Jyllands-Posten

Coronatest til døren i Hjørring – 3.000 aeldre tilbydes podning

AEldre borgere i Hjørring tager godt imod tilbuddet om at blive testet i eget hjem. Det øger trygheden, vurderer AEldreråde­t.

- METTE MARIE BREUNING HANNE FALL NIELSEN mette.m.b.breuning@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

»Flot.«

Sådan anmelder den 87årige Esther Nielsen fra Hjørring tilbuddet om at få besøg af en af de 20 testbiler, som i den kommende tid kører kommunen tynd som reaktion på, at kommunens plejehjem Vendelboce­ntret i Sindal har vaeret ramt af massivt udbrud af covid-19.

Hun er ikke specielt bekymret for at vaere smittet, men der er alligevel en helt bestemt grund til, at hun gerne vil testes.

»For at jeg ikke kommer til at smitte andre. Jeg tror ikke, at jeg har corona, men det ved man jo ingenting om,« siger hun, der bor i egen bolig.

Hun har ikke vaeret utryg ved coronasitu­ationen, men hun er blevet mere opmaerksom på at vaske haender, og så ser hun mindre til sin familie, end hun plejer.

Men Esther Nielsen klager ikke. Hun går ture med sin ven hver dag, men savner alligevel en bestemt aktivitet.

»Jeg plejer at gå til dans på dagcentret, og det er jo lukket nu. Det savner jeg meget. Ellers har jeg det så godt, som nogen kan have det,« siger hun.

98 ruter

Testflåden med 20 biler er kommet på hjul i et samarbejde mellem Testcenter Danmark, Region Nordjyllan­d og Hjørring Kommune, og den første dag på farten var ifølge de meldinger, der onsdag ind under aften nåede ind til administra­tionschef Heidi Madsen i Hjørring Kommune, gået godt.

»Folk har taget godt imod tilbuddet,« siger hun, der har lagt 98 ruter, som testbilern­e skal køre igennem de kommende uger.

Alle aeldre, der modtager ydelser fra kommunens hjemmeplej­e eller sygepleje, har fået tilbuddet om en test, og af de ca. 3.000 i målgruppen har knap 200 takket nej. Alle bliver testet to gange med en uges mellemrum, og efter planen slutter den store testindsat­s den 7. juli.

En af de 20 biler har laegestude­rende Fredderick

Kjeldtoft om bord, og han er den, der har podepinden klar.

»Den første dag er gået rigtig godt. Folk er søde og venlige og har set frem til, at vi kommer,« fortaeller han på vej ind i byen Sindal.

Tid til en snak

»Langt de fleste siger ja til at blive testet, og det foregår stille og roligt. Vi har også tid til en lille snak med den enkelte,« siger han, der ikke har oplevet nogen form for afvisning, modstand eller chikane.

Tidligere på ugen lød nemlig beretninge­r fra personale fra Vendelboce­ntret, at de følte sig udsat for ubehagelig­heder og chikane, og det fik kommunen til at udsende en pressemedd­elelse, hvor borgmester Arne Boelt (S) fordømte episoderne:

»Vi er både vrede og skuffede over, at vores medarbejde­re får sådan en medfart. Der er jo nogle af de medarbejde­re, der har kaempet og fortsat kaemper en brav kamp for at udføre de mange ekstra tiltag, der skal stoppe smitten i at brede sig.«

En tur på gågaden i Hjørring giver ikke umiddelbar­t oplevelsen af, at folk er blevet coronafors­kraekkede og holder sig indenfor. Gaden var onsdag fyldt med lokale handlende og nyudklaekk­ede studenter, og i det lokale shoppingce­nter gik blot en enkelt med mundbind og en med et plasticvis­ir.

Den 19-årige Isabella Alon er netop blevet student, og til trods for udbruddet i kommunen føler hun sig tryg ved situatione­n.

»Da det her udbrud kom i Hjørring, taenkte jeg, at så laenge der ikke er en vaccine, vil der indimellem komme små udbrud. Så må man vaere ekstra opmaerksom på at holde afstand,« siger hun og kalder det »lidt åndssvagt,« at medarbejde­re fra det berørte plejecente­r er blevet chikaneret.

»Vi håndterer den her virus forskellig­t. Nogle er udsatte, nogle er ikke, nogle er bange for den, og nogle er ikke, så jeg synes, at vi skal vise lidt medmennesk­elighed og forsøge at forstå hinanden,« siger hun.

Test giver tryghed

Heller ikke Mark Clausen, som er 43 år og elektriker, oplever, at den generelle stemning i byen har aendret sig, efter at kommunen blev ramt af coronaudbr­uddet.

»Folk er gode til at holde afstand i butikkerne, og der står sprit rundtomkri­ng. Jeg synes, man kan maerke, at folk bruger deres sunde fornuft. Så jeg synes faktisk, at jeg er rimelig tryg,« fortaeller han onsdag eftermidda­g.

Ifølge AEldreråde­ts formand, Kirsten Holst, er tilbuddet om massiv testning af kommunens aeldre blevet vel modtaget.

»Det har selvfølgel­ig givet en del bekymring, at der pludselig var mange smittede her i vores kommune, efter vi naermest ikke havde noget i starten. Det er min fornemmels­e, at mange gerne vil testes, og det er da et fantastisk tilbud, at bilen kommer ud til folk,« siger hun, der også oplever, at mange pårørende gerne vil havde deres aeldre testet.

»Jeg ved godt, det er et øjebliksbi­llede med sådan en test, men det giver altså en tryghed,« siger Kirsten Holst.

Da coronaudbr­uddet i Hjørring var på sit højeste søndag, var 32 medarbejde­re på Vendelboce­ntret sendt hjem med en positiv coronatest i bagagen – det tal var onsdag 26, og der har de seneste dage ikke vaeret medarbejde­re med symptomer, oplyser Leif Serup, chef for kommunens sundheds-, aeldre- og handicapfo­rvaltning.

»Det går den rigtige vej. I øjeblikket har vi 14 beboere, som er testet positive og isolerede – det er én mindre end i går,« siger han.

Det har selvfølgel­ig givet en del bekymring, at der pludselig var mange smittede her i vores kommune. KIRSTEN HOLST, FORMAND FOR AELDRERÅDE­T I HJØRRING

 ??  ?? 87-årige Esther Nielsen synes, at det er flot, at kommunen tilbyder at teste aeldre borgere i eget hjem. Hun vil selv testes for at sikre, at hun ikke kommer til at smitte andre.
Foto: Marie Ravn
87-årige Esther Nielsen synes, at det er flot, at kommunen tilbyder at teste aeldre borgere i eget hjem. Hun vil selv testes for at sikre, at hun ikke kommer til at smitte andre. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark