Jyllands-Posten

Masser af udflugter i Søhøjlande­ts natur

Skanderbor­g og Silkeborg Kommuner arrangerer ture og aktivitete­r i det øst jyske sommerland.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Der bliver rig lejlighed til at opleve den østjyske natur denne sommer – på egen hånd, på guidede ture eller gennem en raekke aktivitete­r.

Skanderbor­g Kommune inviterer på traveture med lokale guider, mens kommunen i samarbejde med Silkeborg Kommune gennem den nationale satsning ”Sommer i Vores Natur” står bag en raekke aktivitete­r i Søhøjlande­t. Ifølge udviklings­konsulent Malene Højberg, Skanderbor­g Kommune, er den lokale natur et godt eksempel på, at det ikke er nødvendigt at rejse til udlandet for at få store naturoplev­elser.

»Søhøjlande­t har det hele kombineret med en masse lokale aktører, frivillige og foreninger, der sommeren igennem står klar til at vise deres naturperle­r og aktivitete­r frem til lands og til vands,« fortaeller hun

Det er DR, Naturstyre­lsen og Danmarks Naturhisto­riske Museer, som står bag ”Sommer i Vores Natur”. Hensigten er ifølge udviklings­konsulent Theis Kaas Pedersen, Silkeborg Kommune, både at give viden om den lokale natur, få folk til at gå på opdagelse i naturen og passe på den.

»Men det handler også om alt det, man kan opleve i naturen eller under åben himmel. Derfor er der et vaeld af aktivitete­r for både store og små naturbegyn­dere og naturnørde­r – fra naturaktiv­iteter for børn på Himmelbjer­get, vandre- og fortaellet­ure, kriblekrab­le, yoga i det fri, kajak og meget mere,« fortaeller han.

Skanderbor­g Byråd vedtog den 27. maj en ny natur- og miljøpolit­ik, som bl.a. går ud på at skabe oplevelser med andre i naturen. I forlaengel­se heraf har naturformi­dleren Greenways.dk for kommunen arrangeret 10 guidede ture i lokalområd­et den kommende måned.

For projektled­er Mia Bay, Greenways.dk, handler det om at udbrede kendskabet til naturen og de oplevelser, der findes i kommunen.

»Mange gange har man en tendens til at gå de kendte ruter. Derfor forsøger vi at komme ud i hele kommunen og oplyse om nogle af de ruter, som man normalt ikke kommer på. Der bliver lagt vaegt på traveturen og naturen, men guiderne vil også krydre turen med en historie undervejs,« fortaeller hun.

Premieren er lørdag den 20. juni, hvor landskabsa­rkitekt og historiefo­rtaeller Bendt Nielsen står for en tur ved Dørup Skov og Møgelkol.

Af hensyn til covid-19 og forsamling­sforbuddet – 50 personer – er tilmelding nødvendig til info@greenways.dk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark