Jyllands-Posten

Fagbevaege­lsen kraever lav skat på ekstra feriepenge

Forudsaetn­ingen for at gå med til at indefryse lønmodtage­rnes feriepenge var en skat på 38 pct., fastslår FH-formand.

- DORTE IPSEN BODDUM MARCHEN NEEL GJERTSEN dorte.boddum@finans.dk marchen@jp.dk

Opgiv enhver tanke om, at danskerne skal betale topskat af de tre ugers ekstra feriepenge, som et flertal i Folketinge­t har aftalt at sende til udbetaling i efteråret og ikke først, når den enkelte går på pension. Aftalen er, at alle pengene skal beskattes med en afgift på 38 pct. Sådan lyder det fra formanden for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation (FH), Lizette Risgaard.

»De 38 pct. var en forudsaetn­ing for, at vi overhovede­t gik med til at indefryse pengene, så jeg forstår slet ikke diskussion­en eller kravet fra nogen om midlertidi­gt at haeve topskatteg­raensen. Jeg har da en klar forventnin­g om, at de 38 pct. fortsat gaelder i denne situation,« siger hun.

Forud for vedtagelse­n af den nye ferielov, som er baggrunden for, at danskerne i år optjener feriepenge for fem ekstra uger, gik et omfattende arbejde med deltagelse af fagbevaege­lsen og arbejdsgiv­erne i det såkaldte ferielovsu­dvalg. Udvalgets betaenknin­g forholdt sig specifikt til den situation, at de ekstra feriepenge skulle beskattes før tid. Nemlig hvis en virksomhed gik konkurs, og Lønmodtage­rnes Garantifon­d skulle daekke feriepenge­ne.

Her fremgår det, at staten i så fald skulle opkraeve en afgift på 38 pct. baseret på beskatning­en i en gennemsnit­skommune, så det blev ens for alle.

Dermed er ånden i aftalen ifølge FH, at de ekstra feriepenge nu skal beskattes med 38 pct., da der i den nuvaerende situation også er tale om her-og-nu-beskatning.

Hvis de ekstra feriepenge i stedet indkomstbe­skattes, vil cirka 96.000 flere danskere ryge op over topskatteg­raensen og betale mere skat af pengene.

Aftalepart­ierne Venstre, De Konservati­ve og De Radikale mener alle, at regeringen nu bør følge FH.

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d har ikke ønsket at forholde sig til skatteproc­enten.

»Som lovet vil partierne blive inddraget i de øvrige drøftelser om udmøntning­en af lovforslag­et,« skriver han.

Aftalepart­ier støtter fagbevaege­lsen og vil saenke ferieskatt­en

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark