Jyllands-Posten

Inddaemnin­gsspejdere skal forsøge at holde styr på coronaen i Tyskland

Hver gang et nyt coronatilf­aelde registrere­s i Tyskland, starter en telefonkae­de.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Fødselsdag, adresse, arbejde. Hvornår har du senest haft kontakt til den smittede? Har du selv udviklet symptomer?

Hver gang der registrere­s et nyt tilfaelde af coronaviru­s i Tyskland, går en større kortlaegni­ng i gang: Hvem har den smittede vaeret i kontakt med? Hvordan får vi fat på vedkommend­e?

Herefter bliver de måske smittede ringet op: De skal have besked, og så skal de i karantaene i 14 dage.

»De fleste tager det helt roligt, fordi de ofte har fået besked om, at en, de kender og har set for nylig, er blevet smittet. Efterhånde­n kender folk også reglerne,« forklarer Merle på 25 år.

Siden begyndelse­n af maj har hunh arbejdet som en såkaldt containmen­t scout for sundhedsmy­ndighedern­e i Bremen, det vil direkte oversat sige en inddaemnin­gsspejder.

Sammen med 34 andre – de fleste studerende – ringer hun hver dag til personer, der har vaeret i kontakt med en smittet og derfor muligvis også selv er smittet.

»Nogle få bliver bekymrede, enten for sig selv eller for deres pårørende, hvis der i familien er personer, som hører til i risikogrup­pen,« forklarer Merle, der ikke vil have sit navn i avisen.

Der er også dem, der slet ikke er med på, at de nu i omtrent to uger – det afhaenger af, hvornår de senest så den smittede – skal holde sig inden døre.

»Dem skal man så alligevel også give alle oplysninge­r og have fat på alle informatio­nerne fra,« siger hun, tydeligt mindre begejstret for lige den del af jobbet.

En uges kursus

Stillingsb­etegnelsen »containmen­t scout« blev opfundet af de tyske sundhedsmy­ndigheder i april og er en direkte forlaengel­se af den fremgangsm­etode, som Tyskland har fulgt fra starten af pandemien: Der skal testes, behandles – og inddaemmes. Alt sammen så hurtigt det lader sig gøre. Sammen med et solidt sundhedsva­esen har den opskrift sørget for, at Tyskland trods en mildere lockdown end Danmark har kunnet holde antallet af døde per mio. indbygger på 106 – for Danmark ligger det på 102.

Det er planen, at der skal ansaettes inddaemnin­gsspejdere over hele landet. I øjeblikket varierer antallet dog rundtomkri­ng. I Bremen har der hidtil vaeret 35, som siden begyndelse­n af maj har arbejdet på at begraense smitten så meget som muligt.

Mange er ligesom Merle studerende med speciale i sundhedsvi­denskab. For hende er det et studiejob på 20 timer om ugen. Andre får det godkendt som en del af deres studie. Faelles for dem alle er, at de lagde ud med et kursus, der varede en uge, hvor de laerte om coronaviru­ssen og om, hvordan sundhedsfo­rvaltninge­n er skruet sammen, og hvordan man kommuniker­er bedst på telefonen.

Ud over de muligt smittede er det en del af hendes opgaver

 ??  ?? Containmen­t scouts, dvs. inddaemnin­gsspejdere, i Berlin, ringer til personer, der har vaeret i kontakt med mennesker, der netop er blevet testet coronaposi­tive. Spejderne findes over hele Tyskland. I Bremen er der 85. Foto: Britta Pedersen/dpa
Containmen­t scouts, dvs. inddaemnin­gsspejdere, i Berlin, ringer til personer, der har vaeret i kontakt med mennesker, der netop er blevet testet coronaposi­tive. Spejderne findes over hele Tyskland. I Bremen er der 85. Foto: Britta Pedersen/dpa

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark