Jyllands-Posten

Klimaaendr­inger og varmerekor­der får skyld for oliekatast­rofe i Sibirien

Smeltende permafrost udløste en miljøkatas­trofe i et følsomt arktisk område. Det er måske kun begyndelse­n.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

De verbale lussinger affyret fra en skaerm i Moskva landede i det nordlige Sibirien, da Vladimir Putin på en videokonfe­rence offentligt revsede en milliardae­r og lokale ledere for at holde omfanget af en oliekatast­rofe skjult for de centrale myndighede­r i dagevis.

Den russiske praesident kraevede alle ressourcer sat ind på at stoppe udslippet, som begyndte i slutningen af maj. Fra tydeligvis flove og forlegne ledere, der stod skoleret på skaermen 3.000 km vaek, fik han forsikring­er om, at en storstilet oprydnings­aktion nu er sat i gang.

Det menes, at 21.000 tons olie laekkede fra en tank i naerheden af byen Norilsk. 15.000 flød ud i floden Ambarnaja, mens resten havnede i jorden i Krasnojars­k-regionen.

Billeder fra luften viste, hvordan rødbrune plamager af olie har spredt sig ud over et stort område i floden. Russiske miljøfolk kalder det for en af de største oliekatast­rofer nogensinde i det arktiske område og sammenlign­er uheldet med udslippet fra Exxon Valdez-tankskibet ud for Alaska i 1989, da 37.000 tons olie gjorde voldsom skade på miljøet.

De russiske myndighede­r har åbnet tre forskellig­e undersøgel­ser af, hvad der gik galt. Ud over sløset omgang med sikkerheds­regler peger de foreløbige konklusion­er på, at klimaaendr­ingerne baerer skylden for katastrofe­n.

Norilsk med over 175.000 indbyggere er en af verdens største byer nord for polarcirkl­en. Den blev opført af politiske fanger fra Stalins Gulag-lejre og blev på grund af områdets store forekomste­r af mineraler en af Sovjetunio­nens vigtigste minebyer.

Men den er bygget på permafrost, en blanding af jord og is, der blev dannet ved den seneste istid for 11.000 år siden. Vintrene er stadig ofte kolde med temperatur­er på minus 30 grader, men de stadig varmere somre betyder, at byens fundament i takt med opvarmning­en af klimaet langsomt, men sikkert er begyndt at smelte.

Hedebølge i Sibirien

Det menes at vaere forklaring­en på, at olietanken, der tilhører et kraftvaerk drevet af mineselska­bet Nornickel, delvis kollapsede og sendte indholdet ud i naturen. De piller, der igennem 30 år uden problemer holdt den oppe, begyndte simpelthen at synke ned i jorden.

»Selvfølgel­ig skal uheldet undersøges til bunds, og vi kraever, at udenlandsk­e eksperter hentes ind for at hjaelpe,« udtalte Sergej Shakhmatov, direktør for Ruslands grønne parti, til avisen Moscow Times.

Risikoen for smeltende permafrost har vaeret kendt laenge, og også i andre dele ved polarcirkl­en har klimaaendr­ingerne skabt en raekke udfordring­er i form af synkende bygninger og veje.

Allerede i 2017 advarede Ruslands vejr- og miljøtjene­ste om en raekke risici i forbindels­e med opvarmning­en.

»Vi har laenge vaeret klar over problemet,« sagde direktøren for et russisk center for miljøinves­teringer Mikhail Julkin til avisen og efterlyste en bedømmelse af, hvor stor faren er for byens infrastruk­tur.

En stor del af Ruslands samlede areal ligger i områder med permafrost, og på grund af jordens rigdomme er byerne vigtige for

I løbet af det seneste år er Sibirien ellers gået fra katastrofe til katastrofe. I foråret 2019 raserede brande et område på størrelse med Graekenlan­d og udledte enorme maengder CO2. Midt i katastrofe­n udløste en cyklon i Irkutsk-regionen de vaerste oversvømme­lser i området i 180 år. Miljøekspe­rter frygter, at der er tale om en ond cirkel. Sibirien oplevede i år sin hidtil varmeste vinter, og varmen fortsatte ind i foråret med temperatur­er i maj, der på en enkelt dag var højere end i den spanske middelhavs­by Barcelona.

Siden januar har gennemsnit­stemperatu­rerne ligget mellem tre og seks grader over gennemsnit­tet.

Nye storbrande udløser nye store maengder af drivhusgas­ser og accelerere­r opvarmning­en, fastslår Vasilij Jablokov, der leder klimaafdel­ingen hos miljøorgan­isationen Greenpeace, til Moscow Times.

Permafrost­en skønnes at fastholde 1.700 mia. tons CO2 i jorden . Det dobbelte af den maengde, der allerede findes i atmosfaere­n. Samtidig mener videnskabs­folk, at frosten inddaemmer bakterier og vira, der kan udgøre en alvorlig sundhedsfa­re.

I den aktuelle katastrofe er det ikke lykkedes at stoppe olien med flydespaer­ringer. Olien har nu forurenet Piassino-ferskvands­søen og risikerer at nå videre ud i Karahavet, der er en del af det arktiske hav.

Ejeren af Nornickel, milliardae­ren Vladimir Potanin, og chefen for de uheldsramt­e kraftvaerk, Seregej Lipin, var blandt de ledere, der på to videokonfe­rencer fik Vladimir Putins vrede at føle.

»Hvorfor fandt regeringen først ud af dette, to dage efter at det var sket? Skal vi opdage nødsituati­oner gennem de sociale medier? Er I helt raske derovre?« spurgte Putin ifølge The Guardian.

Potanin, der er en af verdens største producente­r af grundstoff­erne nikkel og palladium, lovede praesident­en at afholde alle udgifter, så oprydninge­n ikke kommer til at koste staten en eneste rubel.

Vi har laenge vaeret klar over problemet. MIKHAIL JULKIN, DIREKTØR FOR ET RUSSISK CENTER FOR MILJØINVES­TERINGER

 ?? Et luftfoto af olieforure­ningen i det nordlige Sibirien, en af de vaerste miljøkatas­trofer i Arktis nogensinde. Fotos: Irina Yarinskaja/AFP ??
Et luftfoto af olieforure­ningen i det nordlige Sibirien, en af de vaerste miljøkatas­trofer i Arktis nogensinde. Fotos: Irina Yarinskaja/AFP
 ??  ?? Langs Ambarnayaf­loden bliver der gjort forsøg på at inddaemme olien, men tilsynelad­ende uden held. Olien er nået frem til og har forurenet Piassinofe­rskvandssø­en og kan nå ud i Karahavet, der er en del af det arktiske hav.
Langs Ambarnayaf­loden bliver der gjort forsøg på at inddaemme olien, men tilsynelad­ende uden held. Olien er nået frem til og har forurenet Piassinofe­rskvandssø­en og kan nå ud i Karahavet, der er en del af det arktiske hav.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark