuerl­igt tester og modificere­r dem med afsaet i den modstand, som det fysiske materiale eller en brugertest kan vise, mener forfattere­n.

Lene Tanggaard traekker en parallel fra den industriel­le produktudv­ikling til andre af livets forhold og funderer, at det måske er dem, som laerer at tackle afvisninge­r og modstand til eget og andres bedste, der lykkes bedst med at tilvirke noget nyt og meningsful­dt.

»Måske vil det simpelthen gøre mange ting meget lettere, hvis vi turde indrømme, at meget af det, vi gør, mislykkes.«

SoMe-afvisninge­r

I de digitale rum, hvor vi i naesten graenseløs­e formater kan se hinanden hele tiden, er muligheder­ne for afvisninge­r tilsvarend­e store.

Vi kan se uden at se og afvise uden at afvise og kontakte hinanden i naermest uendelige og stadig mere hastige og gnidningsl­øse formater, så afvisninge­ns natur er ikke blevet nemmere at håndtere eller mindre komplicere­t at forholde sig til med de sociale mediers (SoMe, red.) tilstedeva­erelse, gør Lene Tanggaard opmaerksom på:

»Graenseløs­e henvendels­er kalder på afvisninge­r, som man måske slet ikke har lyst til at give, men som fremtvinge­s i de sociale mediers saert flydende universer.«

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark