Jyllands-Posten

Coronakris­e puster nyt liv i Cowis bristede USA-drømme

De seneste år har Cowi forgaeves jagtet vaekst i USA. Men med coronakris­en ser de milliardin­vesteringe­r i infrastruk­tur, som ingeniørvi­rksomheden har ventet på, ud til at vaere rykket taettere på.

- CAMILLA BERGSAGEL camilla.b.nielsen@finans.dk

Coronakris­en kan puste nyt liv i ingeniørko­ncernen Cowis vingeskudt­e ambitioner om at vokse massivt i USA. For tre år siden var målet, at Cowi skulle vokse med et trecifret millionbel­øb på det amerikansk­e marked frem mod 2020. Men vaeksten er udeblevet.

»Coronakris­en kan skubbe på, at det kommer til at gå hurtigere med infrastruk­turinveste­ringerne i USA. Også den grønne omstilling, som USA er nødt til at kigge på, kan krisen vaere med til at saette fart på,« siger Lars-Peter Søbye, adm. direktør i Cowi.

Han fortaeller, at USA’s praesident, Donald Trump, under coronakris­en har sagt, at han vil investere 2.000 mia. dollars – svarende til 13.000 mia. kr. – i en infrastruk­tur-hjaelpepak­ke.

»Vi ved ikke endnu, om de penge kommer, og det er ikke første gang, Trump melder gigantiske beløb ud, som ikke er blevet realiseret, men uanset hvad er behovet ikke blevet mindre. Der kommer et tidspunkt, hvor der ikke er nogen vej udenom,« siger Lars-Peter Søbye.

At Cowi ikke er nået i mål med vaekstmåle­ne, skyldes bl.a., at Trumps udmeldinge­r om milliardin­vesteringe­r i infrastruk­tur under valgkampen ikke er blevet realiseret. Derudover har Cowi endnu ikke fundet et eller flere opkøbsmatc­h i USA.

»Vi er omkring 300 medarbejde­re i USA, og det er ikke tilstraekk­eligt stort for os strategisk. Vi skal have noget mere gunpower,« siger Lars-Peter Søbye.

Investerin­gerne kommer

Han er derfor fortsat på jagt efter opkøbsmuli­gheder, som har slagkraft til at udvikle den amerikansk­e forretning. USA er ifølge topchefen nødt til helt basalt at få styr på infrastruk­turen og at få gang i beskaeftig­elsen. Og de to ting går hånd i hånd, da infrastruk­turinveste­ringer gør en forskel for beskaeftig­elsen.

»Derfor ved jeg, at investerin­gerne i infrastruk­tur kommer,« siger Lars-Peter Søbye.

I Storbritan­nien har der vaeret fuld drøn på infrastruk­tur-investerin­gerne efter brexit. Det er kommet Cowi til gavn, da selskabet pga. brexit aldrig nogensinde haft så travlt som lige nu. Ifølge Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), kan coronakris­en bidrage med vaekst til de virksomhed­er, der har en tung profil mod den offentlige sektor og coronakris­en. Nok ikke allerede i 2020, men 2021 kan blive et staerkt år, hvis der bliver sat mange ting i gang.

»En amerikansk praesident, uanset hvem det måtte vaere i 2021, vil også kigge på både infrastruk­tur og grøn omstilling,« siger Henrik Garver.

 ??  ?? Lars-Peter Søbye, adm. direktør i Cowi-koncernen. Foto: Stine Bidstrup
Lars-Peter Søbye, adm. direktør i Cowi-koncernen. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark