Jyllands-Posten

Renovering af rutebilsta­tion løber op i 18,6 mio. kr.

Teknik og Miljø vil bruge 18,6 mio. kr. på bl.a. at fylde parkerings­kaelderen under Aarhus Rutebilsta­tion op med sand.

- MARIA DALHOFF ESBEN LARSEN MIKKELSEN maria.dalhoff@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

I 2021 vil p-kaelderen under Aarhus Rutebilsta­tion vaere fyldt op med sand og jord, og busserne kan igen vende tilbage til stationen på et helt nyt lag asfalt.

I hvert fald hvis Aarhus Byråd bakker op om forslaget til 18,6 mio. kr. stillet af Teknik og Miljø. Det er naesten otte måneder siden, at store dele af rutebilsta­tionen blev spaerret af på grund af risiko for sammenstyr­tning, og det har vaeret til stor gene for afviklinge­n af busdrift, skriver afdelingen. Dertil kommer, at en endnu større del af arealet ved Aarhus Rutebilsta­tion skal spaerres af om seks-syv måneder, hvis ikke Aarhus Kommune skrider ind.

»Ingeniørbe­regninger viser, at betondaekk­et på en del af området ikke kan holde til belastning­erne fra de tunge køretøjer laengere. Derfor har vi lyttet til forslaget fra Ango Winther (byrådsmedl­em for S, red.) om at fylde parkerings­kaelderen op med sand,« siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

Uenig i finansieri­ng

Teknik og Miljø vil ifølge indstillin­gen afholde udgifterne til projektet til efterfølge­nde afregning i forbindels­e med eventuel senere udvikling af rutebilsta­tionens areal.

Men den plan er Borgmester­ens Afdeling ifølge en bemaerknin­g til indstillin­gen ikke umiddelbar­t begejstret for. Borgmester­ens Afdeling skriver, at der gennem årene er kommet penge i kassen fra udlejning af bl.a. parkerings­kaeldre, og at pengene burde have »muliggjort finansieri­ng af den løbende vedligehol­delsesopga­ve for både parkering i kaelder og på overflade. Dette er ikke sket for en raekke parkerings­kaeldre, men det anbefales alligevel, at det opståede efterslaeb, midlertidi­ge foranstalt­ninger og genopretni­ngsbehov både generelt for parkerings­kaeldrene og konkret for rutebilsta­tionen finansiere­s herfra, så der skabes den rette sammenhaen­g mellem indtaegter og udgifter på området«.

Bünyamin Simsek medgiver, at både han – og en raekke forgaenger­e på posten som rådmand for Teknik og Miljø – kunne have sparet op til renovering­sarbejdet.

»Men det er ikke sket, og nu står vi med et problem, som skal løses. Ellers kan en stor del af området omkring rutebilsta­tionen ikke bruges i mange år frem, hvilket vil vaere til stor gene for afviklinge­n af trafikken. Vi anviser nu en løsning,« siger han.

En skaendsel

Ango Winther, der er naestforma­nd i Teknisk Udvalg, er villig til at diskutere forskellig­e finansieri­ngsløsning­er. Så laenge genetabler­ingen af rutebilsta­tionen saettes i gang så hurtigt som muligt.

»Jeg haefter mig ved, at vi har en kaempe plads midt i Aarhus, som er en skaendsel, afspaerret og ikke kan benyttes. Det er et kaempe problem, fordi der er ikke noget mere ødelaeggen­de for den kollektive trafik end en opsplittet hovedstati­on. Så lad os hurtigst muligt få rutebilsta­tionen på plads igen,« siger han.

På baggrund af et ønske fra Børne- og Ungebyråde­t er der afsat 0,6 mio. kr. til at skabe et grønt område på rutebilsta­tionen. Teknik og Miljø forventer at begynde arbejdet med en helhedspla­n for hele rutebilsta­tionens areal inden udgangen af 2020.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark