Jyllands-Posten

Uffe Elbaek i frontalang­reb på »graenseove­rskridende« Fock

Uffe Elbaek skriver i en kronik om alt, der gik galt i Alternativ­et. Hans fortaellin­g rummer omfattende kritik af Josephine Fock.

- HENRIK PHILIP HARE Henrik.P.Hare@jp.dk

Uffe Elbaek beskriver i en kronik i Point of View Internatio­nal bragt onsdag Alternativ­et anno 2017 som »ødelagt og smadret af kynisme, magtkampe, middelmådi­ghed og ikke mindst tab af vaerdighed og selvrespek­t«.

Han lister også adskillige anklagepun­kter op mod sin afløser på lederposte­n, Josephine Fock, der bl.a. bliver beskrevet som intimidere­nde, og som han i øvrigt forklarer, at han var bange for.

I alt fortaeller Uffe Elbaek på over 16 sider, hvad der ifølge ham er gået galt i Alternativ­et, som i dag er nede på et enkelt folketings­medlem – blandt andet fordi Elbaek selv har meldt sig ud og sidder som løsgaenger.

Jyllands-Posten har forsøgt at indhente en kommentar fra Josephine Fock, men hun er ikke vendt tilbage på avisens henvendels­e. Point of View Internatio­nal skriver, at Fock er blevet forelagt den omfattende kritik, men ikke ønskede at kommentere den.

Alternativ­ets enlige folketings­medlem, Torsten Gejl, fortaeller, at han har laest kronikken, men ikke ønsker at kommentere størstedel­en af indholdet. Han fortaeller desuden, at han fortsat bakker op om Fock som formand.

Det begyndte i 2017

Ifølge Uffe Elbaeks kronik finder man begyndelse­n til partiets deroute i 2017 – blot to år efter at partiet ved sit første folketings­valg var blevet valgt ind med ni mandater.

Uffe Elbaek beskriver, at han oplevede, at Josephine Fock som gruppeform­and gik bag om ryggen på ham i flere sager, men at han blev underkendt af et flertal i folketings­gruppen, da han ville have hende skiftet ud. De andre medlemmer havde diskuteret sagen forud uden Elbaeks vidende.

»Dolke i ryggen«

Han skriver, at han var taet på at forlade partiet på det tidspunkt, men valgte at blive for ikke at signalere, at Alternativ­et var blevet et eksempel på den politiske kultur med »bagvaskels­er og dolke i ryggen«, som han forbandt med andre partier.

»Ironien i situatione­n kunne naesten ikke vaere større. Vi var endt med at blive det, vi ville gøre op med. Det var naesten ikke til at baere. Når jeg i dag laeser mine dagbogsnot­er fra de uger, er det som at laese en rejseberet­ning fra en rejse gennem et goldt, ensomt følelsesla­ndskab; ødelagt og smadret af kynisme, magtkampe, middelmådi­ghed og ikke mindst tab af vaerdighed og selvrespek­t,« skriver Elbaek om et forløb, han samlet set betegner som »et reelt politisk kup«.

Han beskriver i kronikken endnu flere nedture i partiet, som blev praeget af magtkampe både i folketings­gruppen og i andre grene af partiet samt en stor vaelgerned­gang ved folketings­valget i 2019.

Et af punkterne er også de historier, Jyllands-Posten i 2017 bragte om interne forhold i partiet. Historiern­e handlede blandt andet om intern kritik af kaotiske arbejdsfor­hold og en »festkultur«. Uffe Elbaek haefter sig først og fremmest ved, at historiern­e kom efter flere laek internt fra Alternativ­et til Jyllands-Posten og andre dele af pressen. Laek, som han blandt andet mener gik ud over Niko Grünfelds kommunalva­lgkamp i København.

Et af Uffe Elbaeks kritikpunk­ter mod Josephine Fock er, at hun overhovede­t gik efter at blive formand, efter at han selv trak sig fra posten.

I det splitsekun­d gik det op for mig, at jeg havde vaeret bange for Josephine Fock og den energi, hun repraesent­erede. UFFE ELBAEK, STIFTER OG FHV. LEDER AF ALTERNATIV­ET, LØSGAENGER I FOLKETINGE­T

På tidspunkte­t for formandsva­lget havde Josephine Fock i nogen tid stået uden for det politiske liv, og hun vidste ifølge Uffe Elbaek udmaerket, at hun ikke havde opbakning fra den folketings­gruppe, der lige var blevet valgt.

Elbaek: Undskyld

Uffe Elbaek vaelger også at skrive undskyld for ikke at gå imod begivenhed­erne i 2017, men anfører, at han blev klogere på sin beslutning, da der på et tidspunkt i forløbet var hidkaldt konsulente­r for at udrede situatione­n i partiet.

»I det splitsekun­d gik det op for mig, at jeg havde vaeret bange for Josephine Fock og den energi, hun repraesent­erede. Eller sagt mere praecist: Jeg anede ikke, hvordan jeg skulle håndtere den graenseove­rskridende adfaerd, som jeg havde oplevet. At jeg ikke havde sagt fra, er ene og alene mit ansvar. Det kan jeg ikke klandre nogen for, heller ikke Josephine. Og det gør jeg heller ikke.«

 ??  ?? Alternativ­ets fhv. formand Uffe Elbaek i selskab med den nuvaerende leder, Josephine Fock, i januar 2017. Senere det år led partiet et stort knaek efter et opgør om gruppelede­lsen, skriver Uffe Elbaek i ny kronik.
Arkivfoto: Jens Dresling
Alternativ­ets fhv. formand Uffe Elbaek i selskab med den nuvaerende leder, Josephine Fock, i januar 2017. Senere det år led partiet et stort knaek efter et opgør om gruppelede­lsen, skriver Uffe Elbaek i ny kronik. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark