Jyllands-Posten

675 sager om krigsforbr­ydelser er undersøgt – ingen straffes

Efter års efterforsk­ning og mange beskyldnin­ger om overgreb i Irak og Afghanista­n er alle sager mod britiske soldater lagt i graven.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Efter flere års undersøgel­ser og 675 konkrete efterforsk­ninger kan britiske veteraner fra krigen i Afghanista­n ånde lettet op. Ingen soldater bliver retsforful­gt for påståede krigsforbr­ydelser.

I den såkaldte krig mod terror gik Storbritan­nien i efteråret 2001 med i koalitione­n med USA i spidsen. Koalitione­n angreb Taliban og al-Qaeda i Afghanista­n.

Invasionen blev igangsat efter terrorangr­ebene i New York og Washington den 11. september samme år. De britiske kamptroppe­r var i Afghanista­n frem til 2014.

Der har de seneste år vaeret adskillige anmeldelse­r af overtraede­lser af krigens love rettet mod de britiske soldater, og den britiske regering og haer har vaeret beskyldt for, at de daekkede over og skjulte krigsforbr­ydelserne.

Tusindvis af kilometer fra slagmarker­ne i Irak og Afghanista­n, på militaerba­sen i St Mawgan i det vestligste England, har efterforsk­ere fra det britiske militaerpo­liti og civile fra den nationale politiefte­rforskning­senhed undersøgt sagerne. Det foregik under kodenavnet Operation Northmoor.

De har efterforsk­et beskyldnin­ger om bl.a. tortur mod krigsfange­r og lokale i Helmand-provinsen, hvor de britiske styrker var udstatione­ret. De har også undersøgt 52 dødsfald blandt civile, som anmelderne mente var overlagte og ubegrunded­e drab. Heriblandt skulle soldater fra Special Forces have skudt og draebt fire teenagere i 2012.

Der har også vaeret anmeldelse­r om vold og tortur begået af britiske soldater.

Dansk anmeldelse

Også danske soldater har anmeldt deres britiske kolleger. Danskerne var i den afghanske Helmand-provins stationere­t på Camp Bastion sammen med de britiske styrker.

Op til juleferien sidste år kunne forsvarsmi­nister Trine Bramsen i et svar til Folketinge­t oplyse, at danske soldater i september 2006 havde indrapport­eret til Forsvarsmi­nisteriet, at britiske soldater mishandled­e fanger i Camp Bastion.

Ifølge de danske soldater skete det bl.a. ved at skraemme fangerne med hunde. Fangerne blev sparket, inden de skulle afhøres. De blev tvunget til at sidde i såkaldte stress-stillinger. De blev naegtet mad, vand og søvn. Forsvarsmi­nisteriet sendte anmeldelse­n videre til Storbritan­nien, der konstatere­de, at der hverken forelå anmeldelse­r eller var optegnelse­r, der kunne knytte britiske soldater til fangemisha­ndlingen. De danske soldater skulle ikke have vaeret involveret i mishandlin­gerne.

Spørgsmåle­ne blev stillet til den danske forsvarsmi­nister, efter at BBC og The Sunday Times i november 2019 kunne citere flere efterforsk­ere fra Operation Northmoor for, at der forelå beviser for, at bl.a. infanterie­nheden Black Watch – som danske soldater i enkelte tilfaelde var på operatione­r med i Irak og Afghanista­n – stod bag ulovlige drab, tortur og seksuelle overgreb.

Men den britiske regering havde travlt med at laegge sagerne ned, kunne de to medier citere efterforsk­ere for.

»Den britiske regering havde ingen intentione­r om at retsforføl­ge nogen soldater, medmindre det var absolut nødvendigt,« sagde en unavngiven efterforsk­er til BBC, mens det også kom frem, at efterforsk­erne i mange tilfaelde ikke havde haft mulighed for at udspørge anmeldere i Irak og Afghanista­n.

Forsvarsmi­nisteriet svarede, at hele processen var overvåget af eksterne juridiske rådgivere.

Kritikken fik ikke den helt store opmaerksom­hed i Storbritan­nien, der var mest optaget af det foreståend­e parlaments­valg.

Langtrukne sager

Operation Northmoor har ifølge The Telegraph efterforsk­et 675 sager. Den britiske minister for soldater og veteraner, Johnny Mercer, der som kaptajn selv gjorde tjeneste i Afghanista­n, siger til avisen:

»Når vi går i krig, overholder vi loven. Dette er et betydnings­fuldt øjeblik. De er helt afvist, de mange, der har forsøgt at omskrive historien for egen vindings skyld, og som ikke har taget hensyn til den smerte, de har forvoldt vores soldater. Vi ved nu, at ingen af beskyldnin­gerne fører til retsforføl­gelse.«

Ud over beskyldnin­gerne mod soldaterne og kritikken af efterforsk­ningen har soldaterne vaeret frustrered­e over, at sagerne har trukket ud, og at de i princippet risikerede straffesag­er adskillige år efter krigshandl­ingerne i Afghanista­n og Irak.

Den britiske regering vil derfor have indført ved lov, at der højst må gå fem år fra en anmeldelse om krigsforbr­ydelser, til en efterforsk­ning begynder. Regelsaett­et skal dog ikke gaelde for soldater, der gør tjeneste på britisk jord.

Veteraner fra Nordirland

En ny lovgivning hjaelper i første omgang ikke en raekke veteraner, der gjorde tjeneste under den 20 år lange borgerkrig i Nordirland, der blev afsluttet i 1998.

I løbet af efteråret ventes retten i Belfast at fortsaette sagen mod den 78-årige Dennis Hutchings, der angiveligt stod bag nedskydnin­gen af en 27-årig mand i Benburb – og senere ventes retssagen mod veteranen, der blot er kendt som ”Soldier F”, at blive gennemført. ”Soldier F er som den foreløbig eneste tiltalt for to drab og fire drabsforsø­g i forbindels­e med Bloody Sunday-skyderiet Londonderr­y i 1972. En raekke øvrige efterforsk­ninger mod Nordirland-veteranern­e er i gang.

Den britiske premiermin­ister, Boris Johnson, havde bebudet, at han i foråret ville fremsaette en lov, der beskyttede Nordirland-veteraner mod fremtidig retsforføl­gelse, men den er endnu ikke fremlagt.

Når vi går i krig, overholder vi loven. JOHNNY MERCER, MINISTER FOR SOLDATER OG VETERANER

 ??  ?? Britiske soldater fotografer­et, da de er på vej tilbage til Camp Bastion i Helmand-provinsen i Afghanista­n. De har netop vaeret i kamp og draebt 16 medlemmer af Taliban-militsen.
Foto: Manish Swarup/AP
Britiske soldater fotografer­et, da de er på vej tilbage til Camp Bastion i Helmand-provinsen i Afghanista­n. De har netop vaeret i kamp og draebt 16 medlemmer af Taliban-militsen. Foto: Manish Swarup/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark