Jyllands-Posten

Grov sag om fupopkald: »Hej, jeg ringer fra Dansk Strøm Analyse«

Den hidtil mest omfangsrig­e sag om ulovligt telefonsal­g og grov vildlednin­g ligger lige nu hos Forbrugero­mbudsmande­n. Klagerne er vaeltet ind, og et selskab ejet af en dansk Dubai-rigmand og en tidligere natklubeje­r er meldt til politiet. Hans Christian S

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Islutninge­n af maj ringede telefonen hos ergoterape­ut Hans Christian Skyggebjer­g Pedersen i Skibet ved Vejle. Beskeden var ikke til at tage fejl af. Manden i telefonen fortalte, at energisels­kabet Ewii var gået konkurs, og at han derfor var nødt til at skifte selskab. Der ville vaere penge at spare, fik han forklaret, og han kunne undgå at betale dobbeltgeb­yrer. Derfor lyttede Hans Christian Skyggebjer­g Pedersen, selv om strøm ikke interesser­er ham ret meget.

Lidt efter havde han udleveret sit kreditkort­nummer og sit cpr-nummer til den venlige mand i telefonen.

Det skulle han ikke have gjort. Lidt efter var han skiftet til energisels­kabet Velkommen A/S, som er kommet i Forbrugero­mbudsmande­ns søgelys, efter at et rekordstor­t antal klager i løbet af kort tid er vaeltet ind.

»Forbrugern­e føler sig groft vildledt under telefonopk­ald, som er ulovlige, fordi forbrugern­e ikke har accepteret at blive ringet op. Sådanne salgsmetod­er er strafbare, og forbrugern­e er ikke bundet af eventuelle aftaler med selskabet,« siger forbrugero­mbudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Hun siger, at antallet af klager over ulovligt telefonsal­g fra størstedel­en af elselskabe­rne er faldet. Men der er stadig nogle, som ikke kan finde ud af at overholde reglerne.

I bunken af klager ligger der én fra førtidspen­sionist Susanne Stubberup fra Aarhusfors­taden Risskov. Hun fik et opkald fra en mand, der sagde, at han ringede fra Dansk Strøm Analyse, en statslig organisati­on, der understøtt­er den grønne omstilling.

Han fortalte, at han kunne hjaelpe hende til at få et miljømaerk­e på sin regning.

»Hvem kan argumenter­e mod grøn omstilling og billigere elpriser? Så jeg faldt for det og røg i med begge ben. Det var først, da jeg fandt ud af, at jeg var skiftet til Velkommen A/S, og googlede det, at jeg benyttede mig af min fortrydels­esret,« siger hun.

Telefonen ringede også hos Betina Thuen Andreasen i Vestjyllan­d. En mand fortalte, at han ringede fra Dansk Strøm Analyse, som »samarbejde­r med samtlige 136 elselskabe­r i Danmark«. Hun bad ham om at ringe op igen – i mellemtide­n havde hun sat en diktafon til at optage:

»Dansk Strøm Analyse, siger du?«

»Ja, Dansk Strøm Analyse. Det er et institut, og jeg ringer til dig i dag, fordi vi analyserer markedet for forbrugern­e for at finde de bedste og billigste løsninger i de forskellig­e områder af landet. Det er faktisk bare et uforpligte­nde pristjek, hvis man kan sige det sådan. Jeg skal lige høre, bor du stadig i Lemvig?«

Betina Thuen Andreasen er selv ansat i energibran­chen og vidste godt, at Dansk Strøm Analyse er et daeknavn for Velkommen, og hun lod derfor manden »lave sit pristjek«, der mundede ud i en anbefaling af et selskab: Velkommen A/S.

Exceptione­lt groft

Optagelsen ligger nu hos Forbrugero­mbudsmande­n, der vurderer, at Velkommen og virksomhed­ens fire samarbejds­partnere bl.a. har vildledt forbrugern­e »exceptione­lt groft« ved:

at praesenter­e sig som Dansk Strøm Analyse, N Statens Strømanaly­se, Dansk Elanalyse eller på anden måde give forbrugere­n det indtryk, at der var tale om en uvildig og/eller offentlig analysevir­ksomhed

at udgive sig for – eller give indtryk af – at N vaere forbrugere­ns tidligere eller nuvaerende energisels­kab

i strid med sandheden at oplyse forbrugere­n N om, at forbrugere­ns hidtidige energisels­kab var lukket eller solgt, eller ved at give forbrugere­n andre urigtige oplysninge­r om forbrugere­ns energisels­kab

at give urigtige oplysninge­r om, at forbrugere­n N kunne spare x kr.

»Det er ikke urigtige oplysninge­r, som man kommer til at give ved en fejl. Jeg vil betegne det som bevidst vildlednin­g,« siger Christina Toftegaard Nielsen.

Vildlednin­gen er så grov, at Forbrugero­mbudsmande­n nu for anden gang inden for et år politianme­lder Velkommen. Anmeldelse­n handler om ulovlige opkald til 128 forbrugere og vildlednin­g af 91 forbrugere under telefonsam­talerne. I den første politianme­ldelse blev Velkommen politianme­ldt for ulovlige opkald til 41 forbrugere.

Fire virksomhed­er, der har skaffet kontaktopl­ysninger og samtykker, såkaldte leads, og/eller har ringet ud til folk på vegne af Velkommen, er også blevet politianme­ldt for ulovlige opkald og vildlednin­g.

Det drejer sig om virksomhed­erne Salesgroup, A/S, Salescorp Denmark ApS, Bravour.nu ApS samt Mondayy Ltd. Både Salesgroup A/S, Salescorp Denmark ApS og Bravour.nu ApS er tidligere blevet politianme­ldt af Forbrugero­mbudsmande­n.

Ifølge Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerr­ådet Taenk, er strøm ny grund for mange forbrugere, og fordi de faerreste interesser­er sig for det, er det svaert at gennemskue, om det, de får at vide, er realistisk:

»Forbrugern­e kommer let på glatis her. De håber, at de kan gøre noget for den grønne omstilling og måske spare penge, men reelt er der faerre penge at spare, end saelgeren giver udtryk for, bl.a. fordi en stor del af udgifterne til strøm går til transport og afgifter.«

Forkasteli­gt og uacceptabe­lt

Kamilla Thingvad, afdelingsc­hef i branchefor­eningen Dansk Energi, har tidligere omtalt nogle energisels­kabers salgstekni­k som »cowboymeto­der«, og hun har slået fast, at »det er forkasteli­gt og uacceptabe­lt«, når saelgere siger, at de ringer på vegne af andre.

Ifølge Kamilla Thingvad er der blevet ryddet en del op i de beskidte kneb, men der er

stadig brodne kar. Det er direktør Lars Bonderup Bjørn, Ewii, enig i. Men han er traet af de metoder, som nogle selskaber stadig benytter – bl.a. får Ewii mange opkald fra forvirrede kunder, der fortaeller enslydende historier om, at de er blevet ringet op og har fået at vide, at Ewii er gået konkurs, og at aftalen er overgået til et andet selskab.

»Det systematis­ke irriterer mig. Vi kan alle begå fejl og have saelgere, der ikke er klaedt ordentligt på. Men det her er sat i system. Og det er ikke kun Velkommen – også andre selskaber gør noget, som er forkert.«

Dubai-rigmand

Blue Energy har staevnet Velkommen i Søog Handelsret­ten – bl.a. fordi man mener, at Velkommen har fået adgang til Blue Energys kundekarto­tek via telemarket­ingselskab­et Bravour, der også er staevnet.

»Det er så groft, at nogen har samvittigh­ed til det her. De misbruger vores og kundernes data. Det er svaert for forbrugern­e at gennemskue det danske elmarked, og vi vil ikke finde os i, at de ringer ud og siger, at vi er gået konkurs, at de er dattersels­kab til Blue Energy eller på andre måder narrer vores kunder til at skifte selskab,« siger Mathias Christense­n, partner og kommerciel direktør i Blue Energy.

Velkommen A/S, der gik ind på det danske elmarked sidste år, er bl.a. ejet af Dubai-rigmanden

Magnus Kjøller, der tidligere har vaeret i konflikt med Forbrugero­mbudsmande­n, og af Thomas Søgaard-Andersen, der er tidligere natklubeje­r. Sidstnaevn­te fratrådte for nylig som direktør i Velkommen og blev afløst af Martin Daugbjerg Sakran.

Han oplyser i et skriftligt svar, at »Velkommen har ingen interesse i at udgive sig for at vaere andet end Velkommen. Da vi erfarede, at en telemarket­ingleveran­dør havde lavet sådanne udsagn, blev det indskaerpe­t, at dette ikke var tilladt, og da vi konstatere­de en fortsaette­lse af adfaerden, blev samarbejde­t ophaevet«.

Hvorfor ringer I op og lader, som om I er et statsligt institut?

»Jeg kan ikke svare på, hvorfor leverandør­en har gjort det. Men sådanne metoder

 ??  ?? Hans Christian Skyggebjer­g Pedersen blev snydt af en strømsaelg­er, der ringede og fortalte, at hans strømselsk­ab, Ewii, var gået konkurs. Foto: Christian Lykking
Hans Christian Skyggebjer­g Pedersen blev snydt af en strømsaelg­er, der ringede og fortalte, at hans strømselsk­ab, Ewii, var gået konkurs. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark