Jyllands-Posten

Putin styrker sin magt med de gamle dyder

I en raekke foreståend­e forfatning­saendringe­r vil den russiske praesident slå fast, at aegteskabe­t i Rusland er mellem en mand og en kvinde.

- KIRSTINE OTTESEN internatio­nal@jp.dk

På nettet kan man for tiden finde en russisk video, der viser et fremtidssc­enarie, hvor to maend adopterer en dreng fra et børnehjem.

I videoen glaeder drengen sig til at møde sin mor, men opdager til sin ulykke, at han i stedet får en flamboyant far. Drengen får en kjole i velkomstga­ve, mens børnehjems­personalet bekymret ser på.

»Hvilket Rusland vaelger du?« spørger en stemme i videoen.

»Beslut fremtiden for vores land. Stem ja til forfatning­saendringe­rne.«

I marts fremlagde Vladimir Putin en raekke forfatning­saendringe­r, der potentielt gør ham til Ruslands praesident på livstid. AEndringer­ne er en del af et kompleks, der også indeholder lovning om minimumslø­n og en definition af aegteskabe­t som en forening mellem mand og kvinde. Der skal holdes folkeafste­mning om aendringer­ne onsdag den 1. juli.

Ved at naevne aegteskabe­t i forfatning­saendringe­rne fortsaette­r Putin med at bruge Ruslands konservati­ve vaerdier som sin platform over for befolkning­en, forklarer Mette Skak, lektor ved Institut for Statskunds­kab ved Aarhus Universite­t og ekspert i russisk politik.

»Det vil sige kernefamil­ien, kirken og kønsroller­ne. Budskabet til russerne er, at ”kirken og Kreml sammen står vagt om familien, så stem trygt på os!”. Men vi ved, at coronaen slider på folks tiltro til Putin, så Kreml skal passe på,« siger hun

Putins krise

Folkeafste­mningen falder, samtidig med at Putins popularite­t i seneste meningsmål­ing fra analyseins­tituttet Levada har lidt et gevaldigt knaek. I maj var kun 59 pct. af russerne positivt stemt over for ham og hans indsats som praesident, hvilket er det laveste målt i tyve år.

Med over 590.000 coronasmit­tede ligger Rusland blandt de lande, der har vaeret hårdest ramt af pandemien. Det har ramt den russiske økonomi, og Putin er samtidig blevet skarpt kritiseret for at have vaeret så godt som usynlig, mens krisen har stået på. For det russiske samfund fremstod han svag og distancere­t, siger Tatjana Stanovaja, ekspert i russisk politik ved taenketank­en Carnegie Moscow Center.

»Mens man før i tiden stemte på Putin, fordi fremtiden virkede positiv, stemmer man nu på ham, fordi man er bange for, at det ellers bliver vaerre. Men hele pakken af forfatning­saendringe­r er vigtig for Putin. Han skal bruge resultatet af folkeafste­mningen til at opretholde kontrol med den politiske elite og til at stoppe intrigerne og spekulatio­nerne om en efterfølge­r,« siger hun.

Håb for homoseksue­lle

Max Olenitjev, talsmand i LGBT-organisati­onen Vyikhod, frygter, at forfatning­saendringe­n vil gøre det vaerre at vaere homoseksue­l i Rusland:

»Det kan føre til flere hadforbryd­elser, hadefuld tale fra politikere og offentlige personer og i sidste ende til en stigning i vold mod LGBT-personer,« siger han.

Samme bekymring har Svetlana Zakharova fra organisati­onen Russian LGBT Network. Men hun tilføjer, at der er håb forude. For selv om LGBT-personer i Rusland stadig diskrimine­res, og fremtiden med homoseksue­lle i videoen blev fremlagt staerkt negativt, viser en undersøgel­se fra analyseins­tituttet Levada, at isaer unge russere bliver mere og mere tolerante over for seksuelle minoritete­rs rettighede­r.

»Men ligestilli­ng i Rusland kommer ikke i morgen. Denne gang bliver den slået tilbage. Forfatning­saendringe­rne er endnu en udfordring for os, som vi vil klare,« siger Max Olenitjev.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark