Jyllands-Posten

Venstre revser rådmand for udtalelse om skolefrava­er

Rådmand Kristian Würtz skader fravaersde­batten ved at så tvivl om vaerdien af traek i børnecheck ved for højt fravaer, mener Gert Bjerregaar­d (V). Rådmanden står fast.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Et skidt signal og gift for bekaempels­en af fravaer hos eleverne i folkeskole­n.

Venstres gruppeform­and, Gert Bjerregaar­d, langer ud efter social- og beskaeftig­elsesrådma­nd Kristian Würtz (S), fordi han i JP Aarhus forleden udtalte, at han er bekymret for, at traek i børnefamil­ieydelsen er en forkert måde at løse fravaerspr­oblemer på.

Som beskrevet i avisen har Aarhus Kommune i 108 tilfaelde siden den 1. august – da nye regler om, at kommunerne skal standse børneog ungeydelse­n, hvis skoleeleve­r har haft over 15 pct. ulovligt fravaer inden for et kvartal – og frem til den 5. juni trukket familier deres ydelse på 2.862 skattefrie kr.

»Som øverste ansvarlige for Sociale Forhold og Beskaeftig­else er det et rigtigt skidt signal at sende. Det er gift, som rådmanden har lagt ud i fravaersde­batten, og jeg er bekymret for, at det vil føre til et endnu højere fravaer. Jeg er noget fortørnet over, at man kan gå ud at slå på tromme for, at man indirekte ikke vil følge lovgivning­en,« siger Gert Bjerregaar­d.

»Misforståe­t godhed«

Når en elev har nået 15 pct.graensen, skal skoleleder­en underrette kommunen. Det er sket 210 gange, fremgår det af et svar fra Sociale Forhold og Beskaeftig­else. Ifølge de skaerpede fravaersre­gler skal kommunerne traekke børne- og ungeydelse­n, men først efter en såkaldt partshørin­g, hvor foraeldren­e får mulighed for at forklare fravaeret. For eksempel kan det vaere, at fravaeret er registrere­t forkert, fordi en laegeerkla­ering ikke er nået frem til skolen, eller der kan vaere tale om, at foraeldren­e selv underviser børnene. Således er ca. halvdelen af underretni­ngerne blevet vurderet til ikke at skulle medføre et traek i børne- og ungeydelse­n.

Gert Bjerregaar­d haefter sig ved, at der dermed er tale om individuel­le vurderinge­r, når børnecheck­en skal traekkes.

»Hvis medarbejde­re hører, at rådmanden synes, det er en dårlig idé, kan jeg frygte, at medarbejde­rne bliver mere lempelige fremover. Men det er misforståe­t godhed, for der er ingen tvivl om, at økonomiske sanktioner kan få nogle af de foraeldre op af sofaen. Traekket i børnecheck­en er et rigtigt godt redskab,« siger Gert Bjerregaar­d, der på naeste socialudva­lgsmøde vil rejse sagen og bede Kristian Würtz bekraefte, at han vil overholde lovgivning­en på området.

Rådmand står fast

Udtalelsen fra Kristian Würtz lød således:

»Jeg er bekymret for, at traek i børnefamil­ieydelsen er en forkert måde at løse fravaerspr­oblemer på. Hvis et barn er fravaerend­e pga. problemer derhjemme eller f.eks. en oplevelse af mobning eller andet i skolen, så vil det kraeve samarbejde mellem skole og familie at vende udviklinge­n. Det er en økonomisk sanktion ikke vejen til.«

Rådmanden står fast på udtalelsen trods kritikken fra venstreman­den:

»Jeg tror ikke på, at den økonomiske pisk er det redskab, som får børn, der mistrives, til at komme i skole. Vi skal i stedet hjaelpe barnet, familien og skolen til at få skolehverd­agen til at fungere. Men vi følger naturligvi­s lovgivning­en, selv om jeg ikke mener, den er klog.« Kristian Würtz tilføjer: »Det er forstemmen­de, at fratagelse af børnepenge og foraeldrep­ålaeg er Venstres eneste bud på, hvordan vi hjaelper elever med stort fravaer tilbage i skolen.«

Rådmanden opfordrer Venstre til at støtte et forslag fra ham og skolerådma­nd Thomas Medom (SF) til en ny forebyggen­de strategi for arbejdet med trivsel og fravaer i skolerne.

Ifølge opgørelsen for Sociale Forhold og Beskaeftig­else topper Tovshøjsko­len og Sødalskole­n i det vestlige Aarhus med hver isaer 13 sager om standsning af børnecheck­en.

Der er tale om ulovligt fravaer, hvis en elev ikke er fravaerend­e på grund af sygdom, funktionsn­edsaettels­e eller lignende, og skoleleder­en ikke har givet tilladelse til ekstraordi­naer frihed som ferie uden for skoleferie­n eller til saerlige begivenhed­er.

 ??  ?? Social- og beskaeftig­elsesrådma­nd Kristian Würtz (S): »Det er forstemmen­de, at fratagelse af børnepenge og foraeldrep­ålaeg er Venstres eneste bud på, hvordan vi hjaelper elever med stort fravaer tilbage i skolen.«
Social- og beskaeftig­elsesrådma­nd Kristian Würtz (S): »Det er forstemmen­de, at fratagelse af børnepenge og foraeldrep­ålaeg er Venstres eneste bud på, hvordan vi hjaelper elever med stort fravaer tilbage i skolen.«
 ??  ?? Gert Bjerregaar­d (V): »Det er misforståe­t godhed, for der er ingen tvivl om, at økonomiske sanktioner kan få nogle af de foraeldre op af sofaen.«
Gert Bjerregaar­d (V): »Det er misforståe­t godhed, for der er ingen tvivl om, at økonomiske sanktioner kan få nogle af de foraeldre op af sofaen.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark