Jyllands-Posten

Unikke genstande fortaeller de seneste 100 års sønderjysk­e historie

Museum Sønderjyll­and har på Sønderborg Slot åbnet en ny permanent udstilling, der laver en lang raekke punktnedsl­ag i landsdelen­s historie fra 1920 til 2020.

- UFFE CHRISTENSE­N uffe.christense­n@jp.dk

Her er alt lige fra den uniform, som kong Christian X bar, da han den 10. juli 1920 red over graensen ved Frederiksh­øj, til en smørautoma­t, et bugnende kagebord til et udstoppet vildsvineh­oved.

Der ses også en noget monstrøs model af den enorme flagstang, der er opstillet taet på Dybbøl Mølle, og et par små, hvide trusser med påskriften: ”Mojn – vi ses i Sønderborg”.

Naevnte genstande er kun en mikroskopi­sk del af de mange ting, der på Sønderborg Slot på hver sin måde bidrager til Sønderjyll­ands historie fra Genforenin­gen i 1920 og frem til 2020.

På turen gennem den nye permanente udstilling, der er skabt af Museum Sønderjyll­and, er det blandt meget andet også muligt at kaste et blik på et sølvcigare­tetui, der blev brugt af den danske nazileder Frits Clausen, speedwayle­genden Ole Olsen gjort i voks, en fangedragt båret af Aage Knudsen i kz-lejren Stutthoff, et køleskab fra brødrene Gram i Vojens, termostate­r fra Danfoss, en montre, der fortaeller historien om pigekvarte­tten Vos, der i 1981 fik et nationalt hit med sangen ”AE spritte”, og med er også det tosprogede byskilt fra 2016, der i den grad bragte sindene i kog i Haderslev.

Den nye permanente udstilling, hvis åbning blev staerkt forsinket af coronakris­en, skal ses som en forlaengel­se af museets allerede bestående udstilling­er om Sønderjyll­ands dramatiske og omtumlede historie.

»Idéen til at skildre tiden fra Genforenin­gen og frem til nutiden opstod for flere år siden, og i den forbindels­e har det vaeret vaesentlig­t for os at få samlet så mange genstande sammen som muligt,« siger museumsins­pekør på Museum Sønderjyll­and René Rasmussen, da han viser Jyllands-Posten rundt i udstilling­en, og han tilføjer:

»Det er genstanden­e, der baerer og fortaeller historien.«

Hvad angår de mange genstande, har museet de senere år vaeret på noget af en opgave, idet blot omkring en tredjedel af de udstillede genstande i forvejen befandt sig på museet. Resten af udstilling­en består enten af nye donationer eller af ting, som museet – ofte ad snørklede omveje – selv har skaffet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark